Växlar om till ventilation

Dala Klimat AB i Leksand koncentrerar sig nu helt och fullt på ventilationssidan sedan man i våras lade ned plåtslageridelen. Det var helt enkelt för svårt att rekrytera plåtslagare. Men även på ventilationssidan är det svårt att hitta yngre, hungriga medarbetare, konstaterar företagets vd, Peter Prepuk.

Peter Prepuk började sin yrkeskarriär med att jobba som ventilationsmontör. I mitten av 1990-talet pluggade han vidare till VVS-ingenjör vid Göteborgs Tekniska Institut, för att därefter tillbringa några år som konsult på en ingenjörsbyrå. År 2005 startade han Dala Klimat AB i Leksand, där han för övrigt även är uppvuxen. Han driver företaget tillsammans med Nadia Eriksson. Sedan några månader tillbaka ägnar man sig enbart åt ventilationsjobb. Orsaken är bristen på plåtslagare, förklarar Peter Prepuk.
– Vi har sökt plåtslagare i flera år och vi har satsat på både verkstad och personal och försökt utbilda projektledare, men vi har misslyckats.
Även på ventilationssidan är det dock brist på yrkeskunnigt folk.
– Fast här är det ändå något enklare eftersom det inte är lika hantverksmässigt som plåtslageri. Det går rätt bra att plocka in och lära upp från andra yrkesgrupper.

Kompletterar med inhyrd personal
Dala Klimat har sex anställda och söker just nu två personer ytterligare, en projektledare och en montör. I väntan på napp hyr man in arbetskraft efter behov i form av enmansföretagare och folk via bemanningsföretag.
Den här intervjun görs mitt i semesterperioden och Peter Prepuk är den ende i företaget som jobbar. Han berättar att det senaste stora uppdraget som man avslutat var på en konferensanläggning i Ramundberget i Härjedalen. Annars verkar Dala Klimat huvudsakligen inom Dalarnas län. Under den kommande hösten ska man bland annat slutföra ett påbörjat jobb med en förskola i Falun samt byta ut 90 ventilationsaggregat i en bostadsrättsförening i Mora.
Peter Prepuk tillbringar det mesta av sin arbetstid med att räkna på jobb och lämna anbud. Som tidigare konsult anlitas han även för att göra utredningar och projekteringar. Lägg sedan entreprenader och OVK-besiktningar till detta så har vi i stort sett ringat in Dala Klimats verksamhetsområde.
Fast ändå inte riktigt. Företaget är nämligen även involverat i ett projekt med produktutveckling för energismarta lösningar. Om detta vill dock Peter Prepuk inte säga mer i dagsläget, utan hänvisar till att han hoppas att det ska hända saker inom en nära framtid.

Brist på plåtslagare
Vi återkommer till varför Dala Klimat gav upp plåtslageriet och varför det är så svårt att hitta plåtslagare?
– Det största problemet är bristen på plåtslagare. Många startar också egna företag och blir enmansföretagare, och det är svårt för oss att konkurrera med dessa. Vi försöker att leva upp till arbetsmiljökrav och garantera en bra kvalitet. Byggbranschen har en nollvision när det gäller arbetsplatsolyckor, men samtidigt pressas priserna vilket påverkar till exempel arbetsmiljön. Den ekvationen går inte ihop. Vi har ett gemensamt ansvar i branschen att se till att arbetsmiljön är bra. Det kommer att bli nödvändigt för att intresset för yrket ska komma tillbaka och för att vi inte ska utelämna våra hantverkare.
Trogna kunder som ringer och vill ha plåtjobb utförda kan givetvis inte bara lämnas åt sitt öde. Därför samarbetar Dala Klimat med ett annat av Plåt & Ventföretagens medlemsföretag, Plåt Lars AB i Falun som är ett renodlat plåtslageri.
– Plåt Lars har varit en utmärkt samarbetspartner under tiden vi har hållit på att avveckla vår plåtslageridel.

Måste bli bättre på att nå unga
Dalarnas enda gymnasieutbildning av plåtslagare finns i Falun. Peter Prepuk ser det som ett stort bekymmer för hela branschen att så få ungdomar är intresserade av yrket.
– Hela branschen måste bli bättre på att nå ungdomarna. Vi har alla ett ansvar att informera om att detta är ett fritt och intressant jobb. Men skolan måste också hjälpa till bättre. Vi har till exempel haft lärlingar här som inte var särskilt motiverade. De verkade ha inställningen att kan man inte bli något annat så kan man bli hantverkare. Men vi har också haft bra lärlingar. En av dem var så duktig att han tog guld i Yrkes-SM härom året.
Ishockeyns betydelse för livet i Leksand går inte att överskatta. Hockeyn är oljan som smörjer såväl näringslivets som kommunens hjul. Samtidigt bidrar de allra flesta företagen ekonomiskt via sponsring till att laget ska hålla sig kvar på den allra översta svenska hockeyhyllan – Svenska Hockeyligan (SHL). Just nu är läget synnerligen ljust eftersom Leksand i våras gick upp i elitserien, och dessutom genom att spöa värsta konkurrenten Mora i den avgörande matchserien. Peter Prepuk är en trogen supporter.
– Det var viktigt för hela Leksand, och jag tror att även vårt företag kommer att ha nytta av framgången. Vi blir mer positiva allihopa. Leksand är visserligen en riktig turistmagnet ändå, men det skulle vara en liten, obetydlig ort på vintern utan ishockeyn.

Kan ny teknik locka yngre?
Montörerna på Dala Klimat består av mogna herrar i åldersspannet 50 – 66 år. Därför söker man nu med ljus och lykta efter yngre förmågor som under en inkörningsperiod kan gå bredvid de äldre och lära sig jobbet.
– Även om produkterna utvecklas hela tiden så är det väldigt viktigt med erfarenhetsöverföring från de äldre till de nyanställda. Samtidigt kommer det mycket ny teknik som borde stimulera yngre personer att komma in i branschen.
Den tidigare nämnda annonseringen efter en projektledare och en montör har gett resultat i form av svar och inom kort kommer några personer att kallas till intervjuer. Peter har bland annat förhoppningar om att projektledaren ska kunna avlasta honom när det gäller visst kontorsarbete.
– Jag sitter ensam och dimensionerar nu. Ibland tar jag hjälp av konsulter, men sådana kostar mycket pengar och ska man kunna konkurrera på vissa jobb så gäller det att hålla ner kostnaderna. Det kan jag göra om jag har kompetensen inom företaget.

Text & foto: Björn Lundbeck
Publicerad: 2019-08-27
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #8.2019)

 

Företagsfakta
Bolag: Dala Klimat AB.
Ort: Leksand.
Verksamhet: Ventilationsjobb.
VD: Peter Prepuk, 52 år.
Antal anställda: Sex personer mellan 50 och 66 år, men man söker ytterligare två.
Omsättning: Cirka 10 miljoner kronor.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!