”Termosen” i Ystad får ny kostym av alubond

Nu ska Ystads landmärke, ackumulatortanken som ägs av Ystad energi, äntligen få sin efterlängtade kostym. I sommar klär Plåtexpressen in ”termosen” i rostfärgad, perforerad alubondplåt. Bakom gestaltningen står Kamikaze arkitekter.

Tobias Lellky, vd på Plåtexpressen.

Ystad energis ackumulatortank stod klar redan 2017, men då var den utan ”ytterrock” och endast beklädd med en grå TRP-plåt. Först nu ska tanken få sin slutgiltiga gestaltning med en cortenliknande alubondskiva som är perforerad i olika mönster.

Bakom gestaltningen av tanken står Kamikaze arkitekter och arbetet med att klä den görs av medlemsföretaget Plåtexpressen under den kommande sommaren och hösten.

– Det är jätteroligt att vi, på totalentreprenad, har fått förtroendet att klä ackumulatortanken som har blivit ett så tydligt landmärke här i Ystad. Att vi dessutom gör jobbet ihop med Kamikaze arkitekter är extra roligt, för vi har ett väldigt bra och etablerat samarbete med dem sedan många år, säger Tobias Lellky, vd på Plåtexpressen.

Tornet är 60 meter högt och helt runt. Plåten kommer att monteras vid ett vikttåligt räcke högst upp på tanken och fästas i en stomme som sitter på tornets fasad. Stommen tillverkas i Plåtexpressens verkstad och utförs av strängpressad aluminium. Alubondplåtarna, som är 1,5 x 3 meter, kommer färdigperforerade från leverantören i Serbien.

– De kommer i 23 olika varianter som ska passas ihop för att få till rätt mönstring på tornet, berättar Tobias Lellky.

Nära samarbete under processen

Christoffer Marsvik, arkitekt på Kamikaze arkitekter.

Med tanke på den blåsiga väderleken på den sydskånska slätten är det ett inte helt enkelt jobb som de har framför sig, men Tobias Lellky ser fram emot det med tillförsikt.

– Visst är Ystad blåsigt och visst finns det en viss risk att vädret ställer till det. Men vi är vana och kommer att bygga ställningar runt hela tanken för att få så effektiv produktion som möjligt när vi väl är där och jobbar, säger han och tillägger att tidsplanen är att få klart jobbet på åtta veckor och att han räknar med 6–9 man på projektet.

Christoffer Marsvik, arkitekt på Kamikaze arkitekter, och hans kollegor har arbetat nära Plåtexpressen under hela gestaltningsarbetet.

”Vi har haft ett mycket nära och bra samarbete med de kunniga plåtslagarna på Plåtexpressen under hela processen.”

– Vi har haft ett mycket nära och bra samarbete med de kunniga plåtslagarna på Plåtexpressen under hela processen, något som har bidragit till det lyckade slutresultatet.

Han berättar att gestaltningen av ackumulatortanken är tänkt att föra tankarna till Ystads historia.

– Vi landade i att ackumulatortanken är ett så tydligt landmärke för Ystad och har därför införlivat flera olika blinkningar till stadens historia när vi har utformat fasaden. Bland annat är profilen på toppen av tanken taggad precis som Ystads kloster, och vi har vävt in plåtar med korsvirkesmönster precis som Ystads välkända korsvirkeshus.

Ystad energi har planer på att utveckla tornets utseende ytterligare med hjälp av ljuseffekter framöver.

Sjöstaden Ystad speglas i utformingen

Vinko Culjak är chef för fjärrvärme på Ystad energi.

Att Ystad är en sjöstad kommer också igen i utformningen.

– Hela tanken är ju lite av ett fyrtorn med sin höga höjd och den belysta plattan högst upp. Så belysningen, där en perforerad spiral löper längs med hela tanken upp mot toppen och belyses bakifrån på kvällarna, är en flört med detta.

Han tillägger att valet av alubond som material är ett sätt att få ner vikten och ändå behålla samma känsla som rostig corten.

– Alubond är ett material med en kärna av komposit och 0,4 mm aluminium utanpå, vilket gör det betydligt lättare än corten. Det är även lite jämnare i färgen, men på håll är det ingen som ser skillnaden utan det blir lika snyggt som corten. Dessutom är det ett material som är enkelt att ha att göra med eftersom det är så formbart.

Vinko Culjak är chef för fjärrvärme på Ystad energi. Han gläder sig åt att ackumulatortanken nu får sitt slutgiltiga utseende.

”Utformningen av tanken, som toppas av en ”gloria” som är belyst underifrån, är inte enbart ett estetiskt val.”

– Det känns skönt att vi nu äntligen har kommit till vägs ände och slutför projektet – och att det blir så fint!

Utformningen av tanken, som toppas av en ”gloria” som är belyst underifrån, är inte enbart ett estetiskt val, berättar Vinko Culjak.

– Solcellerna på ”glorian” bidrar även till att förse tanken med el för att driva belysningen och pumparna till den.

Ystad energi har planer på att utveckla tornets utseende ytterligare med hjälp av ljuseffekter framöver.

– Eftersom alubonden är monterad med en distans från den underliggande plåten finns det stora möjligheter att leka med olika varianter av LED-belysning, kanske i olika färger, genom hålbilderna i plåten. Det kommer vi definitivt att titta på framöver, säger Vinko Culjak. //

 

Fakta ”Termosen” i Ystad
Ackumulatortanken kan ses som ett energilager, en bufferttank med varmt vatten. Den rymmer cirka 6 700 kubikmeter vatten och används för utjämning av lasten för biobränslepannorna som producerar fjärrvärme. Vattnet håller en temperatur från 45 grader till 99 grader i olika skikt, varmast är det högst upp. • Höjd 63 meter • Diameter 14 meter • Volym ca 6 700 m3 • Energilagring ca 400 MWh • Solceller på toppen, eleffekt på 21 kW  | Källa: Ystad.se

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!