Ventilationsbolag förvärvas av Lindab

Enligt ett pressmeddelande har Lindab LIAB tecknat avtal om att förvärva Airmaster som är verksamt inom decentraliserad ventilation. Den genomsnittliga årliga försäljningstillväxten sedan 2015 har uppgått till över 10 procent. Under 2022 uppgick rörelsemarginalen till 18 procent.

– Med Airmaster lägger vi grunden för ett nytt produktområde med fokus på decentraliserad ventilation. Vi är mycket glada över att välkomna ett välskött bolag inom en så intressant teknologi, med en upparbetad kundkrets i flera länder säger Ola Ringdahl vd för Lindab.

Målsättningen är att decentraliserad ventilation ska omsätta 2 miljarder 2027.

– Lindab har tidigare kommunicerat en ambition att nå 20 miljarder i omsättning år 2027. Vår målsättning är att produktområdet för decentraliserad ventilation då ska utgöra cirka 2 miljarder kronor genom en kombination organisk tillväxt och förvärv”, säger Ola Ringdahl.

Lindab förvärvar 100 procent av bolaget, på kassa- och skuldfri basis. Köpeskillingen uppgår till 650 miljoner danska kronor, motsvarande cirka 990 miljoner svenska kronor. Förvärvet finansieras via befintliga kreditfaciliteter och nyupptagna lån, skriver bolaget.

Airmaster grundades av Kim Jensen och Henrik Stæhr 1991. Kim Jenson är vd i bolaget och kommer att fortsätta leda Airmaster. Bolaget har sitt huvudkontor i Danmark och har omkring 200 medarbetare.

Tidigare i januari meddelade Lindab att man förvärvar amerikanska Vicon som tillverkar rektangulära ventilationskanaler.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!