Värdefullt medlemskap – även för enmansföretag

Enmansföretag utan anställda och ändå medlem i förbundet? Vilka fördelar ger det och är det värt kostnaden? Absolut, menar Mattias Olsson på Uråsa Plåtslageri som har varit medlem sedan han startade firman 2005. ”För mig är det självklart – du får juridisk trygghet, utbildning och ett nätverk som är viktigt även som ensamföretagare.”

Han har 38 år i branschen och 18 år som egenföretagare. Men Mattias Olsson har valt att inte ha några anställda utan jobbar ensam i sitt företag Uråsa Plåtslageri som ligger några mil utanför Växjö.

– Jag startade firman 2005. Innan dess jobbade jag för min far som sålde sitt plåtslageri 2001 när han gick i pension. Jag var kvar hos de nya ägarna i fyra år, men sedan bestämde jag mig för att starta mitt eget plåtslageri på orten där jag bor.

Mattias Olsson visste hela tiden att han ville jobba ensam, utan anställda. För honom handlar det om friheten att kunna bestämma över sin egen tid, slippa ha ansvar för anställda och att kunna jobba med det som han tycker är roligt, snarare än att bygga företag.

Självklart gå med i förbundet

Redan från dag ett som egenföretagare gick Mattias Olsson med i förbundet, som på den tiden hette Plåtslageriernas Riksförbund.

– Det var en självklarhet för mig att gå med. Min pappa hade alltid varit med i förbundet med sitt företag och jag ser det som en trygghet att vara medlem, säger han och tillägger att medlemskapet även är en slags kvalitetsstämpel gentemot kunderna.

– Det visar att jag är seriös och organiserad och inte någon skumraskare. Det blir en trygghet för mina kunder, som till 80 procent består av privatpersoner.

Hjälp med juridiken

Mattias Olsson jobbar för det mesta som underentreprenör åt lokala snickeriföretag.

– Jag har cirka åtta olika byggföretag som jag följer och gör jobb åt. Det måste man ha för att det ska gå ihop.

Trots att man som enmansföretag inte använder sig av kollektivavtal och därmed inte kan dra nytta av förbundets rådgivning i den typen av frågor så finns det många andra fördelar med medlemskapet, menar Mattias Olsson.

– Dels är det en juridisk trygghet. Som medlem vet jag att det finns en part som kan hjälpa mig vid eventuella juridiska problem. Sedan har jag även gått flera av förbundets utbildningar som har varit riktigt bra, bland annat i företagsjuridik och AMA.

Han uppskattar också den branschspecifika kunskapen som finns i Plåt & Ventföretagen.

– Det känns bra att vara med i en branschorganisation som känner till just min bransch och de frågor som vi brottas med här. Till skillnad från exempelvis Företagarna som representerar en hel mängd olika branscher.

Nätverkande värdefullt för ensamföretagare

Några år efter att han hade gått med i förbundet fick han frågan om att även gå med i lokalföreningsstyrelsen. I dag är Mattias Olsson sekreterare i lokalföreningen.

– Det är ett uppdrag som inte är speciellt betungande men som ger mycket tillbaka. Jag tycker att det är värdefullt att vara med eftersom jag kan träffa kollegor, nätverka och får reda på nyheter i branschen.

För trots att man kanske är konkurrenter på vissa områden så är man ju framför allt branschkollegor, påpekar Mattias Olsson.

– För mig som ensamföretagare är det väldigt värdefullt att kunna umgås med andra plåtslagare, dryfta branschfrågor och att vi stöttar varandra när det behövs.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!