Stora luftflöden hos Guldfågeln kräver 3 meter breda kanaler

Lastbil efter lastbil levererade cirkulära och rektangulära ventilationskanaler när projektet på Guldfågeln i Mörbylånga drog igång. Hammarstedt’s Kyl & Inneklimat som är i full gång med att montera det nya ventilationssystemet kunde ta emot hela beställningen med kanaler redan från start, vilket har underlättat i processen. Kanaler är dessutom enorma och ska klara ett luftflöde på 120 kubikmeter/sekund.

Guldfågeln är den största kycklingproducenten i Sverige. De arbetar med gårdsproducerad kyckling från egna kycklinggårdar och uppfödare som finns runt om i Halland, Öland, Småland, Blekinge och Skåne. Deras största anläggning samt huvudkontor ligger i Mörbylånga där 550 av Guldfågelns medarbetare arbetar.
Det är på mottagningen i Mörbylånga man tar emot kycklingarna för slakt och denna del av anläggningen behövde nu byggas ut. Projektet innebär en utbyggnation av mottagningshallen på 1100 kvadratmeter, för en större och smidigare hantering.

Hammarstedt’s Kyl & Inneklimat

I anläggningen i Mörbylånga finns alltid minst två servicetekniker på plats från Hammarstedt för att sköta om kylanläggningen. Det har gjort att Hammarstedt har en nära relation med Guldfågeln, och det var det som gjorde att de blev valda till delentreprenör för ventilationen när anläggningen nu skulle byggas ut.
Hammarstedt’s Kyl & Inneklimat startades 2012 och har idag 45 medarbetare på orterna Kalmar, Nybro och Oskarshamn. Företaget arbetar inom områdena ventilation, kyla, styr och regler. De genomför entreprenader inom både bostäder och industri, och har även en avdelning som utför service.

Större mottagningshall hos Guldfågeln

Projektet hos Guldfågeln startade under hösten 2020 och ska vara klart vecka 17, och de ligger bra till i tidsplanen. Hammarstedts är delentreprenör och står i detta projekt för ventilation, styr och regler samt VS. De jobbar tillsammans med Åkesson Bygg som har delentreprenaden avseende bygg. Karl Sjöberg är projektledare inom ventilation på Hammarstedts och är ansvarig för projektet.
“När vi fick uppdraget började vi med att projektera, vilket vi gjorde tillsammans med Meisab AB. Då tar vi fram en plan över vad som krävs av projektet för att det ska resultera i en anläggning som uppfyller Guldfågelns behov och godkänns av länsstyrelsen. Eftersom att det handlar om djurhållning behöver det gå via länsstyrelsen. Efter att Guldfågeln godkänt ritningarna fick vi ett okej från Länsstyrelsen på att köra igång, och de kommer även att göra en slutbesiktning.” säger Karl.

Ett totalt luftflöde på 120 kubikmeter per sekund

Det ventilationssystem som Hammarstedts monterar består av både cirkulära och rektangulära kanaler och är temperaturstyrt. När det är kallt krävs inte lika stort luftflöde. Systemet kan gå från ett luftflöde på 16 kubikmeter luft per sekund, till att som mest hantera ett flöde på 120 kubikmeter luft per sekund.
“Det är väldigt mycket luft det handlar om och det kräver stora kanaler! Det krävs också väldigt många kanaler i detta projekt, och alla har vi beställt från Bevego. Vi har ett bra samarbete med Bevego och man vet att det alltid fungerar väldigt bra. Det är enkelt att vända sig till Bevego här i Kalmar, och till vår säljare Martin eller K.A.M. Christer som vi har en nära dialog med.” säger Karl.
Mycket luft kräver stora ventilationskanaler, så stora att de cirkulära kanalerna har en diameter på 1000 mm. De rektangulära kanalerna tillverkar Bevego efter de specifika mått som projektet kräver, de största har ett mått på 3000 x 1800 mm.

Sex lastbilar fulla med ventilationskanaler

I detta projekt fanns faktiskt plats att lagerhålla alla kanaler på arbetsplatsen redan från start. När projektet drog igång var det sex lastbilar som levererade kanaler i långa rader. Det är sällan man har möjlighet att ta emot allt på samma gång eftersom att utrymme på byggarbetsplatser ofta är en bristvara. Att få tillgång till i princip allt material direkt gjorde att teamet på plats fick full kontroll.
“Det var lyxigt att vi kunde ta emot allt material direkt, detta är en av få platser där vi kunnat göra det. Vi har en riktigt bra ledande montör på bygget också, Rasmus, som haft koll så att vi fått allt material vi behöver. Om vi saknat något har han kunnat ta kontakt med Bevego och lösa det i tid, så teamet har aldrig behövt vänta på material i detta projektet.” säger Karl.
Enormt stora ventilationskanaler kan vara lite svåra att hantera och montera, armarna räcker inte alltid till. Därför har Hammarstedts för det mesta varit fyra montörer på plats under projektet. Det har även krävts för att hålla den tajta tidsplan som satts upp. Snart är det dags för slutbesiktning och Karl känner sig trygg med att Guldfågeln nu har en modern anläggning som lever upp till alla kraven kring inneklimat, djurhållning och energieffektivitet.

Publicerad: 2021-04-08
Pressmeddelande: 2021-04-07 (Bevego)
Foto: Bevego

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!