Världens första byggnad med fossilfritt stål

Bygg- och anläggningsbranschen har som mål att uppnå klimatneutralitet till år 2045. Något som innebär att användningen av fossilfria produkter, material och produkter nu måste börja användas på bred front.

Ett projekt i den riktningen är Peabs nybyggda ”Tomaten 1” som nyligen visades upp i Hasslanda, strax utanför Lund. En industrianläggning på 6 000 kvadratmeter med tak och väggar klädda med sandwichpaneler från Ruukki Construction, tillverkade av fossilfritt stål från SSAB.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari fanns på plats då byggnaden invigdes.

Peab och SSAB har tagit nästa steg i sitt samarbete och presenterar nu tillsammans med Ruukki Construction och fastighetsbolaget Wihlborgs världens första byggnad med fossilfritt stål i Lund, Sverige. Byggnadens vägg – och takkonstruktioner har projekterats och producerats av Ruukki Construction. Delar av byggnaden är tillverkade med SSAB:s fossilfria stål.

– Det är fantastiskt att se hur stora kliv framåt den hållbara utvecklingen kan ta när den görs tillsammans med andra – projektet med Peab och Ruukki visar vad som faktiskt är möjligt redan nu. För SSAB handlar det inte bara om att få ned de egna utsläppen med det fossilfria stålet, utan också att få bidra till att sänka koldioxidavtrycken i andra delar av värdekedjan, säger Christina Friborg, hållbarhetschef på SSAB.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari fanns på plats då byggnaden invigdes:

– Fossilfritt stål är inte bara avgörande för byggsektorns och industrins klimatomställning, utan också för att Sverige ska nå klimatmålet om nettonollutsläpp senast år 2045. Produktionen av svenskt fossilfritt stål kommer dessutom att bidra till klimatomställningen i de bolag och länder som SSAB exporterar till. På så sätt minskar vi utsläppen i andra delar av världen, genom exporten av svenska klimatsmarta produkter, sa Romina Pourmokhtari.

 MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!