Smakfull och hållbar metallfasad

Stål är stål och ska se ut som stål.
Betong är betong och ska se ut som betong.
Detta var den österrikiske arkitekten Günter Domenigs motto.

Wiens innerstad stoltserar med magnifika byggnader från 1800-talet. Den ena är mer pompös än den andra. Men det finns även intressanta och mer moderna byggnader. Ett exempel är Domenig Haus, som tidigare hette Zentralsparkasse, det vill säga Centralsparbanken.
Byggnaden återfinns på Favoritenstraße 118, som sägs vara Wiens längsta gata. Nästan sex kilometer lång sträcker den sig från Centralstationen och vidare söderöver till distrikt 10. Det är också i denna stadsdel som Domenig Haus ligger. Inklämd mellan två hyreshus på en gågata med butiker, restauranger och marknadsstånd.

Sylvia Schönolt från Bundesdenkmalamt (Riksantikvarieämbetet) i Wien har hand om Domenig Haus.

”Domenigs fantastiska byggnader”
Domenig Haus blev byggnadsminnesmärkt år 2005. I Wien har Riksantikvarieämbetet sitt säte i Hofburgs kejserliga slott (Die Hofburg). Förbi några valv, upp för slingrande prinsesstrappor, till översta våningsplanet. Där sitter handläggare bakom stora vita dörrar och vårdar Wiens rika kulturarv.
I ett av rummen arbetar byggnadsingenjören Sylvia Schönolt. Hon bjuder på en kopp kaffe, som hon säger är en Wienertradition, och så börjar hon prata om Domenig Haus och Günter Domenig (1934–2012).
— Domenig ritade fantastiska byggnader. Han är en av våra stora österrikiska arkitekter.Domenighusets kulturhistoriska värde ligger i att byggnaden är totalt nydanande för sin tid. Den är böljande i sin organiska-biologiska form. De viktigaste delarna, från ett kulturhistoriskt perspektiv, är dess fasad i rostfritt stål och inredningen från gatuplan och upp till andra våningen.
— Domenighuset är ett stilavbrott från 1960-talets funktionella arkitektur med sina raka linjer och geometriska former.

Grazerskolan
— Det är också en av de tidigaste byggnaderna från den så kallade Grazerskolan, förklarar Sylvia Schönolt.
Grazerskolan var en arkitekturinriktning, som inte är så välkänd, från staden Graz, som  startades av arkitektstudenter vid det Tekniska universitetet på 1960-talet. Günter Domenig var en av Grazerskolans mest framstående arkitekter. Tekniska Universitetet i Graz skriver på sin hemsida att Domenig Haus var en av arkitektens viktigaste byggnader och byggnadsmaterialen han valde, det vill säga; betong, stål och plåt var avgörande i byggnadens gestaltning
Fasaden till Domenig Haus är utsmyckad med konvexa stålplattor och plåtdetaljer.
— Han arbetade gärna med stål i sina byggnader, säger Sylvia Schönolt.
Fönsterkarmarna är också av rostfritt stål. Enligt Sylvia Schönolt är fasaden efter sina 40 år i mycket gott skick.
— En metallrestauratör har gått igenom stålfasaden och enligt henne så behöver man egentligen bara rengöra den.
— Fönsterkarmarna har också klarat sig mycket bra, kanske måste man byta några gångjärn men inte mycket mer.

 

De två nedersta våningarna, vilket innebär bullen som sticker ut med fyra rader fönster, var bankkontor dit besökare kom för sina bankärenden. Högre upp i byggnaden var det endast kontor för bankfolket. Byggnationen påbörjades 1975 och var klar 1979.

 

Stått tom i sju år
Men det finns tyvärr ett aber med Domenig Haus och det är att byggnaden har stått tom i snart sju år. Det har varit svårt att finna rätt användningsområde till den kulturminnesmärkta byggnaden efter det att banken sålde den år 2007.
— Folk ringde och klagade när de såg att det var någon som sålde resväskor vid gatuplan. De tyckte inte det var lämpligt för ett byggnadsminnesmärkt hus.
Men nu är planerna att en restaurang ska öppnas på nedre våningarna som har delvis öppen planlösning och högre upp i byggnaden ska det bli ett hotell.
— Vi kommer att bli mycket glada när byggnaden blir använd igen, säger Sylvia Schönolt.
Hon visar en broschyr på en annan minnesmärkt ubyggnad i Wien, även den som man kan säga att Domenig Haus helt vänder sig emot. Det är Wiens första byggnad med fasadkonstruktionen “Curtain wall”. Det drivs numera som ett hotell.
— Ett hotell och en restaurang skulle vara en bra lösning för Domenig Haus. Då kan folk komma dit och få uppleva den fantastiska arkitekturen och inredningen, säger Sylvia Schönolt.
Det utsökta starka kaffet är urdrucket och det trevliga mötet med Domenig Haus handläggare Sylvia Schönolt avslutas med ett ” och ”Auf Wiedersehen”.

Text: Ulrika Eriksson
Foto: Ivan Mark Posa, Ulrika Eriksson & hoteldaniel.com
Publicerad: 2020-01-31
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #1.2020)

 

FAKTA
Günter Domenig var professor i arkitektur och byggnadslära mellan åren 1980 och 2000 vid det Tekniska Universitetet i Graz. Arkitekthistorikerna vid samma universitet, Anselm Wagner och Antje Senarclens de Grancy, gav ut boken Was bleibt von der Grazer Schule? år 2013. I boken tittar de närmare på rörelsens betydelse vad som finns kvar av Grazerskolan.

Domenig Haus togs fram på uppdrag av den österrikiska banken, Zentralsparkasse. Banken, som efter en sammanslagning övergick till att heta Bank Austria, ägde byggnaden från den var färdigställd 1979 fram till år 2007, då de sålde huset.

 

Arkitekturzentrum i Wien beskriver Domenighuset som expressivt, explosivt och pulserande.
Hotel Daniel blev byggnadsminnesförklarat 2009. Förr om åren höll den schweiziska firman “Hoffmann-La Roche” till i huset. Byggnaden stod klar för inflytt år 1962. Hotel Daniel är den första byggnaden i Wien med en ”Curtain wall-fasad”.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!