Sök stipendium och bli ännu bättre på det du gör

Är du yrkesverksam plåtslagare och sugen på att vidareutbilda dig eller kanske åka på en studieresa? Då är det dags att söka Isaak Hirsch-stipendiet från Stockholms Byggnadsförening. Men det är bråttom – ansökan måste vara inne före jul!

Mats Jonaeson, plåtslagare och ledamot i kommittén som väljer ut Isaak Hirsch-stipendiater.

Hallå där Mats Jonaeson, plåtslagare och ledamot i kommittén som väljer ut Isaak Hirsch-stipendiater! Berätta om stipendiet!
– Det är ett stipendium som riktar sig till hantverkare inom byggbranschen. Det delas ut årligen och har som mål att främja kulturarvet i branschen. Tidigare stipendiater har bland annat använt pengarna för studieresor, vidareutbildningar och för att resa och besöka branschmässor i andra länder. Stipendiet har gått till bland annat murare och målare, men faktiskt aldrig till en plåtslagare.

Varför har aldrig en plåtslagare fått stipendiet?
– Helt enkelt för att ingen har ansökt om det. Så det är hög tid nu!

Vad har tidigare stipendiater gjort med pengarna?
– Det har varit många olika saker, till exempel har några murare åkt till Holland för att besöka ett kalkbruk, medan några målare gick en kurs i ådringsmålning. Så allt från studiebesök och utbildningar till att besöka branschmässor utomlands.

Hur söker man?
– Gå in på Stockholms byggnadsförenings hemsida och leta dig fram till Isaak Hirsch-stipendiet. Där finns det en ansökningsblankett att fylla i och skicka in tillsammans med ett kort brev där man berättar vad pengarna ska användas till och vilken budget som gäller. Det krävs alltid att man specificerar vad pengarna ska användas till.

Vad rör det sig om för summor?
– Det varierar lite men spannet ligger mellan cirka 5 000 till 15 000 kronor.

När får man besked?
– Kommittén möts den 20 januari för att gå igenom ansökningarna, sedan kommer besked någon vecka efter det, så i slutet av januari.

Läs mer och ansök på Stockholms Byggnadsförening.

Text: Karin Cedronius
Publicerad: 2020-12-18
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #12.2019)

 

Fakta:
Stockholms byggnadsförening instiftades 1848. Idén om kunskapsutbyte, information, diskussion och det personliga umgänget över fackgränserna är kärnan i verksamheten än idag. Isaak Hirschs stiftelse bildades genom donationer 1898 och 1908 av föreningsmedlemmen, grosshandlaren Isaak Hirsch, som bland annat lät uppföra flera hus på Strandvägen och Oscarsteatern, samt av medel som 1987 och 1999 tillskjutits av Stockholms Byggnadsförening.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!