Succé för vent-event på Vasamuseet

Inspirerande möten, spännande diskussioner och många skratt. I början av året möttes medlemmar med verksamhet inom ventilation på ett event arrangerat av Stockholms Plåt & Ventilationsförening. “Det är givande att höra hur andra har hanterat vissa situationer och alltid roligt att få dela med sig av sina erfarenheter", säger deltagaren Roger Nyberg.

Nya upplevelser, givande möten och möjlighet att utbyta erfarenheter stod på agendan när Stockholms Plåt & Ventilationsförening bjöd in lokala medlemsföretag med verksamhet inom ventilation. Vent-eventet gick av stapeln i slutet av januari och deltagarna fick bland annat lära sig mer om Vasaskeppet och museets unika ventilationslösning, de fick en guidad tur på Sjöhistoriska Museet, åt en god middag samt fick höra mer om vad förbundet kan göra för dem.

– Det var roligt att se både tidigare bekanta och en del nya ansikten på eventet. Vi fick uppleva både riktigt intressanta guidade turer och givande samtal. Planen är att det här ska bli ett årligt återkommande arrangemang. Det behövs ett forum där det fokuseras på ventilation och de frågor som vår del av branschen brottas med, säger Tobias Fahlqvist, vd för Flexibel Luftbehandling och en av dem som planerade eventet.

Viktiga samtal

Diskussionerna gick varma och dialogerna fortsatte under middagen.

– Det uppstod många intressanta samtal. Självklart pratade vi mycket om dagens rådande marknad där flera har lite extra utmaningar just nu med mindre orderingång. Det diskuterades också hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att möta den rådande kompetensutmaningen med brist på kompetent personal, berättar Tobias.

Han tycker att den här typen av arrangemang fyller en viktig funktion.

”Planen är att det här ska bli ett årligt återkommande arrangemang.”

– Den här typen av diskussioner är svårt att ha i något annat forum, just därför är det så viktigt att möjligheten erbjuds. Vi inom ventilation behöver komma närmare varandra och hitta olika sätt att stötta varandra när det är tufft. Exempelvis att kunna dela erfarenheter, låna ut personal när knepiga situationer uppstår och lära av varandra när det kommer till praktiska utmaningar. Det handlar också om att utveckla föreningen till att bli så bra för medlemmarna som det går och då behöver medlemmarna själva engagera sig och påverka utvecklingen med sina önskemål och förslag, säger Tobias.

Fokus på ventilationsfrågor

Bransch- och regionchef Annika Brännmark medverkade på eventet och berättade om vad förbundet kan erbjuda.

– Det är väldigt lovvärt av den lokala föreningen att styra upp denna typ av event. Det är ett ypperligt tillfälle att mötas och från oss på förbundets sida att få en chans att berätta vad vi kan bistå företagen med, säger hon och fortsätter:

– Det var roligt att träffa så många medlemmar inom ventilation. Många gånger är de lite underrepresenterade på våra större träffar, men här fick de möjlighet att fokusera bara på frågor som är aktuella för dem. Det var väldigt inspirerande att se deras glädje och entusiasm över att få träffas.

”Nästa gång som de behöver råd, stöttning eller hjälp så vet de att vi finns där och det känns jättebra.”

Annika hoppas att fler lokala föreningar ska inspireras till att också anordna egna event.

– Vi har planterat frön hos deltagarna så att de kan växa till bättre företag. Nästa gång som de behöver råd, stöttning eller hjälp vet de att vi finns där och det känns jättebra.

Deltagarna fick förutom att lära sig om Vasaskeppet veta mer om museets unika ventilationslösning.

Hoppas på fler event

Roger Nyberg från Södra Ventilationsgruppen, SVG, var en av deltagarna på eventet. Han uppskattar chansen att få träffa kollegor under en dag.

– Det behövs fler ventilationsföretag som är engagerade i förbundet. Vi blir starkare tillsammans och våra möten blir mer givande. Därför var jag med på eventet. Jag uppskattar att träffa kollegor inom samma skrå, säger han.

Roger menar att ventilation har mycket att lära av plåtföretag när det kommer till samverkan och att stötta varandra. Detta var något som också diskuterades på eventet.

– Jag tycker att träffen var mycket bra och hoppas att det blir fler liknande. Upplägget var optimalt: lagom långt för att det ska finnas utrymme i vardagen att delta och ändå tillräckligt med tid för nya intryck, inspiration och spännande möten. Middagen gav väldigt mycket, då diskuterade vi allt från offentliga upphandlingar till ramavtal. Det är väldigt givande att höra hur andra har hanterat vissa saker och det är alltid roligt att få dela med sig av sina egna erfarenheter.

Emelie Persson, ordförande i Stockholms lokalförening, och Roger Nyberg, längst till höger, var nöjda med arrangemanget.

Mycket mervärde

Roger tror att många är med i förbundet ”bara för att det hör till”.

– Då missar de allt mervärde som kommer med ett medlemskap. Det finns så otroligt mycket bra att hämta som medlem i föreningen. En sådan här träff är ett jättebra tillfälle för att lära sig mer om vad förbundet kan erbjuda. Jag fick med mig många nya insikter och inspiration från träffen. Ett konkret exempel är att jag tog med mig frågan om utbildning hem och diskuterade den med min personal. Nu har vi bestämt att vi ska ta tag i det där med yrkesbevis och se till att vi alla skaffar det.

Till andra föreningar, som funderar på att anordna liknande lokala träffar, skickar Tobias med ett råd:

”Det finns så otroligt mycket bra att hämta som medlem i föreningen.

– Håll det enkelt. Se till att hitta en aktivitet som är lite annorlunda och som lockar till deltagande. Vi fick exempelvis en unik guidning av Vasaskeppet och lärde oss mer om hur ventilationen fungerar där något så värdefullt förvaras och ska bevaras för eftervärlden. Se också till att eventet är lagom långt, så att medlemmar har möjlighet att närvara. Fråga er själva vad ni vill berätta och lyft en eller två frågor inom temat. Det räcker.

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!