Historien tog sin början 1965 när Gert ”Laggen” Andersson och Stig Andersson slog sig ihop och startade ett plåtslageri tillsammans i Lindesberg. I dag, nästan 60 år senare, driver deras söner, Fredrik Andersson och Kenneth Öster, företaget som både har bytt namn och vuxit rejält sedan starten. Numera heter firman Linde Byggnadsplåt, har 15 anställda och är Lindesbergs största plåtslageri.
Företaget har tre ben att stå på: byggnadsplåt, ventilation och smide. Dessutom kan de stoltsera med att ha en SM-vinnare på lönelistan. För släktskapet tar inte slut vid sysslingarna, i firman jobbar även Kenneths och Fredriks söner: 27-årige Daniel Öster och 19-årige Pontus Andersson, som förra året tog hem segern i SM för unga plåtslagare.
– Ja, då var man stolt. Det var verkligen jätteroligt, säger pappa Fredrik med ett leende.
Dubbla styrkan
Sedan Fredrik och Kenneth tog över företaget från sina fäder år 2000 har firman vuxit med nästan dubbla manstyrkan, inte minst på ventilationssidan som i dag är den största delen i företaget och sysselsätter sex av firmans medarbetare.
– 2019 fick vi in ett riktigt stort ventilationsprojekt som pågick i tre år. Det var en stor skola, Lindbackaskolan, som byggdes och vi hade hand om hela ventilationsentreprenaden. Då fick vi öka antalet anställda ventilationsmontörer med ett par man och dessutom hyrde vi in ett antal extra under perioden. När jobbet var klart kunde vi hålla kvar de nyanställda personerna eftersom det är så gott om ventilationsjobb, säger Kenneth Öster och tillägger att de bland annat har ramavtal med det kommunala fastighetsbolaget Libo/Falab.
Blandade kunder
Kundskaran är ganska blandad och består av såväl fastighetsbolag, byggherrar och lokala industrier som kommuner, regioner och privatpersoner. Kunderna finns i huvudsak i norra delen av Örebro län.
Trots att de flesta av Linde Byggnadsplåts uppdrag handlar om att installera ventilation eller utföra plåtslageri- och smidesarbeten i moderna byggnader som Lindesbergs Brandstation, Lindbackaskolan och nu pågående förskolan Paletten i Lindesberg så har de även renoverat en och annan Bergslagskyrka under sina år. Det är jobb som är lite extra roliga att visa upp, och som gör plåtslagarhjärtat extra stolt.
– Ja, kyrkjobben är alltid roliga. Att få arbeta med koppar och göra lite kluriga lösningar är kul. Vi har bland annat lagt om taken på Nora kyrka, Guldsmedshyttans kyrka och kyrkan här i Lindesberg, säger Kenneth.
Medlemskap självklarhet
Att vara medlemmar i Plåt & Ventföretagen ser de båda som en självklarhet och en kvalitetsstämpel gentemot kunderna.
– Vi har varit med i förbundet sedan 1971, när våra pappor drev företaget. Så det är något som vi är uppväxta med och något självklart för oss. Dels som en trygghet och en kvalitetsstämpel, dels eftersom det ger möjlighet till att gå en del bra utbildningar, säger Kenneth och tillägger att de har gått allt från Skotta säkert till olika entreprenadutbildningar.
Olyckan förändrade livet
I dag går det fint för Linde Byggnadsplåt och jobben rullar på. Men fem år efter att sysslingarna hade tagit över firman från sina fäder tog livet en helt ny vändning. På den tiden var Kenneth mycket mer på plats ute på jobben medan Fredrik ägnade sig åt kalkylering och försäljningsarbete inne på kontoret. Så en dag hände det som förändrade både Fredriks och Kenneths liv i grunden.
Fredrik var ute på golfbanan med en kompis när de kom för nära en bunker med sin golfbil. Bilen välte ner i bunkern och Fredrik fick den över sig. Efter två månader på Uppsala lasarett och sex månader på sjukhus i Örebro stod det klart att han var förlamad från bröstet och ner och hänvisad till ett liv i rullstol med hjälpmedel och assistenter.
Men där andra hade misströstat och kanske givit upp visade Fredrik en kämpaglöd utan dess like.
– Jag bestämde mig redan från början för att inom ett år ska jag vara tillbaka på jobbet och så blev det ju också, säger han.
Omställning för alla
Men det blev förstås en hel del som förändrades för både Fredrik och Kenneth, som fick ta över mycket av det som tidigare hade legat på Fredriks bord under tiden som han var borta och även efter att han hade kommit tillbaka på halvtid.
– Det blev ju en enorm omställning, bara över en natt. Självklart var det värst för Fredrik, men det blev även mycket med allt det praktiska på firman. För även om jag var insatt i mycket av det administrativa så hade jag ju inte jobbat med de bitarna på samma sätt innan olyckan, utan jag hade mest varit ute på jobb medan Fredrik hade skött kontorsarbetet, säger Kenneth.
Tajtare efter olyckan
Tack vare många timmars rehab och en enorm kämpaglöd var Fredrik tillbaka ett år efter olyckan. I dag kan han med sina hjälpmedel utföra det mesta av de jobb som han gjorde på kontoret före olyckan. Han jobbar halvtid och har bland annat hand om att sammanställa faktureringsunderlag och prissätta jobb, men även att rita och projektera ventilationsentreprenader samt att svara i telefon och ta emot de kunder som kommer till företaget och vill köpa ventilations-, plåt- och smidesmaterial på plats. En specialanpassad bil gör att han har stor frihet och kan ta sig runt som han vill.
Och trots allt så har olyckan fört sysslingarna närmare varandra.
– Vi jobbar faktiskt tajtare nu än före olyckan, eftersom vi båda sitter inne på kontoret och det är lättare att prata med varandra om det är något. När jag var ute på jobb och Fredrik satt på kontoret var det mycket som fick vänta tills vi sågs, men nu är det nära till att bolla saker med varandra. Och det behövs med tanke på hur mycket ökad administration som har kommit med åren, inte minst inom ventilationsdelen, säger Kenneth.
Att jobba så tajt och samtidigt vara släkt kan ju vara klurigt ibland, men på Linde Byggnadsplåt lyser konflikterna med sin frånvaro. Kenneth och Fredrik har ett starkt band och ett fint samarbete.
– Vi känner varandra väl och vet hur vi fungerar, säger Kenneth och Fredrik instämmer.
Positiva trots vacklande bransch
Även framtiden ser ljus ut och trots en krisande byggbransch är sysslingarna försiktigt positiva. Beläggningen ser till och med lite bättre ut våren 2024 än motsvarande period förra året, konstaterar de.
Planen är att sönerna ska ta över en dag i framtiden, men det lär dröja ännu några år.
– Ja, våra egna föräldrar gick i pension när de var 55 år, men vi lär få vänta lite till, säger 51-årige Kenneth med ett skratt.
Han tillägger att de jobbar nära med sönerna för att skola in dem i rollen som ägare, men att han och 55-årige Fredrik nog inte har tänkt sluta jobba än på några år.
LÄS INTERVJUN MED PONTUS ANDERSSON HÄR!
FAKTA LINDE BYGGNADSPLÅT AB
| Grundades: 1965. | Ort: Lindesberg. | Antal anställda: 15. | Ägare: Fredrik Andersson och Kenneth Öster. | Typ av uppdrag: Byggnadsplåts-, ventilations- och smidesjobb.| Typ av kunder: Fastighetsbolag, byggherrar, industrier, kommuner, regioner och privatpersoner. | Årsomsättning: Drygt 22 miljoner kronor. | Webbplats: lindeplat.se.