Våga ge någon en chans!

Vägen från sjukvården i Tunisien till ventilationsbranschen i Sverige var lite krokig. Men nu är Amir Belhassen en stolt ventilationsmontör i Göteborgsregionen. Det han uppskattar mest med yrket är utvecklingsmöjligheterna.

För 11 år sedan flyttade Amir Belhassen från Tunisien till sin svenska flickvän i Sverige. Som utbildad sjuksköterska hade han jobbat inom vården, men för att få arbeta som sjuksköterska i Sverige, var han tvungen att läsa in allt på nytt. Det kändes inte speciellt lockande, så Amir tog olika jobb som lagerarbetare och inom krogbranschen. Han tröttnade dock så snart han insåg att det inte fanns några utvecklingsmöjligheter. Som genuint händig och med intresse för problemlösning lockades han istället av byggbranschen.
– Via arbetsförmedlingen kom jag in på yrkesskolan Movant – Bygg och anläggning. Där fick vi prova på olika byggyrken. Jag fastnade direkt för jobbet som ventilationsmontör. Det verkade utvecklande och erbjöd så många olika framtida möjligheter, berättar han.

Mer ritningsläsning och styckning
Amir gick utbildningen på Movant i rask takt, det vill säga på ett år och några månader. Han trivdes mycket bra på skolan, men önskar med facit i hand, att det hade varit mindre ”tillverka och böja” och mer måttning av fyrkantskanaler, ritningsläsning, styckning utifrån ritning och beställning.
– Ute på jobb så handlar det om att kunna köpa detaljer och montera. Jag tycker också att man ska kunna stycka utifrån en ritning. Det är inte alltid det finns en arbetsledare som kan tala om vad som behövs, förklarar han med stor entusiasm.
Efter utbildningen fick Amir, efter ihärdigt sökande, en praktikplats på Rollsbo ventilation och bygg AB i Kungälv. Han berättar att skolans praktik är den viktigaste tiden för studenterna, det är då man har chansen att visa framfötterna, visa vem man är.

Amir har just avslutat första kursen i injustering och siktar nu på att bli arbetsledare och projektledare.

”Kan han svenska?”
Amir tillägger att det är minst lika viktigt att företagen vågar ta emot folk och inte hakar upp sig på var personen kommer ifrån.
– Det första många arbetsgivare undrar är ”var kommer han ifrån?” och ”kan han svenska?”. Men det ger ju inga svar på vad personen kan. Man måste ge någon en chans att visa vad de vill och kan, uppmanar Amir.
Amir fick chansen att visa vad han kan på Rollsbo ventilation och bygg AB och är nu anställd där. Men han erfar att det tyvärr finns många fördomar ute på arbetsplatserna och att det ofta pratas bakom ryggen på den som inte riktigt förstår språket.
– Det är obehagligt och tar energi. Därför är det viktigt att arbetsgivaren kan backa upp de nya. Men som ny och om man inte kan språket, måste man också gilla läget, tänka och planera sitt arbete och framför allt visa vad man går för, tillägger han.
Amir berättar också att han vet många duktiga utrikesfödda som inte kommer vidare – enbart för att de aldrig får chansen. De kanske jobbar inom lager eller som städare. De vill mer, men vågar inte släppa det jobb de har och söka sig vidare, av rädsla för att inte få en ärlig chans. De har inte råd att stå utan jobb, så de stannar och byggbranschen missar värdefull arbetskraft.

Bazaren, för de utan kontaktnät
Amir är angelägen om att sprida information om sitt yrkesval och dess möjligheter. I februari deltog han därför, på uppdrag av PVF Yrke & Utbildning, som yrkesambassadör på Bazaren i Stockholm. Det är Sveriges största jobb-, utbildnings- och starta eget-mässa, där den huvudsakliga målgruppen är utrikesfödda och ungdomar som saknar kontaktnät på arbetsmarknaden. För Amir som förutom svenska och engelska, pratar tunisiska, arabiska och franska, blev det många intressanta möten och frågor.
– Vanligaste frågorna var som alltid hur lång utbildningen är och hur hög lön man kan få, säger han.
Amir tycker att det är bra att informationsmaterial och filmer finns på flera olika språk, men betonar att viktigast av allt är det personliga mötet.
– Att kunna visa verktygen, berätta hur det fungerar och förklara hur stolt man känner sig över att få skapa bra inomhusluft på till exempelvis en förskola. Det gör skillnad, förklarar han.
Att Amir är stolt över sitt yrke, det märks. Det är heller ingen tvekan om vad han kan och vill och att personer som Amir är en viktig brygga till fler med olika bakgrund och olika språk, men med samma drivkraft. Amir berättar glatt vidare att han just har avslutat första kursen i injustering och siktar på att bli arbetsledare och projektledare.
– Jag lovade min arbetsgivare att han aldrig skulle ångra att han anställde mig, säger han övertygande och med ett stort leende.

Text: Kaveh Nowroozi/PVF Yrke & Utbildning
Foto: Lars Ardarve
Publicerad: 2020-06-11

(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #5.2020)

 

FAKTA
Namn: Amir Belhassen
Ålder: 32
Företag: Rollsbo Ventilation och Bygg AB, Kungälv
År i branschen: 3 år

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!