”Utbildningarna har gjort mig säkrare som företagare”

Plåt & Ventföretagens medlemsföretag Jägervalls Bleck och Plåt AB har gjort en stor och annorlunda taktäckning på ett nytt äldreboende på Östermälarstrand i Västerås.

Äldreboendet rymmer lägenheter, café, orangeri, takterrass och relaxavdelning. Avancerade tekniska lösningar som ska underlätta för de äldre har installerats.
Bågtaket är 800 kvadratmeter stort, lagt på isolering och självbärande plåt. Den självbärande plåten är en del av själva byggnadskonstruktionen och ger skivverkan även i sidled. Takplåten är belagd med ljusgrå Durafrost från Lindab – en ny beläggning som är reptålig och passar bra på tak, säger Johan Jägervall på Jägervalls Bleck och Plåt AB.
– Äldreboendet är i toppklass, det modernaste i Sverige. Därför är det extra roligt att vi har fått vara med. Taket är speciellt för Västerås, rundat, som en väldigt stor takkupa med svängda skivor. Det är inte ofta det dyker upp jobb som är så spännande och utmanande som detta.

Det rundade taket är lite annorlunda utformat. Som en väldigt stor takkupa med svängda skivor. Bågen är 25 meter lång och har utförts i två delar med 12,5 meter rundade skivor. Foto: Björn Petrén

Två delar i lång båge

Bågen är 25 meter lång och har utförts i två delar med 12,5 meter rundade skivor. Jägervalls har gjort många jobb på plats för att slippa lift och extra transporter, så även äldreboendet. Delarna till bågen tillverkades från specialbeställda längder, genom att maskinen ställdes på taket. Längderna sattes därefter upp med Bjarnes klammer. Arbetet tog cirka två månader, inräknat arbetet med isoleringen, som är 230 millimeter, och den 130 millimeter tjocka självbärande plåten.
Andra större, uppmärksammade jobb som Jägervalls har gjort är tak och fasader på en rad förskolor.
– Många förskolor i Västerås har blivit för gamla eller för små och därför byggts om eller fått tillbyggnader. Det känns bra att känna att vårt företag kan hjälpa till med kommunens utbyggnad, säger Johan.

Arbete pågår. Plåtslagaren Martin Östlund och Johan Jägervall på taket till det nya äldreboendet. Foto: Björn Petrén

Förbundets roll viktig

Jägervalls är väldigt engagerade i Plåt & Ventföretagen på olika sätt. Johan är bland annat utbildad inom Framtidsgruppen, som syftar till att stärka yngre företagare inom branschen och göra dem tryggare i sin roll, och de anställda och han själv deltar kontinuerligt i förbundets kurser och utbildningar. Jägervalls är ISO14001-certifierade och har auktorisationen Trygg plåt – en auktorisation som bara två byggnadsplåtslagerier i hela Västerås har hunnit få.
– Vi försöker alltid att ligga i framkant, både i miljöarbetet och genom att spetsa kvaliteten. Genom att jobba på ett kvalitetsenligt sätt minimeras antalet fel.

”Trygg Plåt garanterar ett auktoriserat sätt att arbeta, ett sätt som alla följer, genom alla led.”

Trygg Plåt garanterar ett auktoriserat sätt att arbeta, ett sätt som alla följer, genom alla led, säger Johan och berättar att Jägervalls har utvecklats stort sedan företaget gick med i Plåt & Ventföretagen.
– Jag går fortlöpande en eller ett par av förbundets utbildningar per år. Där lär jag mig mycket och blir säkrare i min roll som företagare.
Utöver de organiserade kursuppläggen upplever han att Jägervalls får många tips och mycket stöd från förbundet och att kontakten är väldigt god.
– Jag tror att alla som inte är med i Plåt & Ventföretagen missar information och den nytta som följer med medlemskapet.

– Vi sparar det vi kan för att återbruka. Gamla takfönster kan användas igen, mer sällan plåt – om det inte finns kvar på rullen, förstås. Men spillet går till återvinning och det är ju också miljövänligt, säger Johan. Foto: Björn Petrén

Trygg Plåt gör också kunderna trygga

Jägervalls kunder är byggare i alla storlekar, däribland NCC och Skanska. Johan tror att speciellt större byggherrar förstår att Trygg Plåt betyder att plåtslageriet kan både byggprocessen och kan garantera ett bra utförande. Ibland är Jägervalls med från början i projekteringsfasen, men långt ifrån alltid.

”Det blir helt klart ett bättre resultat om alla aktörer är med från början.”

– Äldreboendet är ett exempel där vi fick komma in tidigt i processen. Det blir helt klart ett bättre resultat om alla aktörer är med från början. Vi hinner påverka under resans gång och alla jobbar mot ett tydligt mål, säger han.
ISO14001 syftar även till att företaget ska bli bättre på återanvändning, något Jägervalls jobbar med aktivt.
– Vi sparar det vi kan för att återbruka. Gamla takfönster kan användas igen, mer sällan plåt – om det inte finns kvar på rullen, förstås. Men spillet går till återvinning och det är ju också miljövänligt, säger Johan.

I mitten av februari flyttade företaget till nya lokaler i Hälla. Där är det tre gånger större än tidigare, med en verkstad på 260 kvadratmeter. Personalytor inräknade blir totalytan 360 kvadratmeter. Foto: Björn Petrén

Nya lokaler, nya satsningar

I mitten av februari flyttade företaget till nya lokaler i Hälla. Där är det tre gånger större än tidigare, med en verkstad på 260 kvadratmeter. Personalytor inräknade blir totalytan 360 kvadratmeter.
– Vi kommer att investera i nya maskiner nu när vi äntligen får plats. Falsupptagare och Pittsburghmaskiner står på listan, säger han.
Från och med februari består företaget av elva man, inkluderat en nyanställd arbetsledare. Nästa steg är att få in två fullärda plåtslagare. APL-elever tar Jägervalls mer än gärna emot – de ses som en stomme i verksamheten, betonar Johan.
– Helt från början, när jag jobbade själv ute, har jag haft lärlingar. I dag har många av oss på företaget en lärling med sig.

”Jägervalls policy är att ’alla ska veta vad alla gör’. Det betyder att känna affären och veta de andras roll i den.”

Jägervalls policy är att ”alla ska veta vad alla gör”. Det betyder att känna affären och veta de andras roll i den.
– Killarna ska få tid att läsa igenom underlaget, sätta sig in det och förbereda sig, så att vi levererar rätt kvalitet till rätt tid och pris. Då är vi tillbaka till Trygg Plåt, en auktorisation som många företag tror innebär begränsningar. Det är tvärt emot sanningen. Genom att förstå affären i varje enskilt fall och utföra jobbet på ett kvalitetssäkrat sätt växer förtroendet för hela branschen.
Planerna på lite längre sikt är att utveckla tillverkningen. En webb-baserad app ska tillgodose alla storlekar på kunder och alla behov och matchas mot tillverkningsbehovet. När appen blir klar är dessvärre ovisst, för Jägervalls har fullt upp, säger Johan.
– Man kan säga att det enda problemet som vi har just nu är att vi måste tacka nej till uppdrag. //

 

Plåten är belagd med ljusgrå Durafrost från Lindab, en ny beläggning som är reptålig och som därför passar extra bra på tak. Foto: Björn Petrén
Äldreboendet rymmer lägenheter, kafé, orangeri, takterass och relaxavdelning. Foto: Björn Petrén

 

Jägervalls Bleck och Plåt AB
Jägervalls Bleck och Plåt i Västerås startades 2011 av Johan Jägervall som enskild firma. Verksamheten gick snabbt framåt. 2012 blev firman ett aktiebolag och fick samtidigt en anställd. I takt med ökande omsättning anställdes fler personer. 2019 omsatte Jägervalls tio miljoner kronor. Företaget utför takarbeten och fasadarbeten inom nybyggnation och renovering, främst i Västerås. Har olika typer av licenser inom byggnadsarbeten och en anställd tätskiktsmontör.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!