Snödrottningen på taket

För fem år sedan hade hon aldrig satt sin fot på ett tak och än mindre i en skylift. Idag är snöskottning, rensning av hängrännor och visst plåtslageriarbete vardagsmat för Lisa Jonsson på Ola J’s plåt i Umeå. Och hon älskar varje minut av sitt jobb!

44-åriga Lisa Jonsson från Umeå var bara 16 år när hon började förvärvsarbeta. Sedan dess har hon haft en mängd olika jobb under årens lopp. Allt från montör i bil- och maskinindustrin till att vara ismakare och hallchef på en curlinghall. När hon för drygt fem år sedan blev arbetslös och började se sig om efter jobb kom hon av en slump i kontakt med medlemsföretaget Ola J’s i Umeå.
– De behövde någon som kunde köra deras skylift och ta sig an olika jobb som görs från den. Så jag fick frågan om jag var höjdrädd och svarade ”inte om du ger mig ett jobb”! säger Lisa med ett glatt skratt och förklarar att hon är sådan som person – att hon gärna hoppar på nya saker och sällan tvekar.
Full av karaktäristisk energi och arbetsiver tog sig Lisa an sitt nya jobb från skyliften efter att först ha gått en grundkurs i taksäkerhet och arbetat parallellt med en handledare. Idag är hon ett fullfjädrat skyliftproffs och håller på med allt från snöröjning till rensning av hängrännor och byte av tegelpannor på dagarna.
– Det händer att det blir ett och annat byte av flaggstångslinor också. Jag gör i princip allt man kan göra från en skylift, berättar Lisa och tillägger att höjdrädsla inte ligger för henne.
– Jag tänker sällan på att jag är så högt upp. Man är ju säkrad på taket och i skyliften med sele och lina. Så har man bara sunt förnuft och tänker sig för och jobbar lugnt så är man trygg.

Omväxlande jobb
Det blir även en del mindre plåtjobb för Lisa då och då.
– Jag är ju ingen plåtslagare men det händer att jag hänger med ut och agerar hjälpreda åt våra plåtslagare. Då kan det bli att jag sätter någon ny gavellist eller hjälper till vid en bandtäckning. Våra plåtslagare är jätteduktiga och jag har lärt mig massor av dem. Plåtslageri är himla roligt när man lär sig hur det går till.
Men några planer på att vidareutbilda sig till plåtslagare har hon däremot inte.
– Jag trivs lite för bra med det jag gör just nu och gillar verkligen variationen i mitt jobb, men samtidigt är det alltid kul att vara med på en bandtäckning. Det är verkligen häftigt att se hur ett tak tar form och roligt lära sig nya grejer. Så man vet ju aldrig, säger Lisa som även kör lastbil åt Ola J’s parallellt med jobbet i skyliften.
När Skotta säkert skulle ta bilder till sitt nya utbildningsmaterial fick Lisa agera fotomodell .
– Det var kul! Men det var inte första gången för mig. För ett tag sedan var jag även med i en broschyr som Byggnads tog fram, så man har vanan inne att bli fotad, säger Lisa med ett skratt.

Text: Karin Cedronius
Foto: Mikael Lundgren

 

FAKTA OM LISA:
Namn: Lisa Jonsson
Ålder: 44 år
Bor: Umeå
Gör: Skyliftförare, snöskottare och chaufför på Ola J’s Plåt i Umeå
Fritid: Tränar mycket, både styrketräning och kondition, friåker skoter. Ska köra Cykelvasan med ett par kollegor i augusti.
Familj: Son på 20 år och dotter 22 år.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!