Vad har ni hittat under renoveringen av Storkyrkan, Louise Linde, marknadskoordinator på Stockholms domkyrkoförsamling?
– Vi har hittat tidskapslar från flera olika århundraden. Den äldsta kommer från 1742 och härstammar från den stora ombyggnaden av Storkyrkan, när den gick från gotisk till barock stil och fick sitt nuvarande utseende. I den kapseln, som bestod av en förseglad kopparlåda, fanns ett handskrivet pergament, stort som ett A3-ark, där det stod skrivet med snirklig och vacker handstil att det gamla tornet togs ner 1736 och att det nya färdigställdes 1742 samt vilka som var med och beställde och betalade för arbetet.
Vilka år kommer de övriga tidskapslarna ifrån?
– De är från 1903, 1929 och 1934. I kapseln från 1903 fanns det en tidning med signaturer och klotter på samt en liten kopparplåt från 1742-års renovering. I kapseln från 1934 fanns det information om rättelser vid renoveringen, en etikett från en pilsnerflaska, mynt, fackföreningsstadgar, kvitton på salpetersyra och paraffin samt ett foto på alla hantverkarna inne på gården. Den mest intressanta kapseln denna gång, enligt mig, är dock kapseln från 1929.
Vad gör just den kapseln mest intressant?
– Den innehöll så mycket spännande material. Dels en massa tidningar, både dags- och veckotidningar, dels en tio sidor lång text med en detaljerad redogörelse över hela renoveringen som skedde 1929. Det fanns även en rostig gammal spik, en bit kopparplåt från det gamla taket och en del av flammorna som sitter högst upp på Storkyrkan, runt globen. Tydligen var delen av flamman startskottet till renoveringen 1929 eftersom den hade ramlat ned från kyrkans tak och låg på marken nedanför, vilket gjorde att man insåg att det var dags att renovera.
Blev ni förvånade över något som ni hittade?
– Inte direkt förvånande, men det mest unika var kanske lådan från 1903 med texten ”Obs! en liter brännvin”. Sedan var det förstås väldigt roligt att hitta fotot på alla hantverkarna från 1934 och att läsa i de gamla tidningarna och dokumenten från 1929. I en av tidningsartiklarna fanns det faktiskt ett reportage om renoveringen.
Är det vanligt att hitta sådana här tidskapslar när man renoverar kyrkor?
– Det är en hantverkstradition, som man har haft i många hundra år, att gömma tidskapslar när man bygger eller renoverar en gammal kyrka eller kulturhus. I början var det framför allt för att lämna efter sig dokumentation kring vilka som har beställt och betalat för renoveringen, men med åren har det blivit alltmer att hantverkarna dokumenterar sitt arbete och tiden de lever i. Man har även hittat namn och olika årtal som ristningar i trä, plåt och på sten.
Ska ni lämna någon tidskapsel från den här renoveringen till framtiden?
– Absolut! Vi har samlat material som foton, program om Storkyrkans verksamhet, ritningar från bygget och annat. En lite extra kul detalj är att vi har samlat in teckningar och foton från barn från en skola och förskola i Gamla stan. De ska också få komma med i vår tidskapsel. Barnen var med vid öppningsceremonin i Storkyrkan och de tyckte det var väldigt spännande att se vad som gömde sig i de gamla kapslarna men också att få bidra med sina egna bilder till vår tidskapsel. Förhoppningsvis kanske någon av dem kommer att kunna vara med när det blir dags att öppna vår tidskapsel vid nästa renovering om hundra år eller så!