Storsatsande medlemsföretag med anrika branschrötter

Thures Plåt AB i Ljusdal har köpt Plåtteknik i Söderhamn AB och ändrar samtidigt firmanamnet till Thures AB. All verksamhet drivs sedan halvårsskiftet i Thures som därmed har växt från 20 till cirka 50 anställda och i omsättning från 40 miljoner kronor till cirka 100 miljoner.

Thures i Ljusdal startades 1949 av Thure Johansson. Så småningom tog hans son Åke vid och sedan fem år tillbaka är det tredje generationen i form av Magnus och Niklas Johansson som driver företaget.

Helt nyligen har Thures fusionerats med Plåtteknik i Söderhamn. Affären blev klar vid halvårsskiftet. De båda företagen har haft ett nära samarbete de senaste två åren och båda har växt på varsitt håll. Magnus Johansson, Thures vd, berättar om bakgrunden till samarbetet.

– När jag och Niklas tog över efter vår far, Åke, ville vi utveckla verksamheten. En möjlighet dök upp när Plåttekniks ägare Christer Svensson frågade om vi ville köpa hans företag, eftersom han planerade att trappa ned. Vi föreslog att vi kunde börja med att samarbeta och se hur det fungerade, säger Magnus.

Viktigt beslut
Mitt i detta skeende inträffade en tragisk händelse när Christer Svenssons kollega på kontoret i Söderhamn, ventilationsansvarige Stefan Kring, helt plötsligt och oväntat avled. Plåtteknik hade samtidigt på gång ett stort ventilationsuppdrag i Mälardalen. Nu måste Thures bestämma sig om man skulle hoppa på detta projekt, samtidigt som man lade sina egna åtaganden åt sidan så länge.

– Nu har vi jobbat med dessa projekt i två och ett halvt år, konstaterar Magnus Johansson. Vi har lärt oss väldigt mycket och tagit stora steg framåt, men det har också tagit all kraft. Slutpunkten blir att vi helt enkelt köper Plåtteknik och kör all verksamhet i Thures.

Därmed blir också Thures ett med svenska plåtslagerimått mätt ganska stort företag med totalt cirka 50 anställda och en planerad omsättning runt 100 miljoner kronor. Organisationen kommer att bestå av fyra olika områden med lika många områdesansvariga. Man har kontor och verkstäder i förutom Ljusdal även Söderhamn, Hudiksvall och Stockholm (Rosersberg).

Lars Låks startade Ljusnans Plåt som 21-åring och drev företaget i nio år innan han lockades över till Thures av VD Magnus Johansson. Idag är Lars delägare i Thures och områdesansvarig för Ljusdal-Härjedalen.

Flexibel verksamhet
Thures ägs förutom av Magnus och Niklas Johansson även av deras faster Siv Johansson samt av Lars Låks. Den senare drev fram till senaste årsskiftet Ljusnans Plåt i Ljusdal med fem anställda. Magnus och Niklas såg i Lars den perfekte områdeschefen för Ljusdal-Härjedalen. De ringde Lars och lockade honom med sina utvecklingsplaner. Lars nappade direkt, avvecklade sitt eget företag och fick även med sig sina anställda till Thures.

– Även om vi nu växer mycket så tänker vi fortsätta att vara lokalt förankrade med säte här i Ljusdal, säger Magnus Johansson. Området Ljusdal-Härjedalen ska drivas precis som tidigare. Den stora fördelen blir att vi kan hjälpas åt vid större projekt genom att låna folk mellan områdena. På så sätt blir vi väldigt dynamiska. Eftersom vi får tillgång till en mycket stor marknad får vi också möjlighet att fånga upp en stor mängd projekt som är på gång. Fördelen med detta har visat sig bland annat genom att vi, till skillnad från många andra, har lyckats expandera under coronapandemin.

Magnus framhåller även flexibiliteten när det gäller själva verksamheten. Förutom byggnadsplåtslageri och ventilation har man också lättbyggnadsteknik på programmet, i form av sandwichelement, hallbyggen, fasadbeklädnader och panelmontage.

Ett nyligen avslutat uppdrag för Thures är det här plåttaket. Det är ett hyreshus i centrala Ljusdal som byggs om till trygghetsboende. Förhoppningar finns också om fler takjobb på husen runt omkring.

Attraktiv arbetsgivare
På personalsidan ser det mycket bra ut för Thures med en medelålder som Magnus uppskattar till endast 35–40 år.

– Detta innebär att vi blir mer attraktiva som arbetsgivare. Våra unga anställda har ju många kontakter utåt, och det händer till och med att folk kontaktar oss om att få jobba här utan att vi har annonserat.

Det är i stockholmsområdet som Thures framförallt räknar med att kunna expandera. Magnus Johansson blir områdesansvarig och han har för övrigt nyligen flyttat ner till Stockholm med sin familj.

Niklas Johansson blir ansvarig för ventilationsinstallationerna i samtliga områden, eller rättare sagt i hela Sverige. Han berättar att man för närvarande har förfrågningar på ventilationsanläggningar från Göteborg i söder till Funäsdalen i norr.

– Gör man bra jobb så sprider det sig och då kommer det också förfrågningar långväga ifrån. Men sedan är det inte säkert att vi ekonomiskt kan konkurrera överallt. Verksamheten kommer att koncentreras till ett område från Mälardalen och uppåt längs E4:an till och med Hälsingland.

Kanske positiva effekter på sikt
I likhet med alla andra har Thures givetvis känt av coronavirusets härjningar i folkdjupet, främst i form av den osäkerhet som rått och fortfarande råder. Magnus Johansson är dock både stolt och glad över att man inte har behövt permittera, utan att man tvärtom har nyanställt under coronaperioden. Och när han tittar i kristallkulan så anar han att erfarenheterna från denna pandemi på sikt kan få positiva effekter för hela branschen.

– Jag tror att vi kommer att vilja ha en annan typ av kontor och allmänna utrymmen efter coronapandemin, vilket i sin tur innebär att lokaler måste anpassas och ventilationsanläggningar byggas om. Och kanske måste alla stora köpcenter byggas om, när folk nu har börjat handla på nätet i större utsträckning. Då blir det mycket jobb för Thures.

 

FÖRETAGSFAKTA – Thures AB
Grundat: 1949 av Thure Johansson.
Säte: Ljusdal.
Verksamhet: Byggnadsplåtslageri, ventilation samt lättbyggnad.
Ägare: Bröderna Magnus och Niklas Johansson, deras faster Siv Johansson samt Lars Låks.
Antal anställda: Cirka 50.
Omsättning: Cirka 100 miljoner kronor.
Aktuellt: Thures Plåt har nyligen köpt Plåtteknik i Söderhamn AB av Christer Svensson.  Samtidigt ändrades firmanamnet till Thures AB.

 

”Deras planer var väldigt intressanta”

Lars Låks var bara 21 år när han startade Ljusnans Plåt för nio år sedan. Han hade fem anställda och fullt upp med jobb när han avvecklade sitt företag vid årsskiftet, för att istället bli delägare i konkurrenten Thures.
– Deras planer var väldigt intressanta och jag kände att även jag skulle få möjlighet att tvecklas, förklarar Lars sitt val.

Lars Låks, ny delägare i Thures.

Eftersom de båda företagen verkade lokalt i Ljusdal kände de varandra väl. De konkurrerade visserligen, men under bibehållande av grannsämjan. När Lars Låks blev tillfrågad av Magnus Johansson om han ville hoppa på tåget behövde han inte fundera länge.

– På Ljusnans Plåt var jag helt ensam om att fatta alla beslut. Det fanns ingen annan att fråga om tips och råd. Här på Thures finns en stor organisation och därmed alltid någon att fråga om sådant som jag själv inte är så bra på. I mitt tidigare företag kunde jag ibland leta och ringa i flera timmar efter någon som kanske visste. Och nu behöver jag inte heller sitta på kvällarna i flera timmar och leka revisor.

Hur utfaller en jämförelse mellan dina arbetsdagar idag jämfört med i Ljusnans Plåt?

– De var mycket längre tidigare, dessutom jobbade jag på helgerna och hade ingen semester.

De fem anställda på Ljusnans Plåt är i dag anställda på Thures, så allt löste sig till det bästa för alla inblandade. Och så drar förstås Lars med sig en del gamla kunder till sitt nya företag.

– Jo, så är det. Vissa har kanske valt andra plåtslagerier för att man tycker att vi är för stora, men sedan finns det förstås även sådana som har följt med hit och tycker att det här är väldigt bra. Själv känner jag att vi kan göra mycket bättre jobb nu, eftersom vi alltid har tillgång till folk.

 

Åke Johansson lämnade över ledningen för Thures till sina söner för fem år sedan men han finns fortfarande med i bakgrunden vid behov.

Företagandet går vidare

Åke Johansson, 72, drev Thures tills för fem år sedan och nöjer sig idag med att ha en bollplanksroll i företaget. Dock kan han inte avhålla sig från att titta in emellanåt för att kolla hur det går för grabbarna.

När vi frågar Åke vad han anser om sina söners utvecklingsplaner svarar han diplomatiskt.

– Det är de som håller på, men givetvis är det är roligt att det händer någonting.

Men har det inte varit svårt för dig att släppa taget om verksamheten?

– Jag har samma inställning som min far hade. När jag skulle ta över sade han till mig att här har du skiten. Egentligen vill jag dig inte så ont som att bli egen företagare, men vill du mig någonting så finns jag hemma. Sedan brydde han sig inte så mycket heller. Jag sade också till mina barn att gör vad ni vill, bara ni inte blir plåtslagare.

Detta något brutala uttryckssätt kan på intet sätt dölja den underliggande kärlek och omsorg som Åke känner för sönerna, företaget och livsverket. Och det framkommer också mycket riktigt att, jodå, Åke finns fortfarande alltid i bakgrunden vid behov.

Och nog verkar det som om historien är på väg att upprepa sig. Niklas Johanssons 15-årige son Emil sommarjobbar nämligen i företaget. Möjligen är det den fjärde generationen som är på väg att växa in i verksamheten.

– Fast man hade ju önskat även honom något bättre, säger Niklas lite skämtsamt.

Och som om denna starka, till synes genetiskt betingade plåtslageritradition inte vore nog så kan nyförvärvet Lars Låks bidra med ytterligare sådan från sitt håll. I våras gick nämligen en kusin till Lars ut plåtslageriutbildningen på gymnasiet i Hudiksvall.

Därefter började nämnde kusin sin lärlingsanställning på Thures.

Text & foto: Björn Lundbeck
Publicerad: 2020-11-03
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #10.2020)

På en vägg inne på kontoret hos Thures hänger ett fotografi som ger en känsla av historiens vingslag. Mannen i mitten är Thure Johansson som startade företaget 1949. Den unge mannen till höger är hans son, en ung Åke Johansson, som sedermera blev den andra generationen och som idag fungerar som ”bollplank” för den tredje generationen.
VD Magnus Johansson, ventilationsansvarige Niklas Johansson samt Lars Låks, områdesansvarig för Ljusdal-Härjedalen, leder den dagliga verksamheten på Thures.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!