Tankar i början av ett nytt år

God fortsättning! Jag hoppas ni alla haft en fin jul och fått en bra start på 2018. Så här i början av ett nytt år kommer många tankar både på det personliga och det yrkesmässiga planet. För egen del brukar jag så här års reflektera över året som gått och på vad som gjordes bra? Vad som kan göras bättre? Och vad som bör göras nytt eller kanske på annat sätt?

Det känns ju alltid lite extra när ett nytt år är här och kalendern fortfarande är någorlunda ”tom” och känslan av skolstart infinner sig. Vi lever ju även i näringslivet ganska mycket utifrån ett terminstänk, fram till jul och sen fram till semestern, och sen till jul igen. Det nya året och den nya terminsstarten har ofta en viss förmåga att få oss människor att vilja ta tag i saker och göra vissa förändringar i livet.

För de flesta av oss innebär ett nytt år också en önskan om nya tag. En tid då många av oss kanske tänker på hur de ska spendera mer tid med familj och vänner, mer tid på gymmet, utveckla företaget eller rent av göra en svensk klassiker. För egen del tänker jag på målstyrning och vilken kraft som finns om man lyckas med detta! Tänk om Sveriges alla företag, organisationer och politiker började jobba på ett mer systematiskt sätt med att sätta, bryta ner och följa upp mål – vad skulle hända då?

I förbundet är det många delar som ska hållas sammanoch många personer som ska samverka för att få en målbild att gå i lås och nås innan året är slut. Men med bra och klok styrning är jag övertygad om att det går lättare att nå våra gemensamma mål.

Så när vi nu står inför ett ännu inte upplevt år med alla dess möjligheter tror jag att vi alla funderar över vad vi förväntar oss, vart vi är på väg och några av oss kanske redan funderar på vad kommer att hända valåret 2018?

Sveriges utveckling är tudelad – och på många sätt oroande. Inte minst står landet inför stora utmaningar och många problem. Populism, en integration som går allt för långsamt och en ökning av allvarliga våldsbrott och dödsskjutningar för att bara nämna några – alla tuffa utmaningar för våra politiker att hitta lösningar på.

Så sällan har väl en kommande regering varit så svår att sia om. Det finns en överhängande risk att varken det rödgröna blocket eller alliansen kan bilda en majoritetsregering och frågan är då vem som samarbetar med vem, inom en regering eller genom samarbete i riksdagen.

Tänk på att från och med den 1 februari 2018 är det förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen och från den 25 maj 2018 gäller en ny europeisk dataskyddsförordning, ”The General Data Protection Regulation (GDPR).

Att se in i framtiden är omöjligt. Det går möjligtvis att göra mer eller mindre begåvade gissningar baserat på kunskap och erfarenhet. Men en sak vet jag med säkerhet; världen är sig inte riktigt lik när 2018 är över. Så oavsett om det blev några nya nyårslöften eller inte önskar jag er alla ett gott och framgångsrikt Plåt och Vent-år!

Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund,
 jorgen@loddeplat.com

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!