”Vi står upp för sund konkurrens, schyssta arbetsvillkor och rimliga löner”

Plåt & Ventföretagen erbjuder ett omfattande stöd till sina medlemmar, som sträcker sig från behovsanpassad kompetensutveckling inom arbetsrätt till aktivt deltagande och stöd i förhandlingar. Under nuvarande period av ekonomisk nedgång har stödet till medlemmarna för att säkerställa kompetensförsörjningen blivit särskilt angeläget.

Anita Hagelin är chefsjurist och vice vd, på bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen. Hon har med sin juristbakgrund och snart 30-åriga erfarenhet av arbetsrättsliga frågor på bland annat Polisen, Jusek och VVS-företagen en gedigen kunskap om kollektivavtalens betydelse för arbetsmarknaden. Hon lyfter fram deras viktiga funktion inom plåt- och ventilationsbranschen, där det första rikstäckande kollektivavtalet undertecknades redan 1951.

– Syftet var att uppnå arbetsfred, att kunna förutse regler, löneförhöjningar och andra gällande villkor. Det handlade om att skapa lite ordning och reda, helt enkelt. Denna grundtanke är lika aktuell idag. Genom våra medlemsundersökningar ser vi att många värdesätter goda villkor för sina anställda. Det är en faktor som inte bara ökar företagets attraktivitet på arbetsmarknaden utan även stärker dess varumärke. Kollektivavtalen innebär att vi står upp för sund konkurrens, schyssta arbetsvillkor och rimliga löner, konstaterar Anita Hagelin.

Hon berättar att den senaste avtalsrörelsen präglades av just frågor om sund konkurrens och att det rådde ett stort samförstånd mellan Plåt & Ventföretagen och fackföreningarna i just dessa frågor.

Läs hela intervjun med Anita Hagelin på pvforetagen.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!