Studenthus med finurlig fasad

Lagom till höstterminens start har Linköpings universitet fått ett helt nytt studenthus. Likt en stor, svävande kub och med en fasad av röda, perforerade plåtkassetter, smälter den moderna byggnaden in fint i omgivningen, samtidigt som den blir ett riktigt landmärke på Campus Valla.

Linda Mattsson, från White arkitekter, är ansvarig arkitekt för Studenthuset.

Det nya studenthuset på Linköping universitets Campus Valla är en helt ny samlingspunkt för alla studenter. Med sitt läge, mitt på campus och med sin mycket speciella utformning är det dessutom ett helt nytt landmärke för universitetet.
De två nedersta våningsplanen består av stora glaspartier som får ute- och innemiljön att smälta ihop på ett sömlöst vis, medan resten av byggnaden är täckt av mörkröda, perforerade plåtkassetter. Detta i kombination med byggnadens storlek – 16 130 kvadratmeter och 39 höjdmeter – gör att Studenthus Valla påminner om en stor, svävande kub, där det välkomnar studenterna vid det som ska bli campusområdets nya entré.
Med sina sju våningar och sin karaktäristiska silhuett skiljer sig dessutom huset rejält från omgivningen. Övriga hus på campus består nämligen mest av låga byggnader, varav en del är äldre träbyggnader i falurött, medan andra är universitetets ursprungliga 70-talsbyggnader blandat med hus som tillkommit under 80- och 90-talet. Valet av plåtfasaden förklarar den ansvariga arkitekten Linda Mattsson, på White Arkitekter, så här:
– Vi gjorde en noggrann kartläggning av alla generationers byggnader på campus och det var rött och rödbrunt som dominerade. Det visade sig att den röda plåten på byggnaderna från 70-talet var falu rödfärg, samma färg som på kulturbyggnaderna i Valla gård en liten bit därifrån. Vi bestämde oss då för att göra ”det nya i det gamla” och valde en fasad i rödfärgad, pulverlackad, bockad och perforerad stålplåt.

Fönstren på Studenthus Valla är delvis täckta av perforerade plåtkassetter som ska ge ett lagom ljus- och värmeinsläpp i lokalerna.

 

Höga miljökrav 
Men valet av plåt handlar inte bara om utseende. Med sina tusentals perforerade hål bidrar den även till husets klimat och arbetsmiljö, bland annat genom att ge lagom mycket ljus- och värmeinsläpp i lokalerna.
– Vi visste tidigt att vi ville göra en kubformad byggnad, med både större och mindre rum bakom fasaden. Det kräver förstås olika storlek på fönstren. Till exempel måste det stora biblioteket ha betydligt mer ljusinsläpp än de små arbets- och mötesrummen. Men vi ville hålla ihop kuben utåt sett och låta fasaden se ut som en slags tapet med glidande övergång från stora till små fönsteröppningar, säger Linda Mattsson.
Samtidigt måste byggnaden leva upp till de höga krav som certifieringssystemet Miljöbyggnad Guld ställer. Efter många och långa datasimuleringar för att testa ljusinsläpp kontra energiåtgång och inomhusklimat med mera kom man på den finurliga lösningen med den perforerade plåten, som delvis täcker fönsteröppningarna men ändå släpper in ljuset.
– Med hjälp av den perforerade plåten på fasaden har vi kunnat reglera ljusinsläppet beroende på väderstreck och fönsterstorlek. Detta gjordes redan vid ritbordstadiet med hjälp av en parametrisk datormodell av fasaden, och gör att arbetsmiljön med värme- och ljusinsläpp blir riktigt bra, säger Linda Mattsson.

Den röda plåtfasaden sammansmälter fint med övriga byggnader på campus, allt från Valla gårds lador till de låga byggnaderna från 70- och 80-talet.

Speciell byggnad med traditionellt arbete
Plåtkassetterna är producerade i Litauen av företaget KGC, som även har producerat byggnadens trä- och glaselement samt utfört monteringen. Däremot har ett lokalt Linköpingsplåtslageri, medlemsföretaget C.H. Andreason Plåtslageri AB, ansvarat för alla övriga plåtarbeten på byggnaden.
– Det är ju en mycket speciell byggnad som verkligen står ut på området med sin storlek och sin röda plåtfasad. Men vår del av arbetet på studenthuset har ändå varit ganska traditionell. Vi har dels gjort garneringar i anslutningen mellan fasad och tak, dels gjort en del arbeten med perforerad plåt på de två entréerna och dessutom en del invändiga arbeten på den stora trappan i entrén, säger Kenneth Andreasson, som äger C.H. Andreason Plåtslageri AB.
Den stora så kallade gradängtrappan är byggd så att den skapar naturliga sitt- och mötesplatser för studenterna i trappan. Här har C.H. Andreason Plåtslageri monterat en rostfri, perforerad plåt som löper i trappans framkant, och som är belyst bakifrån.
–  Det är roligt att ha varit med och bidragit till ett så här stort projekt på universitetets område, säger Kenneth Andreasson.

Anders Berg är projektchef och ansvarig från Akademiska hus.

Mötesplats för studenterna
Studenthuset på Campus Valla är tänkt att bli den samlingsplats för universitetets studenter, som tidigare har saknats, då all studentservice och övriga funktioner som bibliotek, studenthälsa och liknande varit utspridda på olika delar av campus. I det nya huset finns nu allt från universitetets helt nya bibliotek, på cirka 4500 kvm, till huvudreception för hela universitetsområdet, mötesrum, kafé, restaurang och övrig studentservice.
Anders Berg är projektchef på Akademiska Hus AB, som är byggherre. Han är mycket nöjd med det nya studenthuset, som med sina sociala samlingsplatser, sin stora gradängtrappa, som redan blivit en mötesplats för studenterna, och all övrig service mer än väl lever upp till de visioner som Akademiska Hus AB och Linköpings Universitet hade för huset.
– Studenthuset togs i bruk i augusti och det är otroligt glädjande att vår vision om myller, liv och sociala möten mellan studenter och lärare verkligen besannats. Det är otroligt mycket folk som har hittat till huset redan, säger han och får medhåll av arkitekt Linda Mattsson:
– Det är fantastiskt roligt att som arkitekt få vara med och bidra till att Linköpings studenter nu kan mötas på ett och samma ställe och få bästa förutsättningar för sina studier.

Text: Karin Cedronius
Foto: Anders Fredriksen, Åke E:son Linnman & White Arkitekter
Publicerad: 2019-11-12
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #10.2019)

 

Fakta: Studenthuset på Linköpings universitet Campus Valla
Byggherre: Akademiska Hus AB
Arkitekt: White Arkitekter
Entreprenör: Peab
Fasad:  från KGC i Litauen, övriga plåtarbeten utförda av C.H. Andreason Plåtslageri AB
Yta: 16 130 kvm, 39 meter högt, 7 våningar

 

 




Inläggsförfattare: Redaktionen