Sjuksköterskornas hem blev ett prisbelönt kulturcentrum

Sjuksköterskornas gamla lägenhetshus har renoverats och blivit till ett kreativt centrum — Joynton Avenue Creative Centre i Green Square.

I utkanten av Sydneys innerstad pågår byggnationen av en helt ny stadsdel. Byggkranarna har flyttat in och nerslitna fabrikslokaler har jämnats med marken. Ett nytt Green Square växer sakteligen fram. När allt står klart, år 2030, har området fått runt 30 500 nya bostäder, på en 278 hektar stor yta.

Mittibland all nykonstruktion finns några gamla byggnader bevarade. En av dem är ett kulturminnesmärkt lägenhetshus från 1911. Fram till i slutet av 1960-talet bodde sjuksköterskor i 3-våningshuset. Byggnaden går numera under Joynton Avenue Creative Centre (Joynton Avenyns kreativa center) och invigdes i maj förra året.
Joynton Avenue-centret blev redan förra året utnämnt till en av Australiens bästa offentliga byggnader av arkitekternas riksförbund, the Australian Institute of Architects. Juryn skriver att det är en väldigt djärv byggnad: “Den ger oss en ny mall för hur vi bygger offentliga platser i våra städer.”
Det modiga med byggnaden är nytillskottet — den iögonfallande koppartakförsedda uteplatsen. Baldakintaket sträcker sig längs med sju av byggnadens valvformade fönster. Därefter skjuter taket ut som raketer, eller sju långa armar, från byggnaden. Effekten av formen på taket blir att det hjälper till att länka samman byggnaden med den öppna gräsbelagda parken.
— Vår idé med designen var att skapa ett utomhusrum, säger en av arkitekterna bakom projektet, Belinda Koopman, från Peter Stutchbury Architecture.
Hon berättar om varför de valde just veckad kopparplåt till baldakintaket. En anledning var kopparmaterialets långa livslängd, 80 till 100 år. En annan dess färg.
— Den rödbruna kopparplåten smälter väl in i byggnadens fasad och passar även bra till byggnadens terrakottatakpannor.

Byggnaden har döpts efter avenyn som den ligger på; Joynton Avenue.

Kopparplåt som på klassiska verandor
Men även i Australien blir koppar grönt så småningom, så hur tänkte arkitekterna gällande färgen när den tiden kommer.
— Visst, säger Belinda, koppar blir grönt med åren. Men det kommer fortfarande att finnas kvar inslag av den röda färgen, särskilt i den träbeklädda undersidan av koppartaken.
Undersidan av de sju kopparvalven är klädd med träspaljer av träslaget “Blackbutt”, som är ett eukalyptusträd.
— Träet kommer i framtiden att fungera som en länk mellan fasadens brunröda toner och byggnadens takpannor.
Det fanns en anledning till som gjorde att arkitekterna valde kopparplåt till uteplatsens takvalv.
— Kopparplåt som tak till en uteplats får oss australier att tänka på våra klassiska verandor, säger Belinda Koopman.

Text & foto: Ulrika Eriksson
Publicerad: 2019-08-06
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #6/7.2019)

 

FAKTA
Kopparplåttaket är 25 meter långt och har beklätts med obehandlad veckad sju millimeters kopparplåt. Träundersidan i ”Blackbutt” monterades av företaget Sculptform. Enligt Sculptform är det för jämnan populärt i Australien, att bryta upp en byggnads raka linjer med böljande kurvor.
Arkitekt: Peter Stutchbury Architecture och Design 5 – Architects. Den senare är specialist på kulturminnesmärkta byggnader.
Landskapsarkitekt: Sprout Landscape Architecture och CAB Consulting.
Takläggare: Combined Roofing Australia.

 

Konstnärer, musiker och andra kreatörer hyr arbetsplatser i byggnadens lokaler. Det finns också framtida planer för andra kulturaktiviteter i byggnaden.



 

 

Inläggsförfattare: Redaktionen