Vätterplåt – ett företag med många järn i elden

Medlemsföretaget Vätterplåt skräms inte av någon coronadipp utan storsatsar på nya lokaler och nya, moderna maskiner. Inte nog med det, de har även tillverkat en snillrik falspress som underlättar och snabbar på arbetet i verkstaden.

Redan vid starten 2011 var visionen för det Motalabaserade medlemsföretaget Vätterns Plåtslageri AB i Motala, som i dagligt tal kallas Vätterplåt, att vara ett brett plåtslageri, som varken ryggar för stora eller små jobb och dessutom erbjuder kunderna god service.
– När man etablerar sig på en liten ort som Motala blir det av naturliga skäl ett väldigt lokalt fokus på affärerna och man måste kunna erbjuda många olika tjänster, av både större och mindre omfattning, säger Martin Danielsson, som är delägare och en av de fyra grundarna, varav tre är kvar i firman i dag.
Vätterplåt har med tiden blivit en etablerad och omtyckt aktör i Motala med omnejd. En av framgångsfaktorerna är det nära samarbetet med två andra företag som är verksamma inom byggnadssmide respektive tätskikt: Sven Andersson Mekaniska, som drivs av smeden Sven Andersson, och Vätterns Takentreprenad som drivs av Jimmy Printzell, som även är delägare i Vätterplåt .
– Både Sven och Jimmy är stora förebilder för mig och de har varit väldigt viktiga i Vätterplåts framgångsresa, säger Martin Danielsson.
Tillsammans har de tre företagen gått ihop och agerat som ett enda utåt mot kunder, vilket har skapat många möjligheter att ta sig an lite större uppdrag.
– I början delade vi lokaler och har under åren ofta åtagit oss gemensamma projekt som vi inte skulle ha klarat var och en för sig, men tillsammans har det blivit väldigt lyckat.

Vätterplåts plåtslagare Jonas Karlstedt arbetar med koppartaket på Sveriges Radiomuseum i Motala.

Koppartak på kulturhistorisk byggnad
Ett projekt som han är lite extra stolt över är omläggningen av taket på Motala rundradiomuseum för två år sedan.
– Det var riktigt spännande och ganska omfattande jobb, eftersom hela taket är i koppar och har många kluriga lösningar. Resultatet blev jättebra och det är riktigt kul att kunna säga att man har jobbat på en så kulturhistoriskt värdefull byggnad.
Ju bättre affärerna gick desto mer trångbodda blev Vätterplåt och i slutet av 2019 var det dags att lämna lokalerna som de delade med sina samarbetspartners och flytta till större, en lokal på 750 kvadratmeter i ett industriområde i närheten. En flytt som dessutom möjliggjorde investeringar i en ny maskinpark.
– Lokalen blev en bromskloss eftersom vi bland annat var tvungna att förvara en del material utomhus och inte kunde expandera i verkstaden. Så vi behövde större för att kunna utveckla företaget och få bättre flyt i arbetet.

Efterlängtade nya maskiner
I och med flytten kunde Vätterplåt investera i flera nya, efterlängtade maskiner som underlättar arbetet på verkstaden rejält. I mars utökades maskinparken med tre maskiner från Göteneds: en kantvikmaskin F30, en gradsax Rapido 30 och en klippsträcka Compact 12.
– Med klippsträckan har vi fått helt nya möjligheter att utnyttja plåten optimalt och öka produktiviteten vid klippning av olika längder och antal. Det blir mindre spill vilket är viktigt ekonomiskt, säger Martin Danielsson och fortsätter:
– Kantvikmaskinen och gradsaxen gör dessutom att vi nu kan arbeta snabbare och med längre plåtar. De helautomatiska funktionerna gör också att arbetet flyter mycket bättre jämfört med tidigare. Nu behöver killarna inte längre stå i kö vid maskinerna.
Slopade stopptider och snabbare flöde gör även att Vätterplåt blir snabbare ute på jobben, och att plåtkvaliteten höjts ett snäpp.
– Det bidrar till att göra oss ännu attraktivare på marknaden, konstaterar en nöjd Martin Danielsson.

Falsmaskinen heter ”Starke Gunnar” efter Sven Gunnar Andersson, smeden som tillverkar och säljer maskinen och som syns i mitten på bilden. Till vänster om honom står Martin Danielsson, ägare och ansvarig för plåtslageriet, och till höger Jimmy Printzell ägare och administratör.

Egenframtagen falsmaskin underlättar arbetet
Utvecklingsarbetet samt ett ständigt fokus på att hela tiden förbättra, stannar inte vid de nya lokalerna och den nya maskinparken. På Vätterplåt har man dessutom tagit fram en helt egen falspress, som underlättar arbetet rejält.
– Den fungerar jättebra och ökar kvaliteten samtidigt som arbetet går snabbare. Dessutom blir arbetsmiljön bättre än när vi ska stå och hamra med plastklubba på plåten på varje fals. Nu pressar vi ihop falserna istället, säger Martin Danielsson.
Falsmaskinen, som är CE-märkt, har en klämbredd på 1,5 meter och ett riktbord på 6 meter. Den är framtagen i samarbete med Sven Andersson på Sven Andersson Mekaniska.
– Vi är redan igång med premiärjobbet – en villa som ska skivtäckas på gammalt vis. Då är falspressen perfekt och grabbarna på verkstaden är eld och lågor över att få använda den, säger Martin Danielsson och tillägger att planen är att tillverka fler falsmaskiner och att de kommer att säljas via Sven Andersson Mekaniska.

Klarat Coronakriset 
Som för alla andra kom Coronakrisen som en plötslig överraskning även för Vätterplåt. Men, tur i oturen, hann de både flytta och investera i maskinparken innan allt stängde ner. Och Martin Danielsson konstaterar att Vätterplåt har klarat sig hyfsat bra, trots Corona.
– Det var ett par veckor alldeles i början, då telefonen var tyst, men sen har det faktiskt rullat på och vi har inte blivit så påverkade, förutom att vissa jobb har skjutits lite på framtiden. Men på det stora hela rullar det på som vanligt, vilket är skönt.
Framöver hoppas han på att utveckla företaget ytterligare och växa organiskt, i takt med att uppdragen ökar.
– Vår målsättning är att fortsätta göra bra jobb för våra kunder. Målet är inte att bli störst, utan att vara ett väl inarbetat lokalt företag med bra rykte. Sen finns det alltid grejer man kan förbättra. Vårt yrke är ju väldigt konstnärligt och man kan alltid hitta nya vägar att utvecklas, säger Martin.

Text: Karin Cedronius
Foto: Vätterplåt
Publicerad: 2020-10-22
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #9.2020)

FÖRETAGSFAKTA
Namn: Vätterns Plåtslageri AB, även kallat Vätterplåt
Ort: Motala
Verksamhet: Utför all slags byggnadsplåtslageri som till exempel montering av takavvattningsdetaljer samt bandtäckningar, garneringar med mera
Grundat och medlemmar i Plåt & Ventföretagen sedan 2011.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!