Täckte vattentorn i täck kostym

Göteborgs gamla vattentorn, Johannebergs vattentorn, har fått ny beklädnad i blank titanzink och byggts om till moderna studentlägenheter. Täckningen gjordes av medlemsföretaget Hisingstads Bleck- och Plåtslageri AB.

Det 40 meter höga tornet ståtar med Göteborgs högst belägna bostäder 134 meter över havet och en klar dag ser man ända ut till Vinga fyr uppifrån taket. Men det mest uppseendeväckande är kanske ändå valet av material: valsblank titanzink från Rheinzink.
Ägaren och förvaltaren, SGS Studentbostäder, ville ha valsblank titanszink eftersom de tidigare hade täckte ett annat vattentorn i Göteborg med materialet. De var nöjda med hur fasaden ser ut idag, tio år senare, och att det inte behöver underhållas, berättar Kari Koskinen, regionchef och teknisk rådgivare för Sverige och Finland på Rheinzink.
– Valsblankt kan vara ifrågasatt på en så central fasad som denna eftersom det är blänkande till en början, men SGS Studentbostäder var införstådda med hur materialet fungerar och att det tar några år innan det mattas av. Titanzink är hållbart, miljövänligt och underhållsfritt och allt fler fastighetsägare föredrar långsiktiga material, säger han.
Till skillnad från det förra vattentornet – som också blev studentlägenheter – är Johannebergs vattentorn åttkantigt. Hela fasaden och taket består av zinkplåt, bara byggnadens grund, som går en bit upp på berget, är utförd i stenmaterial.

Kari Koskinen, regionchef och teknisk rådgivare för Sverige och Finland på Rheinzink.

Arkitekten hade önskemål om ett livfullt mönster på fasadbeklädnaden, vilket gjorde arbetet lite mer komplicerat när det gäller bredder, storlekar och utförande runt fönster. Alla plåtbitar förtillverkades i maskin i verkstaden så att det inte skulle bli fel, berättar Ulrik Andersson,vd och delägare i medlemsföretaget Hisingstads Bleck- och Plåtslageri som utförde arbetet.
– Byggnaden har ett speciellt utseende som har krävt mycket plåtslageri, lång tid och stor noggrannhet. Det är hantverk i varenda bit, säger han.
Hela jobbet med vattentornet tog sex månader, men då är rivning av den gamla putsen och isoleringen inräknad, samt reglar för ny fasad, plywood och papparbeten som underlag för zinkfasaden. Också fönstren i alla lägenheter byttes och nya ventilationskanaler för tilluft krävde injustering av befintlig ventilation. För rivning och fönsterbyten användes underentreprenörer, allt annat gjordes av Hisingstads Bleck och Plåt. När det var som mest att göra fanns upp till tio personer från Hisingstads Bleck och Plåt på plats samtidigt med tre-fyra hantverkare som var anlitade utifrån.
Förfrågan om uppdraget med Johannebergs vattentorn kom från SGS Studentbostäder, via en plåtkonsult, men Ulrik är noga med att betona att företaget konkurrerade med andra plåtslagerier om uppdraget. Hisingstads Bleck- ochPlåthar en styrka i att de är vana att arbeta med zink – bland annat har företaget täckt tillbyggnaden på Alingsås tingsrätt med valsblank titanzink.

Hisingstads Bleck- och Plåtslageri utförde arbetet.

Den största utmaningen i projektet var logistiken.
– Det var ont om plats och materialet skulle högt upp i luften. När man är så högt uppe så blåser det ordentligt. Men för övrigt flöt arbetet på och tidplanen hölls i stort sett, säger han.
En lärdom från täckningen av vattentornet är att det aldrig går att planera tillräckligt noggrant och aldrig ge för många instruktioner.
– När du ställs inför verkligheten måste du ofta tänka om, så noggrann planering är oerhört viktigt, säger han.

Hur var det då att jobba med titanzink som material?
– Den är lite känsligare vid bearbetning och temperaturkänslig, samtidigt har den fördelen att man kan löda fast plåtar och beslag. Du får helt enkelt jobba annorlunda, jämfört med stålplåt. Men resultatet blir väldigt fint och zinkplåt är ett trevligt material att jobba med, dessutom blir resultatet för kunden bättre än med lackerad stålplåt. Därför försöker vi aktivt att få kunderna att välja något annat än lackad stålplåt, säger Ulrik.
Efter närmare ett år i väder och vind börjar patinan synas på titanzinken och Ulrik tycker att det ser väldigt bra ut.
– På sätt och vis är det riktigt att välja valsblankt, för då får man rätt patina och skuggningar på sikt och det ger ett mer levande intryck än förpatinerat, säger han.
Både han och Kari är överens:titanzink borde användas mer. De ser också en svag trend mot att fler arkitekter och fastighetsägare ser långtidsvinsterna med materialet, även om målad stålplåt fortfarande dominerar, bland annat på grund av billigare inköpspris.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Cecilia Nordström & Boel Ferm

 

Fakta: Johannebergs vattentorn
Vattentornet uppfördes 1924 efter arkitekten Eugen Thorburns ritningar och byggdes om till bostäder 1995. Idag har tornet 14 våningar och består av 24 studentlägenheter med ett rum och kök. Det gamla vattentornet har klätts om med Rheinzink PrePatina Bright rolled/Rheinzink Classic Bright Rolled – samma material som sitter på Alingsås tingsrätt. Arbetet blev klart i vintras.

Fakta: Titanzinkplåt från Rheinzink
En titanzinklegering, där titanen gör zinken mer konsistent och stabil när det gäller tjocklek och andra faktorer. Det är ett rått material, massivt, utan påförd färg eller ytbehandling. Den patina som naturen skapar är individuell för varje projekt och nyansen kan skilja sig något beroende på miljö och klimat.

Fakta: Hisingstads Bleck- och Plåtslageri AB
Startades 1917 och är därmed ett av Göteborgsregionens äldsta plåtslagerier. Har 30 anställda, plus inhyrd personal vid större entreprenader. Ett traditionellt byggnadsplåtslageri med uppdrag för ledande byggföretag. Företaget har också en serviceavdelning som tar sig an mindre entreprenader och servicearbeten.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!