Ventilationsturnén sammanför skolor, företag och politiker

Plåt & Ventbyrån har påbörjat årets ventilationsturné med nedslag i expansiva regioner där nya inriktningen Ventilation erbjuds på gymnasieskolan. Först ut var Skellefteå vars gymnasium nyligen har fått en ventilationsinriktning och Borås som är ett av få gymnasium med en utbildad ventilationslärare.

Den 1–2 februari genomfördes ventilationslektioner på Anderstorpsgymnasiet och Björnåkerskolan tillsammans med Plåt & Ventbyråns unga yrkesambassadör och ventilationsmontör Tobias Svensson. Det blev mycket uppskattade timmar med allt från ventilationsexperiment, tävling i montering av ventilationskanaler, premiärvisning av ett nytt avsnitt av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” och information om yrket ventilationsmontör.

”Det här var mycket roligare än jag trodde.” ”Jag visste inte att det var ett yrke.” ”Det här var jag ju bra på.” Så löd några av kommentarerna från eleverna.

På frukostmötet i Skellefteå medverkade representanter från de lokala ventilationsföretagen Umia, Storfors Plåt, Bravida, Ambra, Wima Bergsbynsplåt och Energy & Climate.i Skellefteå.

Stor uppslutning på frukostmöte

Vid besöket i Skellefteå arrangerades även ett frukostmöte för att samla ventilationsbranschen, Skellefteås skolor, ventilationsföretag, kommunrepresentanter och politiker. Helena Örnliden, utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån, höll i mötet som genererade ett stort engagemang.

Deltagare var de lokala ventilationsföretagen Umia, Storfors Plåt, Bravida, Ambra, Wima Bergsbynsplåt och Energy & Climate, flera gymnasielärare samt rektorn från Anderstorpsgymnasiet, avdelningschefen för gymnasiet på Skellefteå kommun, ordförande i gymnasienämnden samt representanter från Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Med andra ord en gedigen skara med olika erfarenheter, möjligheter och behov.

Helena Örnliden, utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån, höll i frukostmötet som genererade ett stort engagemang.

APL och delaktighet i utbildningen

Mötet blev ett bra tillfälle för frågor och funderingar angående handledning under APL, liksom vilka lagar och regler som gäller. Ett tydligt önskemål var ännu större fokus och fler platser på gymnasiets ventilationsinriktning.

Från kommunens sida meddelades att de nya riktlinjerna för dimensionering innebär att utbildningar framöver kommer att styras mer utifrån behov än intresse. Vikten av att medverka i skolans branschråd lyftes och inbjudan kommer att gå till alla ventilationsföretag framöver.

Joakim Dahlgren (s), ordförande i gymnasienämnden i Skellefteå har tidigare arbetat som ventilationsmontör. Han brinner lite extra för yrket och har saknat ventilationsutbildning i regionen.

– Det känns väldigt bra att vi har kommit i gång med gymnasieutbildningen. Det jag tog åt mig mest av från frukostmötet var det positiva och stora engagemanget från branschen och tillgången till APL-platser.

Mötet var ytterligare ett steg i rätt riktning och ett bevis på att samverkan gör stor skillnad. Skellefteå har goda förutsättningar att förbättra situationen tack vare ett stort engagemang från samtliga parter, flertalet APL-platser och förståelse för behovet i en extremt expansiv fas i regionens historia.

En reporter från SVT:s lokalredaktion kom till Anderstorpsgymnasiet för att göra ett reportage.

Högre status med egen utbildning

Robin Sundström på nystartade Enery & Climate i Skellefteå var sugen på att få komma ut till skolorna och presentera både yrket och företaget samt informera om vilken typ av kompetens som är mest värdefull för dem och för att lyfta fram yrket.

– Det är bra att det har tagits tag i att ventilationsmontör är ett bristyrke. Det får också en högre status när det startas en utbildning, sa han.

Ett företag som har varit med längre och som har engagerat sig genom att ta emot fyra praktikanter från Anderstorpsgymnasiet, är Storfors plåt. Joakim Sundström ser mycket positivt på utvecklingen.

– Det är jättebra att vi har kommit så pass långt att vi har lyckats få igenom fyra platser, men vi hoppas givetvis på ännu fler framöver, säger han och berättar att han redan hör om ungdomar i samhället som nu vill gå inriktning ventilation.

– Det sprider sig att möjligheten finns och att det leder till jobb. Exempelvis blev våra fyra praktikanter mycket intresserade av ventilation.

Joakim berättar också att de i dagsläget skulle kunna anställa sex till åtta ventilationsmontörer om de är utbildade och självgående. Behovet är stort och Joakim är tacksam för alla insatser som leder i rätt riktning.

Högstadieeleverna på Björnåkersskolan i Burträsk gav allt när det var dags för monteringstävling.

Företagen och skolan tar ansvar

Helena Örnliden var mycket nöjd med frukostmötet i Skellefteå.

– Det var en väldigt positiv stämning och fint att alla såg varandra och de olika delar som krävs för att vi både ska lyckas locka ungdomarna och leverera en bra utbildning. Kul också att företagen var så engagerade och tydliga i sina frågor.

Plåt & Ventföretagens företagsrådgivare Hans Bergström deltog i frukostmötet och skolbesöken och delade den positiva upplevelsen.

– Det var roligt att både medlemmar och ickemedlemmar slöt upp på frukostmötet. Företagen i Skellefteå har insett allvaret i frågan om utbildning och är beredda att ställa upp.

Hans var också glad åt det fina bemötandet på Anderstorpsskolan i Skellefteå och Björnåkerskolan i Burträsk, att eleverna var så på under lektionen och engagerade i de tävlingsmoment som arrangerades.

– Det är inte ofta som vi får ett sådant fantastiskt bemötande från skolor. Nu gäller det att vi fortsätter att dra åt samma håll, förtydligade han.

Eleverna på Viskastrandsgymnasiet i Borås fick ta sig an Ventilationslådan och experimentera med luftflöden.

Populärt med ventilation i Borås

Nästa stopp under turnén var Borås. Här finns ännu inte riktigt samma uppslutning från politiker och företag. Däremot har Viskastrandsgymnasiet en utbildad ventilationslärare med ett brinnande engagemang för utbildningen och yrket.

Mattias Käll är en före detta ventilationsmontör som har vidareutbildat sig till yrkeslärare och som i snabb takt har lyckats få upp intresset för ventilation hos gymnasieeleverna. Han uppskattade att få besök av Plåt & Ventbyrån för att utbyta idéer och ge eleverna en annorlunda och uppskattad lektion med yrkesambassadör Pontus Forsström, som bara är något år äldre än gymnasieleverna, och så det roliga tävlingsmomentet.

– Jag uppskattade verkligen tävlingsmonteringen och experimentet med lufttryck och luftflöde, sa Mattias och visade i gengäld upp de inspirerande monteringsstationerna som han byggt åt sina elever.

På Viskastrandsgymnasiet är intresset för ventilation så stort att alla elever som önskar inte får en plats. Det finns i dag APL-platser på lokala företag, men Mattias önskar ett tätare samarbete med fler företag.

– Ventilationsföretagen i regionen är inte vana vid att ha en utbildning att få vara delaktiga i, så det kan kanske ta ett tag att bygga upp, tror han.

Eleverna på Björnåkersskolan uppskattade monteringstävlingen med spirorör.

Turnén går vidare i höst

Hos högstadieeleverna på Engelbrektskolan blev det också ett varmt mottagande. Eleverna upptäckte ett nytt yrke och insåg att de faktiskt kunde montera kanaler, att det var som ett stort 3D-pussel.

Teknikläraren Jonas Rimsell delade elevernas entusiasm och hade ett önskemål framåt.

– Ni får gärna komma tillbaka varje år och visa upp yrket för våra elever!

Ventilationsturnén fick med andra ord en bra start och fortsätter till hösten med förhoppningen att sammanföra företag, skolor, politiker med flera och för att göra fler ungdomar nyfikna på yrket ventilationsmontör.

– Vi gör många olika insatser, men verkligheten är bäst när det gäller. Att träffas, lyssna och göra saker tillsammans, summerar Helena Örnliden.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!