Världens mest moderna digitala förarstöd?

Framtidens lätta lastbilar kommer vara fullsmetade med digitala kommunikationsstöd. Redan nu börjar vi på allvar se nya ultramoderna kommunikationssystem. Ett av de mest lyckade är MBUX (Mercedes-Benz User Experience), som bland annat sitter i nya Sprinter.

Plåt & Vent Magasinet fick nyligen testa systemet på plats i Amsterdam i Holland, i nya Mercedes-Benz Sprinter. Efter 25 mil, mestadels på landsväg och motorväg i tät trafik varvat med rejäla köer i rusningstrafik, konstaterar vi att systemet på olika sätt är till stor nytta. MBUX innehåller en rad smarta lösningar för att förenkla tillvaron för föraren. Systemet presenterades nyligen i Mercedes-Benz personbil A-Klass och har i rekordfart implementerats i den nya modellen av storlastaren Sprinter.

3D-grafik
Funktionerna går att styra på olika sätt. Vrid eller peka på olika delar av displayen för att i realtid komma åt det du har behov av att göra. Hela gränssnittet bygger på 3D-grafik och MBUX lär sig löpande genom AI (artificiell intelligens). För dig som inte vet så betyder det att systemet känner igen vissa kommandon och att det du önskar då genomförs snabbare.

Röststyrning för ökat fokus
Röststyrningen är lätt att använda och ger föraren möjlighet att behålla fokus på körningen utan att behöva trycka på displayen i onödan. Konversationen startas genom att säga ”Hej Mercedes”. Lite fånigt kan tyckas, men det får det vara värt för alla möjligheters skull. Det är bland annat möjligt att snabbt bli lotsad till en restaurang genom att säga ”Jag är hungrig”. På skärmen kommer då de närmaste restaurangerna upp. Om du till exempel är sugen på hamburgare räcker det att säga att du vill äta hamburgare. Då kommer de alternativa hamburgerrestaurangerna upp på skärmen, där du sedan får göra ett val för att få vägbeskrivningen på GPS:en. Ett annat exempel är att temperaturen i bilen höjs automatiskt till den nivå du brukar ha om du säger ”Jag fryser”.
All information visas som standard på en 7-tums skärm (17,8 cm.). Som tillval finns det en 10,25-tums skärm (26 cm.) som i sin utformning ger känslan av att se på film i brevlådeformat. Stiligt med AMG-känsla i en lätt lastbil, är ett bestående intryck av kommunikationssystemet MBUX. Systemet fungerar även tillsammans med Apple Car Play och Android Auto.

Håll koll på dina bilar med Mercedes PRO
För alla medlemsföretag som har flera bilar i sitt stall har Mercedes-Benz en fleetlösning i nya Sprinter som ger dig järnkoll på varje bil. Mercedes PRO Connect är nämligen i första hand till för dig som har flera bilar i trafik.
Med Mercedes Pro Connect går det att sköta ruttplanering och lokalisering för alla bilar i en vagnpark på distans. Det går också bland mycket annat, som till exempel arbetsledare, att skicka uppdrag med destinationer inlagda direkt i systemet. Resorna sparas och dess data kan användas som körjournal. Systemet kommer successivt att byggas ut med massor av nya möjligheter.

Text: Anders Myrdal
Foto: Daimler & Anders Myrdal
Publicerad: 2019-04-05
Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #9.2018

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!