”Vi är experter på tak och siktar högt!”

En del tänker på hockey när Gävle kommer på tal. Andra förknippar kanske staden med profiler som Thomas Di Leva, Rolf Lassgård och Joe Hill. Personligen tänker jag däremot mest på alla de hantverksskickliga byggföretag som finns i Gävle. Gästrike Plåt är ett bra exempel på ett sådant.

Gästrike Plåt är i dag, med företagets 30 anställda, ett av de större plåtslagerierna i länet. Förra året fyllde företaget 40 år och genom åren har tjänsterna utökats, bland annat med en egen tätskiktsavdelning.
Företaget grundades av Frank Sjöstrand 1979, Tony Holm som är Franks svärson, klev in i företaget 2009 och sedan fyra år tillbaka är Tony Holm, vd och ensam ägare.
– När jag klev in i företaget var vi 10 anställda, men vi har växt rejält speciellt under de senaste tre åren. Och här har vi förstås haft hjälp av den gynnsamma konjunkturen, säger Tony som egentligen inte har någon direkt koppling till plåtslageribranschen, utan när erbjudandet om att ta över firman kom, arbetade han som projektledare på Sandvik. Ändå var det Tony som hela tiden var förstahandsvalet för Frank Sjöstrand.
– Svärfar frågade några gånger och efter ett tag så bestämde jag mig för att prova. Jag tyckte inte jag hade något att förlora, så jag började jobba här 2009 och sen var Frank kvar till 2016. Han var ju lite trött på att driva företag, men jag tror att han fick en nytändning av att ha med mig i firman, för han blev ju kvar längre än var det var tänkt, säger Tony och ler.

Ordning på affärerna
Till sin hjälp att driva företaget har Tony arbetsledarna Jan Persson och Kristoffer Jobs, som tillsammans med Tony utgör ledningsgruppen.
– De senaste åren har vi fått bättre ordning på affärerna vilket har gett resultat. Nu finns det en samlad målbild, vi har strategiska mål på årsbasis och vi vet var vi ska med företaget. Vi har genomgått auktorisationen för byggplåt, Trygg plåt, och vi är även auktoriserade för tätskiktsarbeten, berättar Janne Persson.
– Vi har också använt vårt medlemskap i Plåt & Ventföretagen för att komma framåt. Frank var med i förbundet redan från början och Patrik Calén har hjälpt av oss mycket med att få den struktur vi har nu. Ledningsgruppen har gått kursen ”Lönsamt företagande” och vi använder också PV Kalkyl Byggplåt. Vi har även tagit hjälp av vår lokala företagsrådgivare, Hans Bergström, med en del frågor, säger Tony.
Basen för Gästrike Plåts verksamhet är i Gävle, men uppdrag i till exempel Uppsala och i Tierp förekommer.
– Vi har inte märkt av någon lågkonjunktur, utan vi har mycket att göra just nu. Det finns jobb så vi klarar oss den närmsta tiden, men visst finns det många som konkurrerar med oss i området. Som det ser ut nu hinner vi inte med fler uppdrag, eftersom det är viktigt att kunna behålla kvaliteten på det vi utför, säger Janne Persson.

Christoffer Norrbom är en av de plåtslagare som just nu arbetar på taket på Dalapalatset i Gävle. Han har varit anställd på Gästrike Plåt sedan 2012.

Hur hittar ni personal?
– I många fall hittar vi dem och lär upp dem själva. Det är ju inte så att det knackar duktigt folk på dörren och vill bli anställda, men jag tror att vi har hittat en röd tråd i det vi gör som gör att vi har blivit mer attraktiva som arbetsgivare. Det ska vara kul att komma till sin arbetsplats så vi lyfter fram det här med trivsel på företaget och hittar på lite olika event med personalen, säger Tony.
– Just nu har vi ett riktigt toppenteam. Duktiga hantverkare som det går att lita på och som även jobbar bra som ett lag, tillsammans. Jag är väldigt stolt över mina anställda.
– Sedan är det också viktigt att det hela tiden finns intressanta objekt att jobba med och även här har vi kommit långt för numera är det ofta Gästrike Plåt som blir utvalda att göra jobben. Vilket i sin tur ger bra referenser i upphandlingar. Ett exempel på det är att vi har fått i uppdrag att renovera Gävle stadshus under 2020, fyller Janne i.
Ett annat prestigefyllt uppdrag som har sysselsatt Gästrike Plåts personal det senaste halvåret, och några månader framåt, är renoveringen av Dalapalatset. En gammal och anrik byggnad som är välkänd och omtyckt av Gävles befolkning.
– Vi byter ut hela taket och utför en del andra plåtjobb. Huset byggdes i slutet av 1800-talet, så plåten har alltså inte bytts på över 100 år. Det var i dåligt skick och det har började läcka på en del ställen. Ett lite klurigt och lärorikt jobb där vi många gånger får fundera ut egna lösningar.

Ni tycks ha en medveten strategi när det kommer till profilering av företaget?
– Ja, det har vi eftersom det här med att som företag synas via marknadsföring blir mer nödvändigt. Det är nog viktigare än man tror. Så vi har ett ganska nytt koncept med en tydlig logga och profilprodukter. Vi har en reklambyrå som hjälper oss med det här.

Är företagsklimatet gynnsamt i Gävle?
– Företagsklimatet handlar om så mycket mer än hur till exempel kommunen agerar. Vi själva är en del av företagsklimatet i Gävle och jag tycker det finns ett gott samarbete på många områden, säger Janne.

Hur ser ni på framtiden?
– På plåtsidan har vi en bra bemanning, problemet där är att få tag på kompetent personal. Vi kommer att satsa mer på tätskikt och bli större där. Vi tror det området har större potential, inte minst när det gäller de miljömässiga aspekterna. Via underleverantörer kan vi redan nu leverera sedumtak och andra typer av gröna tak. Det blir vanligare och vanligare med sådana lösningar.

Varför valde du att bli plåtslagare Janne?
– I gymnasiet var alla mina kompisar inriktade på att bli snickare eller betongare, medan jag ville nåt annat. Och jag tycker absolut inte att jag valde fel. Det är fortfarande ett kul yrke. Tyvärr hinner jag inte längre vara med ute och jobba på arbetsplatserna, men ibland får jag rycka in när vi har ont om folk och det är bra att vi kan ha den backupen, säger Janne.
– Jag är som sagt maskinkonstruktör i grunden och Kristoffer Jobs är inte heller utbildad plåtslagare. Han har istället en bakgrund som hockeyspelare och har spelat i Brynäs A-lag i flera år. Kristoffer kom in som snöskottare för bra många år sen och sen har han blivit kvar. Men jag tror bara det är nyttigt att vi i ledningen har olika bakgrund och erfarenheter, säger Tony.

Text & foto: Tomas Skagerlind
Publicerad: 2020-03-04
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #2.2020)

 

Företagsfakta:
Namn: Gästrike Plåt AB
Ort: Gävle
Antal anställda: 30

Dalapalatsets tak.

Fakta Dalapalatset:
• Det finns tre centralpalats i Gävle, Gevaliapalatset, Centralpalatset och så Dalapalatset som uppfördes av Gefle Dala Jernvägs Enke- och Pupillkassa under åren 1896-99.

• Arkitekten hette Nils Nordén och huset byggdes ursprungligen för stinsar och andra tjänstemän inom järnvägen som bodde här. Järnvägen var främst avsedd för att frakta gods från Bergslagen till hamnen i Gävle.

• Dalapalatset var från början avsett att bli ännu större än det ä, men huset fullbordades aldrig. Förmodligen på grund av dålig ekonomi.

• Från början var huset utrustat med vattenledningar. Dock saknades centralvärme och toaletter.

• I mitten av 1980-talet renoverade man huset och lägenheterna delades i mindre enheter.

• 1985 bildades bostadsrättföreningen Riksbyggen Brf Gävlehus och år 2002 bytte föreningen namn till Brf Dalapalatset.

(Källa: Gefle Dagblad)




MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!