”Ventilationen ligger mig varmast om hjärtat”

Roger Ek började jobba som anställd ventilationsmontör 1983 på ett lokalt byggföretag i Krylbo. I dag driver han koncernen Eks Plåt & Vent-Service AB på samma ort med totalt 35 anställda och en omsättning på cirka 40 miljoner kronor.

Roger Ek, eller ”Eken” som är hans vanligaste tilltalsnamn i södra Dalarna, har varit med och byggt många bostäder i Avesta och Krylbo. När han började som ventilationsmontör 1983 på ett lokalt byggföretag blev han ansvarig för alla ventilationsarbeten. Uppenbarligen var han duktig eftersom han snabbt avancerade till arbetsledare.
När hans arbetsgivare därefter köpte ett lokalt plåtslageriföretag dröjde det inte länge innan Roger blev tillfrågad om han ville ta över plåt & ventavdelningen och driva den i egen regi. Så gick det till när Eks Plåt & Vent-service AB startade 1998.
År 2000 köpte han lokalerna där plåtslageriet höll till och bildade R. Eks Fastigheter AB. Två år senare passade Roger Ek på att köpa ett konkursbo. Han blev därmed ägare till en mängd inventarier i form av bilar, kranar, lyftar och allsköns övriga maskiner. Det han behövde behöll han, resten såldes.
– En bra affär för mig totalt sett, konstaterar han.

Att ansvara för plåtslageri och ventilation vid återuppbyggnaden av Elsa Andersons Konditori i Norberg var en inspirerande utmaning för Roger Ek.

Ventilation ligger varmt om hjärtat
År 2008 förvärvades smidesföretaget Zmide i Krylbo AB. Koncernbygget fullbordades sedan med bildandet av holdingbolaget Eks AB år 2011. Lokomotivet i koncernen utgörs av Eks Plåt & Vent-service AB, som står för cirka 30 av de totalt 40 miljoner som omsätts .
– Och det är ventilationen som ligger mig allra varmast om hjärtat. Jag började ju min bana där och jag har även suttit med i styrelsen för Plåt & Vent-företagens ventilationssektion, där jag lärde mig väldigt mycket.
De första åren som egen företagare tog Roger på sig många jobb i Stockholm och Uppsala. Vid något tillfälle hade han sex-sju man stationerade under en längre tid på den senare orten.
– Men sådana jobb krävde väldigt mycket av min tid, även om jag själv var kvar här hemma. Det blev många byggmöten på plats och mycket planering runt omkring. Därför jobbar vi i dag huvudsakligen inom en radie på cirka fem mil från Avesta. Vi gör bland annat många jobb i Fagersta och vi har serviceavtal med både Hedemora och Avesta kommuner.

Fagersta kommuns nya centralkök är en av de större ventilationsentreprenader som Eks genomfört. Här ska maten till samtliga skolor och äldreboenden i kommunen lagas.

Smide viktigt komplement
Smidesdelen är ett viktigt komplement till plåt och ventilation.
– Jag är ute väldigt mycket och träffar byggare och beställare. Då är det en stor fördel att även kunna erbjuda smide.
Roger Ek ser positivt på framtiden för sitt företag, inte minst mot bakgrund av att det har blivit allt viktigare med energieffektivisering.
– Därmed kommer ju ventilationen alltid in i bilden. Dessutom sätter vi upp solceller, vilket också är ett område som kommer att växa för plåtslageribranschen. Vi har just nu ett stort sådant projekt på gång.
När det gäller rekryteringsläget så skiljer sig inte Avesta från branschen i övriga landet. Just nu söker Eks en byggnadsplåtslagare och en ventilationstekniker. Roger Ek förvånas en aning över att det är så svårt att rekrytera.
– Allting pekar ju mot att ventilation är en framtidsbransch, och även plåtslageri borde vara attraktivt, inte minst med tanke på att solcellerna kommer mer och mer. Det borde vara intressant för ungdomar.
Roger Ek har för övrigt nyligen tagit ett eget initiativ när det gäller utbildnings- och rekryteringsfrågan. Han har kontaktat lärare på gymnasiets elprogram i Avesta och bett att få komma dit och berätta om företagets verksamhet.
Varför just elprogrammet?
– På elprogrammet kan man ju välja styr- och reglerteknik, vilket är en utmärkt ingång till ventilationssidan. Dessutom har jag en son i företaget som är ventilationstekniker och som gärna ställer upp och berättar på skolan.

Så här ser taket på Elsa Andersons Konditori i Norberg ut efter återuppbyggnaden.

Extra stolt för Elsas Konditori
Ett jobb som Roger Ek är lite extra stolt över är återuppbyggnaden av brandhärjade Elsa Andersons Konditori i Norberg, där Eks var entreprenörer på både plåtslageri och ventilation. När det anrika, 100 år gamla, konditoriet brann ner till grunden i augusti 2015 så orsakade detta stor förstämning i hela Norberg. Efter många och långa diskussioner bestämdes dock att konditoriet skulle byggas upp precis så som det tidigare hade sett ut i 100 år.
– Ett riktigt roligt jobb och en stor utmaning för oss. Slutresultatet blev också väldigt bra.
Nyligen avslutades en av de större ventilationsentreprenader som Eks har genomfört. Det gällde Fagersta kommuns nya, stora centralkök som ska betjäna samtliga skolor och äldreboenden i kommunen. Byggnaden innehåller bland annat ett 700 kvadratmeter stort fläktrum.

På plats i plåtslageriverkstaden.

Udda uppdrag 
Eks åtar sig även lite mer kuriösa och udda uppdrag. Vid tidpunkten för vårt besök pågick till exempel färdigställandet av ett stort rött hjärta, i form av en stålram med ett knallrött tygöverdrag, beställt av Avesta kommun. Hjärtat blir försett med effektfull belysning och ska placeras mitt i en av Avestas rondeller.
Där kommer det förhoppningsvis att bidra till att förbipasserande bilister lättar på gasen och uppträder riktigt hjärtligt mot varandra i rusningstrafiken. Varje år ska det sättas upp på Alla hjärtans dag.
Slutligen, när man som Roger Ek har passerat 60-årsstrecket är en befogad fråga om han har börjat tänka på generationsskiftet i företaget. Något kristallklart svar ger han inte, men så mycket förstår vi att han har väldigt svårt att tänka sig att plötsligt en morgon inte gå till jobbet på sitt företag – livsverket. Hans hjärta kommer alltid att klappa för plåtslageri, ventilation och arbetsgivarfrågor.

Text & foto: Björn Lundbeck
Publicerad: 2019-05-08
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2019)

 

FÖRETAGSFAKTA
Företag: Eks Plåt & Vent-Service AB.
Ort: Krylbo.
Verksamhet: Framförallt ventilations- och plåtslageriarbeten.
Antal anställda: 35 i Eks AB, varav 25 i plåt & ventföretaget.
Omsättning: 40 miljoner i koncernen, varav 30 miljoner i plåt & ventföretaget.
Ägare och vd: Roger Ek, 61 år.
Familj: Fru, fyra vuxna barn och 13 barnbarn.
Värt att notera: Företaget åtar sig även totalentreprenader.MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!