”Vi har kompetenser och kan leverera helheten”

Installationsgruppen i Malung AB har en stabil uppgång av uppdrag. Kunderna finns delvis i Malung men också i Sälen, norra Dalarna och Värmland. Här är man van vid långa avstånd. Runt 30 anställda arbetar med rör, värme, ventilation, sanitet och el.

– Vi erbjuder totalentreprenad för företagare såväl som privatpersoner som vill hitta en helhetslösning på sina projekt. Vi hjälper till med allt från inspiration och rådgivning till färdig installation och service, säger vd Jonas Lundberg.
Uppdragen är stabilt på uppgång främst i Sälenfjällen där det byggs mycket. Aktuella projekt just nu är småvillor på fjället.
– Fritidshus kan bli mellan 20 till 300 kvadratmeter. Det är vår lycka att de är så stora. Man bygger tätare och det blir viktigare med funktionella ventilationsanläggningar.
Av klimatskäl pågår inte så många byggen från jul fram till sommaren. Jonas påpekar att i Malung som glesbygd står det relativt stilla medan det byggs mer i Sälenfjällen.
– I dag är ett avstånd på tio mil inga problem för något företag. På fjället finns inte så många hantverkare. Tidigt på morgnarna kommer en karavan av bilar med folk som ska upp och jobba.

I verkstaden jobbar i dag Ulrik Lissman och Lars Evertsson. De  har varit anställda i 30 år.

Blev Installationsgruppen 1997
Jonas tog över företaget 1997 och förvandlade ”Per Lundberg VVS installationer” till Installationsgruppen.
– Jag drev det tillsammans med min far tills han slutade 2003. Vårt koncept är att vi har kompetenser och kan leverera helheten.
Hustrun Helena sköter ekonomi, personal och administration.
– Vi jobbar tillsammans. Hon är helt fantastisk och sköter även bokföringen. Det här skulle inte funka utan henne.
Installationsgruppen ingår i den medlemsägda kedjan Sveriges Bad & Värmebutiker AB som Jonas ser som ett bra komplement ur marknadsföringssynpunkt. Här ingår 100 butiker och installatörer med 1000 certifierade VVS-montörer. Kedjan ger ut ett eget rikstäckande kampanjblad och en stor katalog varje år.

Arbetsledare Lars Gyllenvåg jobbar med vent och har totalt 16 år i företaget.

Svårt rekrytera
En svårighet för branschen är att rekrytera ny personal.
– Det finns för få kunniga, det är ett jätteproblem. På ventsidan här är vi åtta med mig, vi köper in en del tekniska utbildningar. Vill man hänga med i branschen gäller det att förkovra sig.
Jonas förstår inte varför yrket inte lockar fler.
– Det här är ett bra jobb. Man får styra sig själv, har stor frihet och det innebär inte helgjobb eller övertid på ventsidan. Och det finns stora möjligheter för avancemang, som att bli tekniker, driftsättare med mera.

Tekniken går framåt
När de anställda Lars Evertsson och Ulrik Lissman monterat ihop ventilationssystemen kommer driftsättare och tekniker in i bilden för att ställa in, starta upp anläggningen och justera för rätt mängd luft.
– Den tekniken har gått framåt de senaste 20 åren. Det har alltid varit viktigt men det blir mer och mer sofistikerat, mer produkter kommer in.
Som medlemmar i Plåt & Ventföretagen använder Jonas främst förbundets utbud av kurser och vidareutbildningar för sin personal.
– Det som är roligt med ventilation är att det fortfarande efterfrågas. Ventilation ska ju finnas i alla hus. Vi är ett företag som kan leverera den tjänsten och produkterna här på orten. Det känns bra.

Text & foto: Boel Ferm
Publicerad: 2019-11-28
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #9.2019)

 

Fakta om Installationsgruppen:
Ort: Butik och verkstad i Malung samt butik i Sälen.
Grundades:1973 av Per Lundberg. 2003 tog sonen Jonas Lundberg över.
Verksamhet: Företaget har vuxit och utvecklats och omfattar i dag allt inom rör, värme, ventilation, sanitet, el, styr och reglering.
Anställda: Cirka 30.
Omsättning: 45 miljoner.
Arbetsområde:Genom åren har Installationsgruppen varit inblandade i många projekt runt om i Malungstrakterna, norra Dalarna samt Värmland. På en del områden har företaget varit föregångare, som till exempel när Per Lundberg tog den första värmepumpen till Malung för 30 år sedan.

 

Den gamla skylten sitter numera i verkstaden.
Ulrik Lissman och Jonas Lundbergsamtalar om dagens jobb.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!