Stipendiet gjorde resan till verklighet

I mitten av september åkte en delegation från Viskastrandsgymnasiet till Gdansk för att heja på sin gamla elev Olle Spetz när han tävlade i Euroskills. Resan blev möjlig tack vare ett stipendium från Lindabfonderna.

Hejaklacken från Viskastrandsgymnasiet bestod av en fyrklöver med Olles två gamla plåtslagarlärare, Jerry Rönnbäck och Freddi Almgren, samt skolans studie- och yrkesvägledare Ida Ahlbom och rektor Anna Bärgman. Att resan kunde bli av var mycket tack vare ett generöst bidrag på 25 000 kronor från Lindabfonderna.

– Så fort vi fick reda på att Olle skulle tävla för yrkeslandslaget i Euroskills dök tanken upp att vi skulle resa ner för att stötta och heja på honom. När vi tog upp frågan vid vårens programråd fick vi tips från Bengt Eriksson på Byggnads och Wenche Persson på Plåt- och Ventföretagen att söka stipendium via Lindabfonderna, säger rektor Anna Bärgman.

Sagt och gjort. Viskastrandsgymnasiet knåpade ihop en ansökan med en motivering kring varför just de skulle få pengar för att åka till Gdansk.

– Tanken med resan var att den skulle inspirera och entusiasmera våra lärare att utvecklas ytterligare i sin profession, vilket gynnar utvecklingen av utbildningen. Dessutom ville vi bidra till att verka för det globala perspektivet på yrkesutbildning och vägledning, säger Anna Bärgman.

Hejaklacken från Viskastrandsgymnasiet bestod av Olles två gamla plåtslagarlärare, Jerry Rönnbäck och Freddi Almgren, samt skolans studie- och yrkesvägledare Ida Ahlbom och rektor Anna Bärgman.

Vidgade vyer

När det stod klart att Viskastrandsgymnasiet hade blivit beviljade ett stipendium var glädjen stor.

– Vi blev väldigt glada att Lindabfonderna ville bidra till att stötta utvecklingen av utbildningen och samtidigt vidga våra vyer kring kompetensutveckling, nätverkande och omvärldsbevakning. Det är kul att få uppmärksamhet för arbetet vi gör som lärare och skola för att utveckla utbildningen, säger läraren Freddi Almgren och kollegan Jerry Rönnbäck instämmer.

Båda två har stöttat Olle även efter det att han tog studenten från Viskastrandsgymnasiet, bland annat har han fått träna i gymnasiets plåtverkstad inför Euroskills. Freddi och Jerry tyckte därför att det var extra roligt och inspirerande att följa honom nu och få delta i bakgrunden som ”åskådande coacher”.

Lärarna Freddi och Jerry kände sig mycket stolta när de såg sin före detta elev Olle Spetz tävla i Gdansk.

Stolta representanter

– Det var roligt att få representera Viskastrandsgymnasiet på plats i Polen och vi upplevde att branschrepresentanterna också uppskattade att vi var där. Det blev som en röd tråd från Olles studieval på gymnasiet via hans yrkesexamen, till att nu få representera yrkeslandslaget.

Både Freddi och Jerry kände sig mycket stolta när de såg sin före detta elev Olle Spetz tävla i Gdansk.

– Vi kände en yrkesstolthet, både som plåtslagare och som lärare, samtidigt som vi fick en bekräftelse och ett kvitto på att Viskastrandsgymnasiet verkligen erbjuder en utbildning i framkant.

Viskastrandsgymnasiet är en skola som går mot trenden och har fullt söktryck varje år inför årskurs ett och samma sak på inriktningen plåt inför årskurs två.

Enkelt att ansöka

Det var inte alls svårt att söka stipendium via Lindabfonderna, säger Anna Bärgman. Hon rekommenderar varmt andra att göra samma sak för till exempel studiebesök eller internationella samarbeten.

– Det var fantastiskt roligt att få uppleva hela arrangemanget med Euroskills och se Olle tävla. Även nätverkandet var inspirerande. Vi träffade plåtfirmor, företag, branschrepresentanter, familj och kollegor till Olle. När vi kom hem hade vi med oss många bra tips på hur vi kan utveckla vår verksamhet för att öka deltagandet i SM-uttagningarna i flera branscher.

Viskastrandsgymnasiet är en skola som går mot trenden och har fullt söktryck varje år inför årskurs ett och samma sak på inriktningen plåt inför årskurs två.

– Vi fyller våra platser och har hög examensgrad, säger Anna Bärgman och påpekar att skolans täta samarbete med branschen skapar goda förutsättningar att gå i rätt riktning. Och att resan till Euroskills är ett led i detta arbete.

– Det arbetet gör även att vi ständigt kan utvecklas tillsammans med branschen, en bransch där våra elever senare kommer att landa.

 

Fakta Lindabfonderna
Lindabfonderna, som inrättades 1984 av Lindab, består av två fonder som förvaltas av två stiftelser med representanter från Lindab, Plåt & Ventföretagen och Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads). Varje år delar de ut 20 000–40 000 kronor per fond.
• Lindabfonden riktar sig till företag eller privatpersoner. Fondens uppgift är att främja utveckling gällande produkter, material och tekniker inom plåtslageri, ventilation och lättbyggnadsteknik.
• Lindabs stipendiefond riktar sig enbart till privatpersoner. Fondens uppgift är att stimulera intresset för utbildning inom branschen liksom att höja kvaliteten på utbildningen.
Alla som presenterar en idé med koppling till plåtslageri, ventilation eller lättbyggnad och som på något sätt gynnar branschen, kan söka stipendier ur fonderna. Det kan handla om produktnyheter, förslag på utveckling av material och tekniker eller andra typer av innovationer likväl som en studieresa eller vidareutbildning. Du kan också tipsa om någon annan som du tycker är värd ett stipendium. Lindabfonderna belönar gärna skickliga lärlingar eller personer som har gjort förtjänstfulla insatser för yrkesutbildning inom plåtslageri, ventilation eller lättbyggnad.
Du ansöker på Lindabfondernas webbplats eller via Plåt & Ventföretagen. Där ser du också vad ansökan ska innehålla.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!