Ung pristagare som gillar utmaningar

Han är den yngste pristagaren någonsin och han brinner för sitt yrke. Årets plåtslagare, 28-årige Hampus Sjögren från Göteborg, gillar när jobben är utmanande och han får klura och sätta sitt tålamod på prov.

Att det skulle bli en plåtslagarkarriär för Hampus Sjögren stod klart tidigt. Redan när han provade på jobbet under sin praovecka i årskurs 6 visste han att detta var hans grej. Med en pappa som är plåtslagare, och som han ”sprungit runt tillsammans med på taken sedan barnsben”, så var det kanske inte så konstigt att även Hampus ville gå den vägen. Så när det var dags att välja gymnasieutbildning blev det plåtslagarlinjen på Lerums gymnasium. Men redan på sommarlovet mellan nian och ettan började Hampus jobba hos Er-Jill i Mölnlycke, ett jobb som pappa Berry ordnade, eftersom han också arbetade där.
– Sedan gjorde jag min praktik här under gymnasiet, och fick jobb efter studenten. Nu är jag inne på mitt trettonde år. Er-Jill är en jättebra arbetsgivare som verkligen låter oss utvecklas.

Hur var känslan när du fick veta att du blivit utsedd till Årets plåtslagare?
– Jag kände mig ofantligt ärad, jätteglad och lite nervös. Jag är ju fortfarande väldigt ung för att få ett sånt pris. Men det är jättekul! Jag har verkligen haft tur som har fått vara på så många bra ställen och haft så bra läromästare, som trott på mig och låtit mig göra jobben. Både min chef Daniel Eriksson och min mästare, Mats Lönberg, som vann Årets plåtslagare 2012, har lärt mig massor och alltid trott på mig, säger Hampus som under åren på Er-Jill har blivit något av en expert på gamla kulturbyggnader.
– Det var genom Mats som jag började jobba med kyrkor och andra kulturbyggnader. Vi har till exempel gjort koppartaket på Carlanderska sjukhuset i Göteborg, ett jobb som var väldigt speciellt eftersom det var första gången vi jobbade med svängda falser. Även Stora Hammars kyrka, där vi la om ett torn och två kupoler var väldigt roligt att göra, säger Hampus och tillägger att det finns ytterligare ett projekt som ligger honom extra varmt om hjärtat:
– Det är Skara domkyrka. Att göra om tornen på en domkyrka är något som man kanske bara gör en enda gång i livet. Det är väldigt speciellt att stå 67 meter ovanför marken och jobba med ett så gammalt fint kulturobjekt.

Hampus Sjögren från Göteborg blev Årets plåtslagare 2019. Här tar han emot ära och prischecken på 20.000 kronor. Grattis!

Just nu har han avslutat ett annat projekt; att lägga om tornen på Centralposthuset i Malmö. En fastighet med två utsmyckade torn, många detaljer och en hel del utmaningar.
– Men jag gillar utmaningar! Det bästa jag vet är när det är många moment och man måste tänka till ordentligt. Visst är det tålamodskrävande att bara komma någon kvadratmeter per dag, men det har också sin charm och det är mycket energi i varje enskild detalj.

Vad tycker du är det viktigaste för att bli en riktigt bra plåtslagare?
– Att man är öppen för idéer och uppfinningsrik. Du ska kunna lösa utmaningar på plats, även där det inte finns någon tydlig lösning. Så tålamod är också bra att ha. Allt går ju inte alltid din väg, då gäller det att inte ge upp. Sen gäller det att kunna samarbeta med andra, för det mesta handlar om bra teamwork.

När han inte är ute på taken och jobbar med plåtslageri är det golf som gäller just nu för Hampus, som har tagit grönt kort och håller på att finslipa på tekniken. Kanske blir det Plåt och ventgolfen nästa år för Årets plåtslagare?
– Ja, kanske det. Golfen är kul och ett bra sätt att röra på mig eftersom jag tyvärr skadade knät för några år sedan och inte kan köra på med sporter lika hårt som jag gjorde innan jag slet av korsbandet. Då höll jag på med en sport som heter ultimate frisbee.

Så då blir det kanske lite nya golfklubbor för prispengarna då?
– Haha, nej, de är faktiskt vikta till en långresa tillsammans med min syster och hennes kompis i höst. Vi planerar att åka till Las Vegas, Mexiko och Kuba i september eller oktober.

Till sist, har du några goda råd till andra unga plåtslagare?
– Var aldrig rädd att fråga om råd, men var samtidigt aldrig rädd att försöka själv heller. Misstag är den bästa läraren…

Text: Karin Cedronius
Foto: Tomas Skagerlind
Publicerad: 2019-06-28
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #6/7.2019)

 

Tidigare vinnare
2018  Joel Jonstad, Oskar Jansson Plåt och Smide AB
2017  Uwe Nitz, LW Sverige AB, Stockholm
2016  Pär Strömberg, Ahlins Plåt, Stockholm
2015  Tony Ahltén, Johanssons Byggplåt i Malmö AB
2014  Michael Swedberg och Mikael Larsson, Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
2012  Mats Lönberg, Er-Jill Byggnadsplåt AB i Göteborg
2011  Nils Karlstedt, Göteborgs Förenade Plåtslageri, Göteborg
2010  Jonas Karlsson, Cityplåt i Umeå AB, Umeå
2009  Jan-Olov Swedberg, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
2008  Lars Samuelsson, Samuelssons Bleck & Plåt, Lund
2007  Stellan Andersson, Ahlins Plåt AB, Stockholm
2006  Lars Pettersson, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
2005  Lars Åkerfeldt, Winther Bygg AB, Örnsköldsvik/Sundsvall

 

Carlanderska sjukhuset är ett av de projekt som Hampus arbetat med.
Centralposthuset i Malmö med sina två torn är precis avslutat.

 

Skara domkyrka är ett projekt som ligger Markus extra varmt om hjärtat: Att göra om tornen på en domkyrka är något som man kanske bara gör en enda gång i livet.
– Stora Hammars kyrka, där vi la om ett torn och två kupoler var väldigt roligt att göra, säger Hampus.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!