Skräddarsydda maskiner tillverkas på bred front

I ett industriområde i Lidköping ligger Jimec AB. Företaget arbetar med helhetslösningar och specialtillverkar maskiner efter önskemål. Kunderna är verksamma i plåtslageribranschen samt inom tillverknings- och verkstadsindustrin. Just nu är det stor efterfrågan på klippsträckor.

– Slutkunden vill ha automationshjälp, som att sätta ihop en säng till Hästens eller montera en motordetalj till Volvo. Allt ligger under paraplyet automation, säger Jan Blom.
Han är ägare och projektledare på Jimec. Det är också han som står för idéerna som han sedan ritar med hjälp av ett CAD-program. Just nu är klippsträckor något som många företag behöver.
Ulrika Gartman Blom, som är vd i företaget, visar en klippsträcka. Den är framtagen tillsammans med återförsäljaren Belano.
– Den kallas mini och är väldigt basic, så den tilltalar ett större antal plåtslagerier. Vi har skurit bort detaljer som inte behövs, som var mest för utseendets skull. Den förra klippsträckan försvann i myllret av alla andra, men nu har vi hittat ett eget segment.
Tidigare annonserade Jimec i nästan varje nummer av Plåt & Vent Magasinet, men nu är det Belano som står för den biten.
– Varje gång som vi har annonserat har vi fått många påringningar och vi vill tala om för Plåt och Ventföretagens medlemmar att vi finns. Men sedan vårt samarbete med Belano startade är det vi som bygger och de som säljer, förklarar Ulrika.

Från vänster till höger: Jimmy Jonsson, Jan Henrik Branell, Ulrika Gartman Blom och Jan Blom.

Har ni något tips på hur en kund kan effektivisera arbetet?
– Vår grundmaskin, vi kallar den för plåtliner, kom till genom att vi byggde en specialanpassad klippsträcka till en kund. Jag fick utveckla en lösning på magasinet för plåtrullar som vi kallar för ”coilmagasin”, förklarar Jan Blom.
– Att bocka och göra trummor automatiskt, det gör redan andra kollegor. Men ingen har fogat ihop det till en enda linje. Det är billigare att köpa plåt på rulle än formatklippt plåt, och de som har vår plåtliner tycker att alla borde ha den, säger Jan.
– Nu har vi ett koncept som vi kan sälja igen, plåtlinern är vår produkt. Med den sparar kunden tid och personal, förklarar Ulrika.
I stället för att köra med truck och flytta plåtrullar klarar plåtlinerns magasin fem rullar. De laddas automatiskt in i klippsträckan och innehåller en slittenhet med fem automatiska skär.
– Kunden väljer bredd på panelen. En ytterligare funktion är profilering, automatisk struktur i maskinen. Mycket används till ventilationstrummor. Längst bak finns en bockenhet, förklarar Jan.
Det tog ett och ett halvt år att arbeta fram den nya maskinen. I dag kan kunden få den på cirka 30 veckor.

Dröm om att starta eget
Att starta eget var en gammal dröm för Jan Blom.
– Från början var det ett litet företag där jag var helt ensam om allt.
Rätt snart hade Jan anställda. I dag är de totalt fyra i företaget.
– Vi gör som alla andra, försöker att släta ut topparna genom att hyra in folk. Men det är ett jättebekymmer att hitta bra folk, eftersom kunskap och erfarenhet ofta saknas.
Ulrika tror att ett problem är att det saknas rätt utbildning för just Jimecs verksamhet.
– Det handlar mycket om ett intresse. När jag kom in kunde jag inte yrket, men jag har blivit upplärd, säger hon.
Företaget har därför tagit emot en del praoelever från årskurs åtta.
– Tyvärr får de inte göra något, på grund av att man måste vara minst 18 år för att jobba med maskiner. Och på gymnasiet har de lagt ner industriprogrammet, där vi tidigare tog en del praktikanter ifrån, säger Jan.
– Skolorna satsar på enkla linjer och en yrkesutbildning kostar. Många tror att det här jobbet är mörkt, lortigt och med dålig status, men det är ljust och rent. Samarbetet med skolorna borde vara bättre, tycker Ulrika.

Kunden kan påverka
Jimec jobbar med flera samarbetspartners. De köper in laserskuret och bockat från en leverantör och målning av en annan, och så vidare.
– Förut hade vi allt i huset själva. Men nu tar vi in hjälp när det gäller svarv och fräsning, och alla våra styrsystem byggs av en underleverantör.
Jan och Ulrika jobbar själva på golvet och de åker till kunder, monterar maskiner med mera.
Fördelen med en egen verkstad är möjligheten att snabbt göra förändringar och att konstruera själva.
– Kunden kan påverka mycket själv.

Made in Sweden
Jimec använder lokala samarbetspartners så långt som möjligt.
– Vi sätter ”Made in Sweden” på våra maskiner. Men vissa delar görs av experter i andra länder, vi har inget val.
Jan säger att han har lyckats konstruera saker i dag som han för 20 år sedan bara hade en vision om, men då fanns inte tekniken.
– Tekniken har gått framåt något oerhört och de flesta maskiner är i dag automatiserade. Automatiseringen är arbetsmiljömässigt bra, eftersom den gör att vi bland annat kan undvika onda axlar och armar. För 25 år sedan var det även jätteexklusivt med robotar, men i dag finns den tekniken överallt.

Och hur blir det i framtiden?
– Vi kommer att växa något, men vi kommer aldrig att bli ett storbolag. Visionen är ett antal standardprodukter som fortsätter att sälja bra. Då blir bolaget attraktivt för någon att köpa, säger Jan.
Trots coronaviruset tycker Jan och Ulrika att framtiden ser ljus ut.
– Vi är mer eller mindre fullbokade året ut. I kölvattnet av corona flaggar dock leverantörer för att det kan bli bekymmer med delar, men jag är optimist ut i fingerspetsarna, säger Jan.
Ulrika fortsätter.
– Vi gillar utmaningar här. Inget är omöjligt.

Text & foto: Boel Ferm
Publicerad: 2020-07-01
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #5.2020)


Fakta 
Jimec AB
Grundades: 1985, som ett svets- och smidesföretag med en anställd.
Ägare: Jan Blom.
Ort: Lidköping.
Inriktning: Helhetslösningar inom automation, produktionsutrustningar, robotautomation och specialmaskiner.
Antal anställda: Fyra.
Omsättning: 8,4 miljoner.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!