Tävlingsinriktad hockeydomare som gillar plåt

Den 23–25 april gick årets upplaga av SM för unga plåtslagare av stapeln. Tävlingen hölls på Tingvalla sportcenter i Karlstad under Yrkes-SM. Vi tog ett snack med förra årets vinnare, den regerande mästaren 19-årige Pontus Andersson från Lindesberg.

Hej Pontus! Snart har det gått ett år sedan du vann SM för unga plåtslagare. Vad har du gjort under året som gått?
– Jag tog studenten från Lindeskolan i juni och började sedan jobba direkt på Linde Byggnadsplåt, där jag även hade gjort hela min praktik. Det är ett familjeföretag som startades 1965 av min farfar, Gert Andersson. I dag är det min pappa och hans tremänning som äger firman.

Hur tyckte du att det var att tävla i SM?
– Det var jättekul och bra uppstyrt av Plåt & Ventbyrån. Jag blev tillfrågad av min lärare om jag ville vara med när jag var i Katrineholm på utbildning samtidigt som uttagningarna var. Jag svarade ja utan att tveka för jag tyckte att det lät kul. Jag är nog lite av en tävlingsmänniska!

Vad har utmärkelsen Årets unga plåtslagare betytt för dig?
– Det var så klart väldigt kul att vinna. Det var stort!

Vad tyckte du om uppgiften i förra årets tävling?
– Den var bra, lagom svår och utmanande. Men det var lite stressigt mot slutet och svårt att hinna få till allt på tiden som man fick. Jag hade bara en halvtimme till godo när jag var klar, ändå var jag först färdig. Däremot hade jag inga problem med att jobba inför publik, det tänkte jag bara bort.

Hur hade du förberett dig före tävlingen?
– Vi hade fått lite tips på saker som vi skulle kunna träna på av tävlingsledaren Magnus, så vissa av oss hade gissat att det skulle bli just en taklucka. Men vi visste till exempel inte att det skulle bli med svängfalser.

Varför ska man bli plåtslagare, enligt dig?
– Det är ett kul jobb för den som gillar att tänka till lite extra när man gör saker. Vissa saker är kluriga att få till och noggrannhet är en stor del av jobbet.

Pontus tips till årets tävlande: Se till att du får till de här basic-sakerna så bra du kan så ska det nog gå bra. Och plugga gärna lite plåt-AMA inför tävlingen.

 

Vad har du för arbetsuppgifter i dag?
– Jag gör det mesta som man kan tänka sig inom plåtslageri – plåt på väggar, skorstenar, ibland även lite ventilation. Vi har både privat- och företagskunder. Just nu jobbar jag med en bandtäckning på ett altantak och har precis satt på en ränna på taket. Bandtäckningar är en av de grejer jag gillar mest att jobba med. Det är lite utmanande och kul.

När trivs du som bäst på jobbet?
– Det är när jag får jobba med uppgifter som kräver att jag får klura lite och tänka till så att jag blir utmanad. Vädermässigt är det när solen skiner men det inte är för varmt, så att man kan ha bara en t-shirt på sig utan att frysa.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag trivs bra med mitt jobb på Linde Byggnadsplåt och ska fortsätta jobba här.

Har du något drömprojekt?
– Ja, en riktigt gammal kyrka med mycket tinnar och torn vore kul att göra. Vi la visserligen ett kyrktak i höstas, men det var en mer modern byggnad så det var inte riktigt samma sak.

Vad har du för råd att ge dem som tävlar i SM i år?
– Ta det lugnt, stressa inte för mycket. Försök träna så mycket som möjligt på det mesta hemma före tävlingen. Se till att du får till de här basic-sakerna så bra du kan så ska det nog gå bra. Och plugga gärna lite plåt-AMA inför tävlingen.

LÄS REPORTAGET OM LINDE BYGGNADSPLÅT HÄR!

FAKTA PONTUS ANDERSSON
| Ålder:
19 år. | Arbetsplats: Linde Byggnadsplåt. | Merit: Vann SM för unga plåtslagare 2023. | Fritid: På vintern dömer jag hockey division 2 flera dagar i veckan, på sommaren är jag med vänner och tränar.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!