– Genom att starta ett stipendium för unga plåtslagare kan vi främja användningen av plåt som byggmaterial samt hjälpa till att rekrytera och stödja nästa generation plåtslagare. I dag saknas det plåtslagare som kan utföra den här typen av jobb. De som kan yrket går snart i pension. Därför har vi instiftat det här priset för att få en återväxt, säger Christian Eriksson, försäljningschef VMZINC Sverige.
Kommer att delas ut årligen
VMZINC har under en tid haft idén att instifta ett stipendium för plåtslagare. Förra året lade kopparslagaren Björn Hammar fram ett förslag på stipendium riktat till unga plåtslagare. Och VMZINC har som målsättning att årligen dela ut detta stipendium till 2–3 personer.
– Kriterier för stipendiet är: ålder maximalt 30 år, bevisad erfarenhet, referensprojekt inom plåtslagaryrket och meriterande är viljan att utveckla sina kunskaper. Valet av stipendiater har utförts av mig och Björn Hammar, tanken är att det är vi två samt de tre stipendiaterna som utser nästa års stipendiater.
VMZINC:s stipendium för unga plåtslagare har som målsättning att främja utbildning, kunskap och yrkesmässig utveckling inom plåtslagaryrket. Stipendiet ska, enligt Christian Eriksson, innehålla bidrag till vidareutbildning för unga plåtslagare som vill utveckla sitt kunnande i, framför allt, zinkplåt men även kopparplåt.
Öka det praktiska kunnandet
– Stipendiets mål är, utöver att öka det praktiska kunnandet, även att öka medvetenheten om zinkplåtens betydelse i byggnadskonstruktioner och arkitektur. Stipendiaterna ska även få förståelse om zinkens användningsområden och dess unika egenskaper som estetiskt vackert, hållbart och miljövänligt byggnadsmaterial.
Stipendiaterna kommer under hösten att resa till VMZINCs utbildningscenter i Bray-et-Lû, 70 kilometer nordväst om Paris. Där kommer de att under några dagar utbildas i zinkens historiska användning och praktiska handhavande i tillverkning av ornament. Plåtslagarna kommer också att besöka kulturhistoriska byggnader i Paris för att se zinkens användningsområden och dess unika egenskaper.
Grattis till stipendiet, hur är det att vara en av tre unga plåtslagare som har tilldelats det?
Jonatan Segelson, Odensala plåtslageri:
– Det är så klart jätteroligt. Utsmyckningar och detaljer är ett anrikt och komplicerat hantverk. Och det är inget som vi jobbar mycket med i Sverige. Det sker ibland, då behöver vi ofta ta hjälp av äldre, erfarna och duktiga plåtslagare. Det är mer ett hantverk än plåtslageri. Hittills har jag jobbat minimalt med sådant. Jag har absolut som mål att jobba med det här.
Emilia Siwertz, JW plåtslageri:
– Det är väldigt intressant att få komma framåt utifrån det jag kan nu. I dag vet jag lite av den delen av yrket som handlar om utsmyckningar, men jag känner absolut att jag kan hitta det intresset. Det ligger i mitt intresse att lära mig nya saker. Och jag ser mycket fram emot resan till Frankrike för att se och lära så mycket som jag kan.
John Norberg, Bång & Lewerth:
– Roligt! Det känns väldigt bra att veta att vi ska dra i väg och titta på taken i Paris och utbilda oss. Jag ser mycket fram emot att åka dit. Utsmyckningar är absolut det som jag vill jobba med i framtiden. Jag gillar plåtslageriet som det är, speciellt när jag får pilla och driva plåten och jobba med värme. Det är ett helt annat sätt att jobba på. Att bli mer och mer fullfjädrad inom plåtslageri och kunna säga ”jag kan göra allt”, det är dit som jag vill komma.