Tre unga ventilationsmontörer tävlar om första SM-guldet

I år är det premiär för ”SM Unga Ventilationsmontörer”. Farah från Växjö, Pontus från Söderköping och Gustaf från Katrineholm tävlar om guldet under Yrkes-SM i Växjö den 10–12 maj.

För första gången ska landets bästa unga ventilationsmontör koras. Det görs bland annat för att lyfta den nya inriktningen Ventilation som från och med i höst finns på gymnasiets VVS- och fastighetsprogram. Men förhoppningen är en ny och uppskattad tradition.

Efter finkammande av branschen har tre skickliga unga ventilationslärlingar sållats ut. Den 10–12 maj ska de tävla om SM-guldet och visa upp både yrket och sin yrkesskicklighet inför 1000-tals ungdomar på Yrkes-SM i Arenastaden i Växjö.

Finalisterna i SM Unga Ventilationsmontörer 2022 är

Pontus Forsström, Nyströmska skolan i Söderköping (gymnasielärling)
Farah Said Musa, Teknikum i Växjö (gymnasielärling)
Gustaf Franck, Ventilationsprojekt i Katrineholm (företagslärling)

PVF Yrke & Utbildning ansvarar för och arrangerar de Svenska Mästerskapen för landets unga ventilationsmontörer och ser fram emot att få starta upp en ny tradition.

– Det här en del i satsningen för att utbilda fler ventilationsmontörer. Yrkes-SM känns som ett givet sammanhang där vi vet att vi når ungdomarna. Ett SM känns dessutom som en peppande aktivitet för hela ventilationsbranschen, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på PVF Yrke & Utbildning.

Kriterierna i sökandet efter de tävlande har varit att eleverna eller lärlingarna måste vara födda -00 eller senare. De ska kunna läsa, förstå och montera utifrån ritning, utföra funktionella samt estetiskt tilltalande monteringar, ha god förståelse för arbetsmiljö och ergonomi samt ha visat på extra god yrkesskicklighet.

 

”SM Unga Ventilationsmontörer 2022” organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, ventilationsbranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Huvudsponsorer för ”SM Unga Ventilationsmontörer 2022” är Lindab.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!