”Vi har haft mer jobb i Kiruna de senaste tre åren än under tidigare tretton år”

Hala Byggplåtslageri i Luleå är ett av alla de företag som har bidragit under den stora stadsflytten i Kiruna. ”Vi har verkligen fått chansen att utvecklas som företag och fått utföra många annorlunda tekniska lösningar i plåt”, säger Magnus Rahkola, vd för företaget.

Att flytta en hel stad görs inte i en handvändning. Nya Kiruna består i dag både av nyproducerade byggnader och kulturbyggnader, som har flyttats från det gamla området till sin nya plats. Behovet av kompetens har varit stort, något som har gynnat plåt- och ventilationsföretag i hela regionen.

Ett av de företag som har fått förtroendet att bidra med sin kompetens i flera projekt är medlemsföretaget Hala Byggplåtslageri i Luleå. De har 20 anställda och utför allt inom byggnadsplåt, från tillverkning av plåt till villaägare till flermiljonersprojekt åt exempelvis Skanska, Peab och NCC. Företaget arbetar med alla typer av material som stålplåt, aluminium, koppar, mässing och zink.

Plåt & Vent Magasinet tog ett snack med vd:n Magnus Rahkola för att höra hur han har upplevt det att vara en del av en historisk stadsflytt.

Hur har stadsflytten påverkat er verksamhet?

– Stadsflytten har stor påverkan på hela regionen. LKAB är en stor motor för hela Norrbotten och ett så stort projekt som stadsflytten ger ringar på vattnet långt utanför Kiruna. Det är svårt att sätta fingret på exakt vilken påverkan det har för oss i slutändan, men vi har i alla fall haft mer jobb i Kiruna de senaste tre åren än vad vi har haft under tidigare 12–13 år.

Vad har ni varit med och skapat till nya Kiruna?

– Vi har hittills varit med på projekten för Kvarter 8–9, nya räddningstjänsten, utbyggnaden i Kalixfors för Fortifikationsverket, nya lokaler till Stena Stål, bostäder på Norra stråket och nya polishuset. Utöver dessa projekt har vi fått och får fortsatt förfrågningar om att utföra arbeten på andra objekt. Problemet ligger oftast i att ha tillräckligt med personal.

Hala Plåtslageri i Luleå har varit med på projekten för Kvarter 8–9, nya räddningstjänsten, utbyggnaden i Kalixfors för Fortifikationsverket, nya lokaler till Stena Stål, bostäder på Norra stråket och det nya polishuset.

Har ni behövt tacka nej till jobb på grund av personalbrist?

– Det har hänt flera gånger, vilket känns frustrerande och tråkigt. Vi får helt enkelt inte tag i plåtslagare och måste då tacka nej till jobb som vi inte hinner med. Oftast beror det på att entreprenören inte har haft nog bra framförhållning och kunnat meddela oss i ett tidigare skede.

Vilka utmaningar har dessa år inneburit för er?

– Utmaningen är att arbete på annan ort, 35 mil norrut, är påfrestande. Påfrestande för arbetstagaren och dennes relationer och privatliv. Vi som arbetsgivare måste respektera våra anställdas privatliv och inse att de gör en uppoffring när de är och jobbar på en annan ort än där de bor.

– För oss gäller det att ständigt säkerställa att allt fungerar bra där uppe, allt från boende, bilar, verktyg och maskiner till planering, egenskaper hos beställare etcetera och försöka hitta sätt att få flyt i allting. Jag vet av egen erfarenhet vad gäller traktamentsjobb, att när allt flyter på går det bra men börjar det kärva vill man bara åka hem.

– Avståndet skapar svårigheter med samordning, planering och att vara med och stötta arbetstagarna på projekten, men vi försöker så gott vi kan. Vi skulle aldrig ha klarat av att utföra dessa projekt om vi inte hade haft fullt förtroende för våra arbetstagare. Utan deras ansvarstagande och lojalitet skulle det aldrig ha fungerat.

”Utöver dessa projekt har vi fått och får fortsatt förfrågningar om att utföra arbeten på andra objekt. Problemet ligger oftast i att ha tillräckligt med personal.”

Vad har varit roligast under denna period?

– Att vi har fått bekräftelse på att beställarna har varit nöjda med våra arbetstagare som har varit på olika projekt och med oss som företag. Självklart har det även varit roligt att anta utmaningen för oss som företag och att utvecklas, göra jobb utanför sin comfort zone och se att det fungerar.

En bra sake med nya Kiruna är att det används olika typer av material, utseende och metoder och att det finns en tanke med de olika byggnaderna när det kommer till utseende och materialval.

Vad är bäst med nya Kiruna?

– Att det används olika typer av material, utseende och metoder överallt. Det känns som att Kiruna kommun och LKAB verkligen har en tanke med olika byggnader när det kommer till utseende och materialval. För oss har varje projekt varit omväxlande, både i utförande och i material. Vi har fått arbeta med material och lösningar som vi vanligtvis inte får göra så ofta.

Hur ser du på framtiden för ert företag?

– Vi ser ljust på framtiden. Stadsflytten och industrisatsningen i norr ger ringar på vattnet och det kommer att byggas fortsättningsvis i hela regionen. Jobben i Kiruna har satt oss som företag på prov, gett oss erfarenhet och lärt oss mycket, vilket kommer att vara till stor hjälp under de kommande åren. Vi visste sedan tidigare att vår personal är fantastisk, men samtidigt har de senaste åren verkligen stärkt vår insikt i hur viktigt det är att vara lyhörd när det kommer till en yrkesgrupp som det har varit brist på under flera decennier. Det handlar om att se människan bakom arbetskläderna. Ibland har enskilda arbetstagare sämre motivation eller presterar sämre, vilket ofta beror på något bakomliggande som påverkar. Oavsett vad anledningen är – privatliv, kollegor eller arbetsuppgifter – gäller det att som ledare uppmärksamma den personen, möta situationen och se om man kan hitta en lösning gemensamt.

LÄS MER! Så möjliggjorde hantverkare från hela landet stadsflytten i Kiruna

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!