Väl utförd plåtslagarinsats i stenhård konkurrens

Det blev en spännande och jämn kamp in i det sista, men tyvärr ingen medalj till Sveriges stolthet, plåtslagaren Olle Spetz. Men en femteplats i Euroskills i stenhård konkurrens är verkligen inte fy skam det heller. Så tack, Olle, för en otroligt bra kämpainsats!

Det var hektiska dagar för Olle Spetz under yrkes-EM som denna gång arrangerades i Gdansk i Polen. Olle, som till vardags jobbar som plåtslagare på Arnes Plåt i Alboga, hade sex motståndare i grenen plåtslageri. Totalt deltog 600 unga tävlanden inom 43 olika yrken som gjorde upp om bästa yrkesskicklighet i respektive yrkeskategori.

Under prisutdelningen lördagen den 9 september visade det sig att Olle kom på femte plats. Men han är långt ifrån missnöjd:

– Jag tycker jag gjorde ett riktigt bra jobb där nere. De andra gjorde det bara bättre. Schweiz som var nummer ett var väl kanske i klass för sig, väldigt vass. Kollar vi på poängen så är det väldigt tajt mellan tvåan och mig. Ett eller två poäng till så hade jag kommit upp på prispallen. Så ibland går det, ibland går det inte.

Daniel Eriksson, Olles tränare och ansvarig expert för plåtslagerigrenen under Euroskills, kan bara hålla med:

– Det är väldigt små marginaler och de var på fel sida den här gången, säger Daniel.

Daniel Eriksson, tränare.

Från Sverige hade 22 tävlanden i 18 olika yrken kvalificerat sig för att delta. Kulmen på de tre intensiva tävlingsdagarna var inför prisutdelningen då deltagare från de 32 olika länderna till publikens jubel tågade in på idrottsarenan Polsat Plus Arena i Gdansk.

– Det var ett jäkla drag, vilken häftig känsla, säger Olle Spetz när Plåt & Vent Magasinet möter upp honom vid hemkomsten på Landvetter flygplats.

Vilket är ditt bästa minne från Euroskills, Olle?
– Det är ju när allt var klart och hejarklacken stod där. 60 personer bara skrek, det var ju jäkligt kul. Ja, härligt.

Och du som tränare, Daniel?
– Min bästa upplevelse under dagarna i Gdansk var att se Olle tävla. Det engagemang som han har och den inställningen han går in med. Han är en så bra ambassadör för yrket och han är alltid positiv, även när han är under press så håller han god min. Jag känner honom så pass väl att jag vet precis när han är stressad eller inte.

– Ett annat magiskt minne var att få se alla tillresta svenskar som stod och hejade fram Olle i slutskedet av tävlingen. Det gav mig gåshud.

 

Varför ska man tävla i plåtslageri?
– Framför allt för att främja yrket och för att synliggöra det för unga som potentiellt ska bli plåtslagare. Det är ett kul jobb där du får lösa problem, vara kreativ och du får jobba med händerna, skapa saker. Det är tillfredsställande när du går från ett jobb och du har börjat med en helt slät yta, det finns ingenting, och när du går hem så är det ett färdigt tak. Man ska väl tycka om att jobba på utsidan och gilla alla väder också, säger Daniel som tycker att det är kul att kunna mäta sig med var svensk utbildning står jämfört med de andra länderna.

Olle säger att han tycker att Worldskills Sweden och Plåt & Ventföretagen har gjort ett bra jobb med att marknadsföra tävlingen och på så sätt lyft fram plåtslagaryrket.

”Jag tycker jag gjorde ett riktigt bra jobb där nere. De andra gjorde det bara bättre.”

Vad var svårast?
– Det var ändå pressen. Stressen att göra alla moment under den här pressen och med allt folk. Det var en jäkla massa folk där och kollade.

Vad upplevde du som roligast?
– Vi som tävlar är ju som ett friidrottslandslag, egentligen. Det var ju en frisör och en bilmekaniker bland annat. Vi har haft lite landslagsträffar innan, så vi har lärt känna varandra och får lite laganda när vi åker ner och hejar på varandra. Det är faktiskt en av de roligaste sakerna med tävlingen.

Olle Spetz hade den i särklass största hejarklacken i ryggen. Cirka 60 arbetskollegor, vänner och familjemedlemmar hade tagit sig till Gdansk för att ge Olle sitt stöd.

Olle kan inte ta revansch nästa gång Euroskills arrangeras, eftersom han är 22 år nu och då – år 2025 – kommer han att vara för ”gammal”. Däremot är han redan tillfrågad av Daniel Eriksson om att vara med och hjälpa fram den som tävlar då.

– Jättegärna. Då vet jag ju precis hur det går till. Då är jag ju tillbaka i det. Det handlar om att dela kunskap, säger Olle.

Vad ska du göra nu?
– Sova!

Har du tips till andra som är sugna på att tävla?
– Först och främst tacka ja om någon frågar dig om du vill tävla. Och sedan, om du tackar ja, så träna en jävla massa. Det blir mycket lättare när du kommer dit.

 

I arenan hade Olle Spetz ett stort stöd från en stor skara supportrar, som följde hans insats med spänning. Hejarklacken bestod av både familjemedlemmar, jobbkollegorna från Arnes Plåt i Alboga, plåtlärare samt representanter från Plåt & Ventföretagen och en del plåtslageriföretag.

Plåtslagaren från Schweiz tog som sagt hem guldmedaljen, silvret gick till Italien och Österrike fick med sig bronspengen hem.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!