Tuff och jämn kamp om platsen till EuroSkills

I mitten av januari genomfördes en tävling i plåtslageri på Bråvallagymnasiet i Norrköping. Målet är att utse den bästa plåtslagaren bland de sex tävlande. Vinnaren får representera Sverige i EuroSkills i Gdansk i september. "De unga plåtslagarna kämpade väl hela dagen och det blev en väldigt jämn tävling", säger Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.

Hantverksskickligheten var stor och stressnivån hög när plåtslagarna klockan 07.30 satte i gång med tävlingsuppgiften. De hade fram till klockan 15.00 på sig att bli klara.

– Tävlingen gick ut på att deltagarna skulle täcka en trämodul med ett zinkmaterial. Så förutom att plåtslagarna behövde vara duktiga på sitt hantverk krävdes det också kreativitet och mental styrka, fortsätter Daniel Eriksson.

De sex deltagarna var tillresta från hela Sverige och bland dem fanns flera tidigare vinnare i SM för unga plåtslagare.

– Det är stor brist på plåtslagare så vi behöver definitivt fler till yrket. Därför är det viktigt att vi lyfter fram yrket på olika sätt och visar att det är ett framtidsyrke, säger Daniel Eriksson.

Nu ska tävlingsbidragen granskas av en jury och därefter presenteras vinnaren i slutet av januari. Den vinnande plåtslagaren kommer att representera Sverige i den åttonde upplagan av Yrkes-EM som avgörs den 5–9 september i Gdansk i Polen.

Lärarna i plåtslageri.

Plåtslagarna i tävlingen

  • Joar Ronsten, AB Gardells Plåtslageri i Visby.
  • Olle Spetz, Arnes Plåtslageri i Alboga AB i Ljung.
  • Hadi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala.
  • Simon Lövgren, FL Plåt AB i Ekeby.
  • Mahdi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala.
  • Matilda Denninger, Nyköping Plåt & Tak AB i Nyköping (Matilda deltog, men på grund av sjukdom kunde hon tyvärr inte avsluta tävlingsuppgiften).

FAKTA EuroSkills
”ROAD TO EUROSKILLS” sponsras av Rheinzink, Bevego och Swedol och genomförs av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen. Satsningen är en del i arbetet med att höja statusen på plåtslageriyrket och locka fler unga till yrket.
EuroSkills, eller Yrkes-EM, arrangeras 2023 för åttonde gången. 600 unga yrkesverksamma från 32 länder kommer att samlas i Gdansk den 5–9 september för att tävla i 43 olika yrken. Läs mer på EuroSkills webbplats, euroskills2023.org.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!