Ventilationsmontör – yrket som äntligen får en utbildning

Utbildningen för ventilationsmontörer genomgår just nu en välkommen förändring, eller ska vi säga tillkomst. För egentligen har det aldrig tidigare erbjudits en komplett montörsutbildning. Magnus Karlqvist, ventilationslärare på PVF Teknikcentrum i Katrineholm, ser ett stort behov och är en av dem som välkomnar utvecklingen.

Trots att ventilationsbranschen länge har efterfrågat fler utbildade ventilationsmontörer, och att ventilationsteknik har gått från självdrag till komplexa FTX-system som kräver både styr och injustering, har det saknats en renodlad montörsutbildning. Via gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram har PVF Teknikcentrum sedan många år utbildat ventilationsplåtslagare, med fokus på tillverkning.
Men nu blir ventilationsmontör en egen inriktning inom gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram. Förhoppningen är att höja kompetensen hos blivande montörer och därmed statusen för yrket.

Relevant utbildning

Magnus Karlqvist är lärare med inriktning mot ventilation och byggnadsplåtslageri. Sedan fyra år arbetar han på PVF Teknikcentrum och är en av dem som blir en viktig kugge i den kommande ventilationsmontörsutbildningen.
– Montörsdelen har hamnat efter och det behövs en kvalitetshöjning. Personal med god kompetens och utbildning i yrket efterfrågas både av företagen, beställare och slutkund, konstaterar Magnus.
Han är övertygad om att PVF Yrke & Utbildning som organisation och branschskolan PVF Teknikcentrum kan säkerställa att ventilationsmontörer får en relevant utbildning, och han ser fram emot att få bredda skolans utbud.

”Vi har alla förutsättningar i form av lokaler, kompetens och utrustning.”

– Vi har alla förutsättningar i form av lokaler, kompetens och utrustning och hoppas också på att få utbilda mer i injustering, service och luftanläggningar generellt.

Magnus ser många fördelar med just branschskolan. Han menar att eleverna har möjlighet till ett större fokus när allt handlar om plåtslageri och ventilation.
– Det eleverna brukar uppskatta mest är att allt som vi jobbar med här är verklighetstroget, både montageplatser och ritningar ser ut som på bygget. Under praktiken lär de sig mycket, men har kanske inte fått se så mycket av ritning, inköp, beställning, måttning och styckning, vilket vi kan lära ut här, säger han.

– Det eleverna brukar uppskatta mest är att allt som vi jobbar med här är verklighetstroget, säger Magnus Karlqvist, lärare med inriktning mot ventilation och byggnadsplåtslageri på Teknikcentrum. Foto: PVF Yrke & Utbildning

Tillverkar på beställning

Historiskt har det varit svårare att uppmärksamma och marknadsföra ventilationsyrket än plåtslagaryrket. Kanske för att utvecklingen har gått snabbt, och att yrkesdefinitionen har varit otydlig och under ständig förändring. Arbetsuppgifterna inom byggnadsplåtslageri och ventilationsmontage ligger i dag väldigt långt ifrån varandra. Magnus påpekar dock att det fortfarande finns många plåtslageriföretag som är både ”plåt och vent”, speciellt på mindre orter.
– Ventilationskanalerna kan köpas färdiga, men anpassning och specialdelar behöver fortfarande tillverkas och vissa ventilationsfirmor har som huvudsyssla att tillverka på beställning. Så även om monteringsdelen i utbildningen växer behöver vi fortsätta att lära ut ventilationsplåtslageri, tillägger han.

Utbildningsrådgivare

I samband med starten av den nya inriktningen ventilationsmontör på VVS- och fastighetsprogrammet, utökar PVF sina egna satsningar för att kunna utbilda ännu fler inom ventilation. Just nu pågår rekrytering av en utbildningsrådgivare som helt ska fokusera på ventilation och se till att branschen, skolor, kommuner, arbetsförmedlingen med flera samarbetar kring utbildningsmöjligheter och kan säkerställa att vi får fram fler utbildade ventilationsmontörer.
– På plåtsidan har vi ju länge haft en sådan typ av tjänst, vilket har fungerat mycket bra och vi har god kontakt med bland annat skolor och kommuner. Ökar intresset för ventilationsmontörsyrket med hjälp av branschens ansträngningar måste vi se till att det finns utbildningsplatser, så att de som får upp ögonen för yrket kan hitta en utbildning. Här spelar en utbildningsrådgivare en stor roll, både i avseende att hjälpa skolor att komma i gång med utbildningen och delta i projekten för att öka intresset för yrket, förklarar Magnus.

I samband med starten av den nya inriktningen ventilationsmontör på VVS- och fastighetsprogrammet, utökar PVF sina egna satsningar för att kunna utbilda ännu fler inom ventilation. Foto: PVF Yrke & Utbildning

Goda förutsättningar

Magnus tycker för övrigt att det finns mycket bra att hämta från arbetet med att sprida kunskap om plåtslageriutbildningarna, exempelvis via yrkesambassadörer och deltagande i Yrkes-SM. Men till att börja med ser Magnus och kollegorna på Teknikcentrum fram emot att få ta tag i själva montörsutbildningarna.
– Målet är att vara i gång i höst, men vissa skolor har redan börjat och skickar nu förfrågningar till oss. Det känns väldigt kul och här finns som sagt mycket goda förutsättningar att skapa en riktigt bra montörsutbildning, avslutar Magnus. //

 

FAKTA PVF Teknikcentrum 
PVF Teknikcentrum, som ägs av PVF Yrke & Utbildning, är plåt- och ventilationsbranschens egen skola och centrum för kompetensutveckling. Här genomförs bland annat kompletterande utbildningar för gymnasieelever och företagslärlingar från hela landet. På PVF Teknikcentrum avlägger lärlingar yrkesexamen för att få sitt yrkesbevis. Man kan också vidareutbilda sig inom olika områden både som byggnadsplåtslagare och ventilationsmontör.

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!