SM-guld i plåtslageri till Elias Karlsson

Guldet under finalen i SM för unga plåtslagare i Katrineholm gick till Elias Karlsson. Han visade sig vara både snabb och noggrann, och han levererade ett estetiskt mycket tilltalande tävlingsbidrag. Dessutom hanterade Elias pressen av att genomföra hela tävlingen i livesändning.

Under sex intensiva timmar den 15 april tävlade landets sex bästa unga plåtslagare om SM-medaljerna. Tävlingsuppgiften bestod av flera olika delar och inleddes med kundmöte, planering samt måttning och tillklippning av plåten. Därefter följde täckning av takfot med en fotränna samt tillhörande utlopp från rännan.
Elias vann med god marginal, tack vare en genomgående mycket hög finish i både detaljer och helhet. Hans strategi var dessutom att tillverka så mycket som möjligt i verkstaden innan han tog sig ut till arbetsplatsen, vilket visade sig vara ett smart drag. Han upplevde dock de tre första timmarna som stressiga, men lyckades sedan slappnade av och blev klar en hel timme före slutsignal.
– Det känns helt overkligt att vinna, konstaterade en lycklig Elias efter att ha tagit emot guldmedaljen.

Under sex intensiva timmar den 15 april, tävlade landets sex bästa unga plåtslagare om SM-medaljerna. Foto: Mia Bornberger.

Guldfest i Avesta!

På grund av pandemin fick varje tävlande ha med sig endast en lärare som support. Elias lärare Mikael Lundgren, från Lugnetgymnasiet i Falun, var på plats och förklarade det vinnande upplägget inför tävlingen.
Vi har tränat, tränat och tränat. Hans styrkor är att han är lugn och metodisk. Dessutom jobbar han alltid med millimeterprecision, berättade Mikael.

”Vi har tränat, tränat och tränat. Hans styrkor är att han är lugn och metodisk.”

Utöver en stolt lärare, klasskamrater och familj så rapporterades det dagen efter vinsten om feststämning på Erikssons Plåt & Kopparplåtslageri i Avesta. Elias har nämligen gjort hela sin praktikperiod på företaget och kommer att påbörja sin anställning där direkt efter studenten.
Startfältet på SM bestod inte bara av en skicklig vinnare, utan också av ytterligare fem unga plåtslagare i absolut toppklass. Samtliga fyra domare från Plåt & Ventföretagen och Byggnads var imponerade.
Det är otroligt kul att se den här generationen plåtslagare. Finalisterna höll en ovanligt jämn och mycket hög nivå i år, sa Hans Eriksson från Plåt & Ventföretagen.

Vinnarbidraget! Foto: Mia Bornberger.

Livesändes på Youtube

På grund av pandemin fick hela tävlingen ett annorlunda upplägg i år. Den livesändes på Youtube under nästan åtta timmar. Tittarna guidades av plåtslagarproffs, såsom lärare från PVF Teknikcentrum och förra årets SM-vinnare, vilka kommenterade arbetets gång. Tittarna fick också lära känna de tävlande, deras lärare, tävlingsledningen och domarna i flera intervjuer.
Vi är jätteglada över att vi kunde ta ett nytt grepp om SM för unga plåtslagare och skapa den här annorlunda och fullspäckade sändningen. På så vis kan vi på riktigt nå ut till intresserade ungdomar, skolor, företag, släkt och vänner, berättar Kaveh Nowroozi, projektledare på PVF Yrke & Utbildning.
Livesändningen hade under tävlingsdagen fler än 500 tittare och antalet visningar på Youtube har i skrivande stund passerat 800.
Sändningen medförde dessutom att Elias bland annat blev uppmärksammad i TV4:s ”Nyhetsmorgon” samt intervjuad i ”Vaken” i Sveriges Radio, dagen efter finalen. Förutom äran och guldmedaljen belönades även Elias med en vinstsumma på 6 000 kronor. //

 

Juryns motivering:

Årets vinnare har visat prov på stor kunskap inom plåtslagaryrket och med sitt tävlingsbidrag lyckats fånga alla små detaljer till en helhet som är både funktionell och vacker.

Vinnarna!

1:a Elias Karlsson, Lugnetgymnasiet, Falun
2:a Anton Lindvall, Uppsala Yrkesgymnasium Jälla, Uppsala
3:a Loke Bodén, Faluns Praktiska Gymnasium, Falun

På delad 4:e plats kom:
Abbas Rezai, Stockholms Byggtekniska Gymnasium, Stockholm
Felix Forsberg, Polhemsskolan, Gävle
Gustav Nilsson, Bromangymnasiet, Hudiksvall

FAKTA SM FÖR UNGA PLÅTSLAGARE 
SM för unga plåtslagare är en årlig tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Huvudsponsorer för tävlingen är Bevego och Plannja.

Hela livesändningen kan ses i efterhand.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!