Fem frågor till en ventilationslärare

Nu börjar snart höstterminen för många. Vi har passat på att prata med ventilationsläraren Fredrik Blomgren, på Bråvallagymnasiet i Norrköping, om vad han ser fram emot med höstterminen, hur man får i gång motivationen och vad som är det första en blivande ventilationsmontör får lära sig.

Fredrik Blomgren, ventilationslärare på Bråvallagymnasiet i Norrköping.

Vad ser du oftast fram emot med skolstarten?
– Att få träffa eleverna, se vad de har gjort under sommaren och framför allt se den fantastiska utvecklingen som hinner ske under ett sommarlov. De går i väg som småpojkar/-flickor och kommer tillbaka som mognare, nästan vuxna individer. Sedan ser jag också fram emot att få dela med mig av mina kunskaper under en ny termin.

Hur känner de flesta av dina elever när de börjar skolan nu till hösten?
– Jag kan säga så här att i princip alla mina elever har hunnit ringa och fråga när vi börjar, vad de ska göra under de första dagarna och när treornas APL börjar. Jag har verkligen en sådan tur att ha så drivna elever. De vill hela tiden framåt och är riktigt vetgiriga. De elever som börjar ettan kan man ibland behöva påminna om att även gymnasiet är en skola. De kan tro att det här bara är blaj och lek. Men den inställningen försvinner ofta efter de första veckorna, när de börjar förstå att det här är på allvar.

Vad vet de som börjar utbildningen om yrket ventilationsmontör?
– De vet väl egentligen inte så jättemycket. De flesta som söker in till VVS- och Fastighetsprogrammet tänker att de ska bli VVS:are. Men under tidens gång är det fler som vänder över till att vilja bli ventilationsmontörer eller tekniker. Oftast för att de inser att det är ett renare och trevligare jobb. Det har inte alls det där smutsiga som VVS-yrkena kan ha.

Vad är det första som eleverna får lära sig?
– Verktyg, säkerhet och ergonomi är det första som vi går igenom. Vi informerar om att vi kan arbeta med farliga grejer. Till exempel är ett nyklippt ventilationsrör vasst och går att göra sig illa på. De får också ett körkort, som vi kallar det, på de olika verktygen, så att de vet vad de håller på med innan de får börja arbeta med dem.

Kan du tipsa om hur man får i gång höstmotivationen?
– Jag tror att vår introvecka ger bra motivation för att komma i gång. Man får se varandra, lära känna klasskompisarna och ha lite roligt. De flesta tycker i början att det känns löjligt med namnlekar och sådant, men när de väl kommer i gång blir det snabbt kul. Det är en bra förutsättning för att bygga en sammanhållning och trivas med varandra, vilket jag tror motverkar mobbning och trakasserier. //

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!