Ventilationsmontör på tio månader

Tio månaders utbildning där teori och praktik varvas, sedan är eleven redo för anställning som lärling. ”Att få vara ute på en byggarbetsplats och se hur det fungerar i verkligheten ger mig kunskap som inte går att få i skolbänken”, säger Jost Björkegren som via Region Gotlands vuxenutbildning utbildar sig till ventilationsmontör.

För den som vill sadla om till ett yrke som ventilationsmontör i vuxen ålder, erbjuds utbildningar i form av APL, arbetsplatsförlagt lärande, via vuxenutbildningen. Under tio månader får eleverna lära sig yrket på en arbetsplats, varav sex veckors studier tillbringas på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm. Efter avslutad utbildning kan studenten söka anställning som lärling. När lärlingstiden är genomförd har eleven de kunskaper som behövs för att göra ett yrkesprov och ta ett yrkesbevis.

En av dem som har valt att genomföra utbildningen till ventilationsmontör är Jost Björkegren. Vi talas vid när han är några månader in i sin utbildning. Sedan februari har han varit hos Eklunds Vent & Plåt och han har redan hunnit med flera projekt.

– Jag är nu på min andra arbetsplats sedan starten. Jag får gå bredvid och hjälpa till i projekten med bland annat montering. Jag har lärt mig massor. Att få vara ute på en byggarbetsplats och se hur det fungerar i verkligheten ger mig kunskap som inte går att få i skolbänken, säger han.

Jost Björkegren uppskattar att mitt kommande yrke som ventilationstekniker inte är lika stressigt som mitt tidigare jobb.

Utmanande med terminologin

Jost läste teknik på gymnasiet, men när det i stället lockade med ett fysiskt arbete blev det jobb som skogsröjare och nu senast arbete på ett morotspackeri.

– Tempot på mitt senaste jobb var stundtals väldigt högt. Jag uppskattar att mitt kommande yrke som ventilationstekniker inte är lika stressigt som mitt tidigare jobb. Här finns det tid att tänka igenom vad vi ska göra och att tänka efter före, säger Jost.

En utmaning för honom har varit att komma in i alla uttryck och fraser som används i branschen.

– Det är en särskild terminologi och varje hantverkare verkar ha sin egen benämning på vissa saker. Som lakritsremmar. Jag hade ingen aning om att det var en sorts gummilister, men nu vet jag! Jag tycker bäst om när jag får vara ute på arbetsplatsen, själva tiden då jag pluggar teori tycker jag inte är lika roligt. Jag gillar att vara ute och träna på mitt blivande yrke på riktigt. I dag har jag till exempel lärt mig om lathundar.

Framöver väntar utbildning på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm för Jost. Han känner sig både nervös och positiv inför att behöva åka till en ort som han inte har någon anknytning till.

Längtar till sin första lön

Jost ser en del utmaningar med sitt nya yrkesval, bland annat att krypa runt på vindar bland isolering och att jobba under tidspress.

– Man får ta det goda med det onda. Just nu längtar jag mest till att få göra mer av det som jag redan gör. Att få jobba på i en rimlig takt, få utmanas i mer problemlösning och att ha ett mer varierat yrke än jag hade tidigare. Och jag längtar till när jag får en riktig lön.

Framöver väntar utbildning på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm. Jost känner sig lite nervös inför att behöva åka till en ort som han inte har någon anknytning till men låter ändå positiv.

– Det är en fin stad och det kommer säkert bli bra de tre veckorna som jag ska vara där, säger han.

Louise Ringqvist, vd för Eklunds Vent & Plåt, är Jost handledare. Företaget grundades 1907 och har en lång tradition av att ha lärlingar.

– Vi samarbetar med Region Gotland och Plåt & Ventföretagen. Jag är även med i programrådet inom gymnasiet och samarbetar med vuxenutbildningen, som är en del av Region Gotland, för att förankra utbildningsutbudet med situationen i branschen. För oss är det självklart att bidra till kompetensförsörjningen på det sätt som vi kan, vi måste alla dra vårt strå till stacken, säger hon.

Finns mycket stöd och hjälp att få

Louise Ringqvist, vd för Eklunds Vent & Plåt, är Jost handledare.

Louise har planerat innehållet i Jost utbildning i dialog med vuxenutbildningen. Hon upplever inte att det tar mycket tid i anspråk att tillhandahålla lärlingsplatser.

– Att handleda måste få ta lite extra tid, men jag tycker inte att det är betungande. Det finns otroligt mycket stöd och hjälp att få från både vuxenutbildningen men även av Plåt & Ventbyrån. Jost pluggade mycket teori med stöd av mig i början av sin utbildning och där har jag haft mycket hjälp av det webbmaterial som finns hos Plåt &Ventbyrån. Min roll är att ansvara för att kunskap förmedlas och att alla våra medarbetare förstår vårt ansvar.

För Louise handlar det lika mycket om att få som att ge.

– Vi lär oss otroligt mycket av Jost. Det är nyttigt att få frågor som får oss att tänka till. Vi måste alla tänka till, vilket på sikt gör oss bättre i vårt arbete och får oss att rannsaka oss själva. Jag är otroligt glad över att Jost valde att vara hos oss och min förhoppning är att vi får en ny medarbetare när han har studerat klart, säger hon.

Louise råd till andra företagare:
Våga. Var inte rädd för att testa att ha en student. Plåt & Ventbyrån, Plåt & Ventföretagen och vuxenutbildningen är bra samarbetspartner som inte lämnar dig ensam utan erbjuder stöd och råd när det behövs.
Var öppen. Med en öppen inställning kommer ni att lära er minst lika mycket som er lärling. Svara på frågor och ta chansen att rannsaka er själva.
Var flexibel. Saker händer och då gäller det att kunna anpassa utbildningen efter det. I vårt fall blev perioden i Katrineholm framskjuten, så då fick vi planera om och i stället ta fram ett projekt där Jost kunde vara med. Det betyder inte att det blir dåligt, bara annorlunda mot ursprungsplanen.
Var lyhörd. Ha avstämningar med både vuxenutbildningen och er student för att säkerställa att ingen kunskap missas. Se till att ha en plan för det som återstår att lära ut.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!