Tre unga ventilationsmontörer tävlar om SM-guldet

Finalen i ”SM för unga ventilationsmontörer 2024” närmar sig och nu avslöjas det vilka de tre finalisterna är; Rohullah Rajabi från Karlstad, Albin Eriksson från Uddevalla och Hobbe Eriksson från Östersund. Den 23–25 april möts de på Yrkes-SM i Karlstad för att göra upp om den eftertraktade titeln. "Var noggranna, varje millimeter räknas", är den föregående vinnarens tips till de unga talangerna.

SM för unga ventilationsmontörer är en tävling som instiftades år 2022 av Plåt & Ventbyrån och som återkommer vartannat år. Syftet är att uppmuntra unga i branschen och visa att ventilationsmontör är ett framtidsyrke att räkna med. Samtidigt får den relativt nya gymnasieinriktningen Ventilation, som finns på VVS- och Fastighetsprogrammet, en chans att glänsa i strålkastarljuset.

Nu offentliggörs de tre finalisterna i SM för unga ventilationsmontörer 2024, vilka kommer att tävla mot varandra den 23–25 april under Yrkes-SM i Karlstad.

Detta är finalisterna

Rohullah Rajabi, 20 år, Nobelgymnasiet i Karlstad
Albin Eriksson, 19 år, Östrabo Yrkesgymnasium i Uddevalla
Hobbe Eriksson, 18 år, Jämtlands Gymnasium i Östersund

Intervjuer med varje finalist finns att läsa på yrkeventmontor.se.

– Kriterierna för att kvala in till tävlingen har varit på en hög nivå, med mycket fokus mot montering för att passa framtidens ventilationsarbeten. Alla sökande har fått göra samma uttagningsprov, och där har Rohullah, Albin och Hobbe verkligen briljerat och visat en extra god yrkesskicklighet. Det ska bli riktigt spännande att se hur det går för dem i SM, då tävlingsuppgiften blir ännu mer komplex, säger Magnus Karlqvist, tävlingsledare SM samt yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola.

Tävlingsuppgiften kräver styckning och montering

Ventilationsmontörernas uppgift under SM består till en viss del av förarbete inför montering. Detta innebär styckning, mängdning och beställning av materiel enligt en särskilt framtagen tävlingsritning. Även själva monteringen sker enligt ritning, men precis som det kan vara i ett kundprojekt så kommer det att ske förändringar under tävlingen, vilket de tävlande måste hantera och utföra.

Tips inför slutspurten från tidigare vinnare

Endast en av de unga talangerna kan landa högst upp på prispallen, något som Pontus Forsström lyckades med år 2022 då han var 19 år. Idag arbetar han som ventilationsmontör samt ventilations- och värmepumpstekniker. Parallellt har han en roll som yrkesambassadör, vilket innebär att han lyfter yrket ventilationsmontör och vikten av en skräddarsydd utbildning.

– Till årets finalister är mitt bästa tips att vara noggrann, varje millimeter räknas! En SM-tävling inom ventilation är mycket viktig, framförallt för att framhäva yrket i sig, men också för att ge ungdomar en chans att visa vad de går för. Att ha vunnit SM är som ett kvitto på att jag är duktig på mitt jobb, vilket betyder oerhört mycket. Det är även kul att ha det på sitt CV, säger Pontus Forsström, vinnare av titeln ”Sveriges bästa unga ventilationsmontör ” år 2022.

 

Om SM för unga ventilationsmontörer
SM för unga ventilationsmontörer är en tävling som hålls vartannat år och arrangeras samt genomförs av Plåt & Ventbyrån, ventilationsbranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor. Det sker på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen och fackförbundet Byggnads. Huvudsponsor är Lindab. För mer information: yrkeventmontor.se

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!