Välkommen tillbaka till verkligheten igen!

Efter en rekordvarm sommarledighet med lata och svettiga dagar som förhoppningsvis tillbringats vid någon härlig badstrand, är det nu dags att svida om från badkläder till arbetskläder. Välkommen tillbaka till verkligheten!

Men vilken verklighet är det som väntar oss i framtiden? Dåtiden är ganska enkel att svara på. Sommarens stora snackis har förstås varit värmen och allt som de extra graderna har medfört av positivt och negativt såsom exempelvis badväder, semester på hemmaplan kontra bränder, ”osug på att shoppa” och en lågt värderad krona för de som trots allt valt att åka utomlands.

Regeringens politik har de senaste fyra åren mer präglats av en symbolpolitik istället för en aktiv reformpolitik. Ett exempel är flygskatten. Jag är övertygad om att de flesta av oss vill förhindra en klimatkris, men en skatt på flygresor kommer inte enligt min uppfattning att rädda klimatet. Det måste vara en tankevurpa att införa en skatt på själva flygresan istället för på utsläppen som är det stora problemet. Flygskatten kommer inte gynna en övergång till modernare och miljövänligare flygplan utan gynnar snarare äldre och sämre flygplan, då flygbolagen riskerar att få minskade intäkter och därigenom riskerar att inte ha råd med investeringar.

Ett annat exempel är bostadspolitiken, som är ett av de mest eftersatta områdena i svensk politik där experterna är eniga om att kraftfulla reformer behövs. Här behövs en bred uppgörelse om hyresregleringen, skatterna och ränteavdragen. Ett annat viktigt område är naturligtvis arbetsmarknaden. Här behövs nya reformer för LAS, förändrade konfliktregler och inte minst en översyn av arbetsförmedlingen i dess nuvarande form.

Om ett par veckor är det dags för val i Sverige. Valrörelsen har i skrivande stund mest kommit att handla om saker som: torkan, migration och brottslighet. Hittills har företagarfrågan lyst med sin frånvaro. Men än är det inte för sent att agera. En offensiv näringspolitik med fokus på regelförenklingar, lärlingsprogram och skattelättnader kan lyfta företagandets villkor.

Naturligtvis är det alltid lättare att sitta på läktaren och ha synpunkter men en sak är jag tämligen säker på. Det är lite som talar för att opinionsläget kommer att ändra sig så värst mycket under de sista veckorna. Varken sommarens katastroftorka eller de senaste bilbränderna kommer att hinna rita om det politiska landskap som tagit form under mandatperioden.

Hursomhelst blir det inte lätt för det parti som vill bilda regering. Man kommer inte att kunna göra det med samma enkelhet som när den svenska politiken endast bestod av två block.  Den stora frågan är; vem tar vem efter det att väljarna gjort sina val? Kom ihåg att alla som röstar har möjlighet att ge Sverige ett nytt ledarskap – Så använd din röst den 9 september på ett klokt och eftertänksamt sätt.

Inom förbundet stundar en spännande höst med bland annat ordförandekonferensen i oktober, där vi tillsammans med lokalordföringarna går igenom och diskuterar förbundets strategi och målsättningar för ökad medlemsnytta i framtiden.

Så hösten är spännande ur flera aspekter – Välkomna tillbaka!

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!