Skivtäckning av kopparplåt i 1800-talsstil

Bengt Malm började arbeta på A-Plåt i Förslöv för snart 50 år sedan, och idag driver han företaget tillsammans med sin kompanjon Bosse Nilsson. Just nu pågår deras största uppdrag i kopparplåt någonsin. Det är ett jaktslott byggt 1883 som håller på att byggas upp igen efter en brand som totalförstörde byggnaden 2022. Till fasaden i rött tegel gör A-Plåt i Förslöv en skivtäckning i koppar, där man eftersträvar ett utseende så nära 1800-talets original som möjligt.

– Efter branden bestämde ägarna att fastigheten skulle byggas upp igen, men exakt hur man skulle göra har förändrats under arbetets gång. Nu har man beslutat sig för att bygga så likt ursprunget som möjligt, men det finns inga ritningar eller bilder kvar sedan den tiden. Jaktslottet renoverades på 1960-talet och då skalades många detaljer av, då gjorde man det så enkelt som möjligt. Nu blir taket mer detaljerat igen så vårt uppdrag här har växt ganska mycket längs vägen, berättar Bengt.

Skivtäckning och fotrännor

Fastigheten heter Kockenhus och ligger på Kullahalvön i Skåne, mellan Mölle och Arlid. Kockenhus ägs av Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen som nu vill förvandla det gamla jaktslottet till en mer tillgänglig plats för bland annat konferenser, där människor kan mötas och njuta av miljön. Att bygga upp fastigheten så som den såg ut förr innebär att A-Plåt i Förslöv får arbeta med ovanligare arbetsmetoder. Istället för en vanlig bandtäckning görs en skivtäckning med kortare band, och moderna hängrännor ersätts med fotrännor som kräver ett mycket detaljerat plåtslageriarbete. På taket finns också två torn som gör projektet utmanande.

– Vi har köpt långa band i kopparplåt från Bevego och klippt ner de till kortare plåtar för att göra en skivtäckning. Det blir lite mer liv i ett sådant tak jämfört med en bandtäckning, det blir som ett mönster på taket. Skivtäckning är en äldre metod man gjorde eftersom det var svårt att tillverka långa plåtar. Vid renoveringen av Kockenhus på 60-talet tog man bort skivtäckningen och förenklade taket med en bandtäckning, säger Bengt. När A-Plåt i Förslövs arbete nu snart är färdigt på Kockenhus har det lagt totalt 900 kvadratmeter med kopparplåt.

Ett uppskattat arbete

Bengts kollegor påbörjade detta arbete på plats under september 2022, och sedan dess har de varit allt mellan två och fem plåtslagare på bygget. För att hinna med detta omfattande arbete har de tagit hjälp av kollegor i branschen och hyrt in plåtfirmorna Tågaborgs Plåtslageri och Thulins Plåt, som varit till stor hjälp. För att utföra ett sådant här arbete krävs hög hantverksskicklighet, och plåtslagarna på A-Plåt i Förslöv uppskattar att få vara en del av ett så unikt uppdrag.

– Vi som jobbar på landsbygden gör sällan såhär komplexa arbeten, det är vanligare i storstäderna där det finns många fler äldre byggnader. Våra plåtslagare tycker ju detta är fantastiskt att få arbeta med, säger Bengt.

Vilka är A-Plåt i Förslöv AB?

Företaget grundades 1967 och är ett traditionellt byggnadsplåtslageri som gör allt från en enstaka kupa till uppdrag på stora industrier. A-Plåt i Förslöv är idag 10 medarbetare och har sin verkstad i Båstad. Med sin långa erfarenhet och inarbetade kontaktnät kan de i princip välja att uteslutande arbeta lokalt på den lilla ytan som Bjärehalvön omfattar. Halvön norr om Kullahalvön där Båstad och Torekov ligger.

– Vi får ganska speciella jobb eftersom vi arbetar här på Bjärehalvön. Vi lägger om tak på väldigt annorlunda villor, och på många gamla lantbruksgårdar som görs om här i området. De enheterna är ofta riktigt stora. Jag har ett väldigt roligt arbete. Det allra roligaste är alla kunderna man träffar, att vara ute på arbetsplatsen och träffa andra entreprenörer, och medarbetarna såklart! Att kunna skoja och greja tillsammans. Den sociala biten gillar jag, det är inte många dagar under mina 50 år på A-Plåt som jag tyckt att det varit tråkigt att åka till jobbet, säger Bengt.

Lyfter torn med kran

Att Kockenhuset har ett fantastiskt läge med utsikt över havet och Öresund gör projektet ännu mer speciellt. Är det bra sikt ser plåtslagarna på taket ända bort till Danmark. Det stora taket består inte bara av stora ytor, det är som Bengt beskriver det; yta, hinder, yta, hinder. Dessutom pryds taket av två vackra torn. Ett kvadratiskt torn som är 6 x 6 meter och 8 meter högt, och ett lite mindre och smalare torn som är åttkantigt.

– Vi var tvungna att göra båda tornen på marken, på gräsmattan intill. För att vi sedan skulle kunna lyfta upp tornen med kran är det mindre åttkantiga tornet tillverkat med en grundkonstruktion i stål, och det stora kvadratiska tornet har en stomme av trä. SVT lokalt-TV Sydnytt var här och filmade när vi lyfte tornet på plats innan sommaren, så det var en stor grej, berättar Bengt.

A-Plåt och Bevego

– Vi har använt glödgad kopparplåt som vi beställt genom Bevego. I projektet har vi haft kontinuerlig kontakt med Bevego i Helsingborg och beställt koppar i omgångar, för man vågar inte ha massa koppar liggande på verkstaden eftersom det är så stöldbegärligt. Glödgad kopparplåt har en matt yta och den har hunnit mörkna ganska mycket sedan vi började med taket i september 2022. Plåten kommer inte att bli grön såsom äldre koppar blev, idag är materialet så rent att det inte ärgar på samma sätt. Den bruna nyansen blir väldigt bra till den röda tegelfasaden, avslutar Bengt.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!