Tekniskt avancerat badhus då stadskärnan flyttas

När en hel stad ska flyttas är det många samhällsfunktioner som måste byggas upp på nytt. Flytten av Kirunas stadskärna som läggs tre kilometer öster om nuvarande centrum har pågått under lång tid. Just nu pågår byggnationen av det nya badhuset som kommer bli ett av Sveriges modernaste. Inte nog med att projektet omfattar 10 500 kvm, badhus är också något av det mest krävande när det kommer till ventilation.

Kirunas nya badhus placeras centralt i den nya stadskärnan och ambitionen är att badhuset ska bli en populär mötesplats för stadens invånare. Det är en otroligt stor satsning som kommunen gör, och resultatet blir ett toppmodernt badhus med den allra senaste tekniken. Tekniken i projektet bidrar till bästa möjliga inomhusklimat för badgäster och en hållbar arbetsmiljö för medarbetarna. Företaget Caverion brinner för att vara med och leverera framtidens teknik.

”Vi på Caverion står för alla delar inom installation i detta projekt: ventilation, el, VS, VA, styr, energi samt lås och larm. Det är väldigt roligt att få vara en del av badhuset inom så många områden. Det underlättar vårt arbete att vi kan samarbeta internt inom Caverion, vi har självklart en nära kontakt och om det dyker upp problem kan vi lösa det direkt. Det är också intressant att få vara delaktig i en stadsflytt i en omfattning som aldrig tidigare skådats” säger Pär Stenberg som är projektledare/servicechef inom ventilation på Caverion.

Både nya och gamla utmaningar

Caverion i Sverige har stor erfarenhet av att arbeta med badhus efter att ha genomfört flertalet entreprenader runt om i landet. Det lokala teamet är också vana vid att arbeta i badhusmiljöer då de utför både service och mindre entreprenader under denna typ av förhållanden. Det är den mycket höga luftfuktigheten som utmanar ventilationssystemen i badhus. De ämnen som används för att rena vattnet följer med luften och hamnar i kanalerna, vilket gör att materialet måste vara anpassat för dessa påfrestningar.

Här i Kirunas nya badhus har entreprenörerna även brottats med andra utmaningar, som att bygga under en pågående pandemi med oroligheter i världen. Det är framförallt leveranstiderna som gjort att man har fått ändra sitt arbetssätt. Vanligtvis beställs material löpande för att undvika lång lagring och ont om plats på bygget. För att säkerställa att materialet fanns på plats vid montering var man nu istället tvungen att göra stora inköp redan tidigt i projektet.

We-Group-Kiruna-badhus_4.jpg
Foto: We-Group

Rektangulära och cirkulära kanaler

Caverion arbetar i 10 länder i Europa med 71 kontor bara i Sverige. På många platser runt om i landet har Bevego ett samarbete med Caverion inom ventilation. Gällande Kirunas nya badhus är det Bevegofilialen i Skellefteå som haft en nära kontakt med Caverion. Avståndet mellan Kiruna och Skellefteå är knappt 50 mil. Även Bevegofilialen i Luleå har varit med och stöttat upp i projektet, härifrån är vägen upp till Kiruna 35 mil.

”Bevego har levererat rektangulära och cirkulära kanaler till nya badhuset i Kiruna, både galvade kanaler samt i magnelis och rostfritt stål för att stå emot påfrestningarna i ett badhus. Det är riktigt bra kvalitet på materialet och Bevego håller hög nivå på sina produkter. Bevego är väldigt hjälpsamma och smidiga i sina leveranser, det har flutit på mycket bra under hela projektet.” säger Pär.

We-Group-Kiruna-badhus_9.jpg
Foto: We-Group

Utformningen av det nya badhuset

We Group är företaget som har i uppdrag att projektera, byggleda och driftsätta det nya badhuset. We Group är dessutom arkitekterna bakom projektet. I utformningen av badhuset har man utgått från den centrala placeringen i Kirunas nya stadskärna, byggnaden blir ett landmärke i staden att navigera kring. Arkitekternas ambition har varit att göra badhuset till en byggnad som berör, samspelar och förstärker omgivningen.

Det storslagna landskapet kring Kiruna har varit inspiration till byggnadens form. Vidderna, fjällen, naturen och även järnmalmens brutna form. De exteriöra materialvalen är ett hårdbränt tegel i kombination med en ljusare skiva av plåt för att knyta an till malm, berg, vatten och fiskfjäll. De mörka kulörerna blir en vacker kontrast till den vita snön.

En tekniskt avancerad anläggning

Caverion är ett av få företag som både har rätt förutsättningar för att vara totalentreprenör för ett badhus. Stort fokus läggs på inomhusmiljön och att besökarna ska få den absolut bästa upplevelsen när de besöker badet. Bakom allt kakel gömmer sig en enorm funktionalitet. Det är inget som syns för besökarna men den toppmoderna tekniken håller vattnet rent, luften behaglig, temperaturen stabil och luftfuktigheten perfekt. ”Detta är ett mycket intressant projekt eftersom att det är så teknisk avancerad anläggning. I detta projekt gör vi många tekniska lösningar som inte görs i standardprojekt.” säger Pär.

För att rena vattnet och hålla en säker miljö för alla besökare gömmer sig allt från doseringspumpar till filteranläggningar bakom kaklet. Ventilationslösningen innefattar till exempel både befuktning och avfuktning av luften i lokalen. Detta är något som inte brukar göras i traditionella badhus, men som ger en avsevärt fräschare och stabilare inomhusmiljö där luftfuktigheten hålls på en konstant nivå.

We-Group-Kiruna-badhus_6.jpg
Foto: We-Group

En mötesplats under långa vintrar

Kirunas nya badhus om 10 500 kvadratmeter blir i två våningar. Denna enormt stora yta kommer bland annat rymma 14 st bassänger, en relaxavdelning med augfussbastu, två vattenrutschbanor, vågmaskin och restaurang. Bassängerna kommer att kunna användas av allt från skolelever och motionärer till kanotister och andra idrottsutövare. Vissa bassänger kommer att ha höj- och sänkbar botten vilket är en tekniskt krävande funktion.

Här görs plats för motion, nöje, rekreation och simsport. Stadens långa vintrar och kalla klimat skapar en lång badhussäsong, och Kiruna kommun satsar nu stort för att ge sina 23 000 invånare det allra bästa. Man hoppas också på att kunna locka turister till badhuset. 1,5 mil därifrån ligger till exempel ishotellet som drar ca 70 000 besökare varje år. Så om du besöker Icehotel så passa på att ta ett dopp i ett av Sveriges modernaste badhus.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!