Stor uppslutning när plåtslagarturnén besökte Skara

Under årets plåtslagarturné var det åttondeklassarna på Viktoriaskolan i Skara som fick chansen att testa plåtslagaryrket för en dag. Medverkade gjorde även politiker, lokala företagare och lärare – som hade kommit för att diskutera hur vi löser kompetensbristen.

Den 8–9 november genomfördes sex plåtslagerilektioner på Viktoriaskolan i Skara tillsammans med Plåt & Ventbyråns unga yrkesambassadörer. Visselpipor och ljuslyktor stod på agendan för skolans åttondeklassare, som med stor beslutsamhet böjde och klippte i den bångstyriga plåten.

– Jag har nog aldrig sett eleverna så glada över någonting som de har producerat i slöjden. Det är viktigt att ge en tydlig bild av vad plåtslageri är och det här är ett bra tillfälle att göra det, sa Christian Jacobson, trä- och metallslöjdslärare på Viktoriaskolan.

Om elevernas intresse för plåtslageri har vuxit under Plåt & Ventbyråns besök återstår att se. Men att kännedomen om yrket har ökat råder det inget tvivel om.

”Jag trodde inte att det skulle vara lika roligt som det var.” ”Det lockar att man får röra på sig och inte sitta still på jobbet.” Så löd ett par av elevernas kommentarer.

På frukostmötet i Skara medverkade representanter från de lokala plåtslageriföretagen Gålstads plåtslageri och Jäla plåtslageri, en plåtslagarlärare från Katedralskolan och kommunalrådet Per-Åke Pettersson (S).

Bransch och politik diskuterade kompetensbristen

Vid besöket i Skara arrangerades även ett frukostmöte för att samla lokala politiker och representanter från skola och näringsliv. Simon Persson, arbetsledare på Gålstads plåtslageri, belyste vikten av att arbeta med att öka kännedomen om yrket – inte bara hos ungdomar utan i hela samhället.

– När vi lämnar tak- och plåtofferter så ringer 70 procent och frågar varför plåten behövs. Det är inte bara hos elever som det saknas kunskap om plåt utan i hela samhället, sa Simon Persson under mötet.

Det har varit ett underskott på plåtslagare under många år och inom tre år bedömer branschen att minst 490 nya plåtslagare behöver anställas i Västra Götaland. Samtidigt har endast 27 elever sökt in till plåtslagarprogrammet i regionen det senaste året.

Det låga söktrycket är någonting som kommunalrådet Per-Åke Pettersson (S) lyfter som ett stort problem.

– Det är viktigt att synliggöra yrket och att informera om det redan på högstadiet så att det finns i huvudet på eleverna när de ska välja gymnasium. Det handlar om att plantera små frön tidigt. Söktrycket är i dag för lågt och det är viktigt att det uppmärksammas, säger Per-Åke Pettersson.

Yrkesambassadören Elisia Wendel blir intervjuad av lokalpress som kom till Viktoriaskolan för att göra ett reportage.

Yrkesambassadörer visade upp plåtslagaryrket

Plåtslagerilektionerna på Viktoriaskolan hölls av två yrkesambassadörer som är nyexaminerade plåtslagare med ett brinnande engagemang för utbildningen och yrket.

Elisia Wendel, 19, tog examen i somras och arbetar i dag som lärling på ett plåtslageriföretag i Norrköping. Som nyexaminerad plåtslagare uppskattade hon att få vara med på lektionerna och inspirera eleverna.

– Jag valde att läsa till plåtslagare eftersom jag såg en framtid i yrket, och nu kan jag inte tänka mig att göra någonting annat. Det har varit jätteroligt att vara med och se hur eleverna har gått från att inte veta vad plåt är till att i slutet av lektionen börja tänka till och fundera över om detta kan vara ett yrke för dem, säger Elisia.

En som brinner för att inspirera och sprida kunskap om yrket är den lokala plåtslagaren Jonathan Lundin, som driver Instagramkontot ”Plåtslageri för nördar”. Jonathan var på plats under besöket med förhoppningen att inspirera kommande generation till plåtslagaryrket.

– Jag startade mitt konto för att jag tyckte att det var kul, och sedan har det blivit stort av sig själv. Det är många plåtslagarelever som hör av sig till mig, men även andra. Många hör av sig och säger att plåtslagare skulle man bli i nästa liv, berättade Jonathan.

Jonathan Lundin driver Instagramkontot ”Plåtslageri för nördar”. Han menar att plåtslagaryrket måste uppmärksammas mer.

Arbetet fortsätter

Plåtslagarturnén är avslutad för den här gången, men arbetet fortsätter. I Skara finns goda förutsättningar att förbättra situationen tack vare det engagemang som samtliga medverkande har visat.

– Det här är ett tydligt bevis på att samverkan kan göra stor skillnad. Genom att sammanföra företag, skolor och politiker öppnar vi upp för en dialog och får fler ungdomar att intressera sig för ett yrke som inte syns tillräckligt, säger Niklas Angelöf, utbildningssamordnare på Plåt & Ventbyrån.

Kommunalrådet Per-Åke Pettersson (S) observerar när eleverna på Viktoriaskolan arbetar med plåt.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!