Viktigt med rätt bränsle när Fastek väljer bilar

Med hela 55 transportbilar i fordonsflottan är bilinköpen en viktig affär för medlemsföretaget Fastighetsteknik, Fastek, i Östergötland. Men det handlar inte bara om att få en bil till bästa pris. Det är lika mycket en fråga om vad som är skonsamt för miljö och klimat, berättar vd Anders Kallio.

Fastek, som blev medlemmar i Plåt & Ventföretagen under 2018, är ett företag med många strängar på sin lyra. Baserat i såväl Norrköping som Linköping och Motala erbjuder Fastek tjänster inom allt från ventilation, VVS och energi till elinstallationer, fastighetsteknik och kyl och värmepumpsteknik. De är bland annat Östergötlands största OVK-besiktningsföretag med fem besiktningsmän och energiexperter.
Hos Fastek arbetar 55 medarbetare och kunderna finns både inom den privata sektorn och inom kommunal- och regional sektor.
– Inom ventilation arbetar vi med allt från energieffektivisering och OVK-besiktning till luftinjusteringar i allt från villa till slott. Vi är inte så mycket på entreprenadmarknaden, utan arbetar mer direkt mot fastighetsägaren, och ibland även mot regioner och kommuner, berättar vd Anders Kallio.
För Fastek, som funnits på marknaden sedan 1994, är bilinköpen i företaget en stor och viktig affär. Nyligen investerade de i 55 nya transportbilar av märket Peugeot Boxer och Partner. Valet av bilmodell förklarar Anders Kallio med att de vill köra så miljövänligt som möjligt, även om de ännu inte kan välja elbilar, eftersom det inte finns för transportbilssektorn idag.
– Vi vill ha bilar som drivs med HVO, vilket är ett så gott som fossilfritt bränsle gjort på tallolja. Hade det funnits elalternativ för transportbilar skulle vi förstås ha valt det, men än så länge är HVO det bästa valet och det finns dessutom på flera bensinstationer runt om i vårt område, så det är relativt enkelt att tanka, säger Anders Kallio och fortsätter:
– Vi vill ta vårt ansvar, inte minst eftersom vi jobbar mycket åt kommuner, regioner och kommunala bolag där vi självklart vill föregå med gott exempel.

Uppdatera bilparken vart femte år
Fasteks mål är att byta ut bilparken ungefär vart femte år, så att medarbetarna alltid har moderna bilar med god arbetsmiljö.
– Förutom rätt sorts bränsle ska det vara bra, moderna bilar med allt från backkamera till teknik som gör det lätt att kommunicera med kollegorna. Våra medarbetare tillbringar så stor del av sin arbetsdag i bilarna att de måste vara av högsta kvalitet.
Att det blivit just Peugeot har dels att göra med bränslet, då det är det enda bilmärket just nu som kan erbjuda HVO för transportbilar. Dels har Fastek en väl inarbetad kontakt på Peugeot i Norrköping.
Alla som är medlemmar i Plåt & Ventföretagen har möjlighet att ta del av de förmånsavtal som förbundet har förhandlat fram med Peugeot. Detta var dock inte aktuellt för Fastek, som redan hade hunnit förhandla fram ett bra avtal med Peugeot innan de blev medlemmar.
– Jag har förhandlat fram egna ramavtal och jag har väldigt specifika krav på hur jag vill ha våra bilar. Till exempel är våra bilar för ventilationsmontörerna ombyggda för att kunna ta tre meter lastlängd och kunna lasta ventilationsaggregat på både höjden och bredden. Men för mindre firmor, eller för de med mindre specifika behov, kan jag tänka mig att det är kanon med färdigförhandlade rabatter.
Däremot finns det annat hos Plåt & Ventföretagen som lockar detta nyblivna medlemsföretag.
– Plåt & ventföretagens utbildningserbjudanden är bra! Vår plan är att låta alla våra ventilationsmontörer gå förbundets ventilationsutbildning och bli certifierade. Det är en bra kvalitetsstämpel för Fastek och stärker vårt varumärke.

Varför har det dröjt så länge till ni tog steget att bli medlemmar i Plåt & Ventföretagen?
– Tidigare var Fastek enbart med i Unionen, men eftersom vi är ett företag som håller på med så många olika tjänster – el, VVS, ventilation, konsulter, konstruktörer, kyltekniker med mera – så tog vi ett beslut att bli medlemmar i alla de organisationer där vi verkar. Det innebär att vi har fem avtalsparter i dag och därmed också fem intresseorganisationer som vi är med i, där Plåt & Ventföretagen är en.

Slutligen, har du något ventilationsprojekt du är lite extra stolt över som ni levererat på senare tid?
– Det är svårt att peka ut något specifikt, eftersom vi gör många bra saker och alltid har en god miljö som mål i vårt arbete. Men om jag ska nämna ett jobb så har vi nyligen gjort ett stort energiprojekt, där vi har installerat en stor mängd frånluftspumpar hos Rikshem vilket resulterat i en halvering av deras energiförbrukning. Det är ett projekt som gör oss stolta!

Text: Karin Cedronius
Foto: Fredrik Schlyter
Publicerad: 2020-08-24
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #8.2020)

FÖRETAGSFAKTA
Namn: FastighetsTeknik i Norrköping AB
Ort: Norrköping, Linköping och Motala
Grundat: 1994
Verksamhet: Ventilation, VS, kyl, förvaltning, fastighetsteknik, automation med mera.
Antal anställda: 55
Medlemmar i PVFöretagen sedan: 2018
Hemsida: www.fastek.se

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!