Stor ventsatsning på Nordbygg

Den 10–13 april är det återigen dags för norra Europas största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen, Nordbygg. Nytt för i år är att Plåt & Ventföretagen har en monter i både hallen för byggplåt och i ventilationsdelen.

Nordbygg arrangeras jämna år på Stockholmsmässan i Älvsjö och samlar då runt 50 000 besökare. Precis som vanligt utlovas fyra minst sagt fullmatade dagar med nyheter på både produkt- och tekniksidan. Här finns också massor av kunskap att inhämta genom de flera hundra öppna seminarierna som genomförs på mässans fem scener. För Plåt & Ventföretagens del blir det för första gången en specifik satsning på ventilationsbranschen.

– Vi har känt att vi vill förtydliga och lyfta fram Plåt & Ventföretagen som branschorganisation för entreprenörer inom ventilation och att det finns flera unika fördelar för ventilationsföretag att vara medlem i vårt förbund. I år gör vi det bland annat med vår monter på Nordbygg samt genom att ha ett ventilationstema i Almedalen, säger Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen.

Annika Brännmark

– Redan när förbundet bytte namn till Plåt & Ventföretagen för två år sedan, börja vi märka att intresset ökade från ventilationsbranschens sida. Vi fick bland annat in ett stort antal nya ventilationsföretag som medlemmar. Det handlar om företagsledare som hade gått och funderat på att bli medlemmar och som nu kände sig mer välkomna med det nya namnet, säger förbundets branschchef, Annika Brännmark.

– I ventilationsmontern finns det tid för småprat och en stunds samvaro, men vi kommer också att berätta om vårt webbaserade utbildningsmaterial för mätning och injustering, samt den nya certifieringsordningen för injusterare som vi har tagit fram tillsammans med FunkiS (Funktionskontrollanterna i Sverige).

Samtidigt blir det naturligtvis en rad aktiviteter även i plåtmontern.
– Vår monter i byggplåtsavdelningen är populär och viktig så den flyttar vi inte på. I år har vi satsat på att ha en mer hemtrevlig monter med plats för nätverkande möten, presentationer och samtal, säger Johan Lindström.

I byggplåtsmontern kommer personal från förbundet samt materialexperter från Svensk Byggplåt att finnas på plats, för att berätta om alla de fördelar som finns med plåt i en byggprocess. Besökarna kommer också få titta och känna på olika plåtmaterial samt få veta mer om vår auktorisation för plåtslagerier, Teknikhandboken.se, våra kalkylprogram med mera.

Det här händer också på mässan
Under Nordbygg kommer ett antal pristagare att belönas ut under pompa och ståt. Ett exempel på det är det prestigefyllda Stora Inneklimatpriset som delas ut till skaparna bakom en produkt, tjänst eller metodik som juryn tycker bör premieras.

Även Materialmedaljen delas som vanligt ut under Nordbygg. Tävlingen sätter fokus på föregående års bästa materialnyheter och den allra bästa innovationen tilldelas Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet. Samtliga prisutdelningar sker torsdagen den 12 april, klockan 16:45 – 17:30, på Nordbyggsscenen (EH:10).

Nordbygg är även involverad i en ny långsiktig satsning på teknisk utveckling genom hela byggprocessen. Bakom projektet står Svensk Byggtjänst och Bygg 4.0 som finansieras via Smart Built Environment. Satsningen är främst inriktat på digitalisering och hur sektorn allt mer kan börja arbeta med exempelvis AI, robotik och Internet of Things.

Nordbyggs sista dag går, precis som förra gången, i arkitekturens tecken. I år är det Tyskland som är i fokus när tidskriften Arkitektur bjuder in till temadag  som arrangeras i samarbete med tysk-svenska handelskammaren. När arkitekterna på OkiDoki planerade Vallastaden i Linköping kom inspirationen från Tyskland och den tyska staden Tübingen nämns ofta som ett föredöme när det handlar om arkitektdrivna byggprocesser. Satsningen kommer till exempel att synas i form av ett seminarium med stadsbyggnadsdirektören i Tübingen, Barbara Landwehr, och arkitekten Ulrich Neumann. Samtalet ska kretsa kring tyska respektive svenska arbetssätt och förutsättningar.

#metoo och branschens eget #sistaspikenikistan har tydligt visat behovet av att aktivt arbeta för ökad jämställdhet och mångfald i byggsektorn. Nordbygg har därför engagerat sig i branschinitiativet ”Jämnt på jobbet”, som bland annat kommer att tas upp vid ett par tillfällen i seminarieprogrammet på Stora scenen.
– Detta är naturligtvis angeläget för att få slut på sexuella trakasserier och övergrepp generellt, men det är också viktigt för att kunna öka intresset för vår bransch som är i stort behov av att rekrytera, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg.

Ett tema som blivit allt mer aktuellt är hur byggherrar kan förstärka sin kompetens som beställare. Mot den bakgrunden har Nordbygg tillsammans med sina samarbetspartners utvecklat konceptet ”Energismart beställare”.Vilket bland annat innebär att Hans Söderström, energiexpert på Installatörsföretagen, kommer att gå igenom vad energismart byggproduktion verkligen innebär.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!