Vill sälja rätt produkt till rätt ändamål

För Fastex Fästteknik i skånska Vinslöv är estetiskt tänkande viktigt. Företaget designar och utvecklar egna infästningsprodukter. För montagen ska inte bara vara funktionella, utan också snygga.

Fastex är ett litet familjeföretag. Jonas Green äger och driver verksamheten, sonen Calle är säljare och Jonas syster, Jenny Green Jansson, sköter ekonomi och bokföring. Huvudmålgruppen är plåtslagerier som använder Fastex skruvar för montering av tak och fasader.

– Jag har hållit på med infästningar i 33 år, sedan jag var 18 år, säger Jonas medan han visar runt i de nyligen tillbyggda lokalerna.

– Vi blev för trångbodda och har nyligen byggt till 400 kvadratmeter, vilket innebär 750 pallplatser.

I grunden är Jonas säljare med ett stort intresse för teknik och funktion. Han betonar att Fastex inte säljer skruv som alla andra, utan att de ”säljer lösningar.” Främst handlar det om krok och klammerskruv, bläckskruv och en ny patenterad klammer.

– Vi tar fram egna produkter och lägger ut produktionen, främst på tillverkare i Asien, säger Jonas och fortsätter: Vi har ett ansvar som leverantör att se till att montaget blir bra. Jag känner ett otroligt ansvar. Det var därför jag startade företaget, för att kunna erbjuda bättre lösningar.

Fastex har satsat på en familjär företagskultur. Här äter bland andra Jenny Green Jansson, Fredrik Håkansson och Jonas Green lunch ihop. Foto: Boel Ferm. 

Kundkontakt

En framgångsfaktor tror Jonas är att jobba direkt mot kunden.

– De undrar ibland varför vi frågar så mycket, men deras önskemål och kunskap är betydelsefulla för oss. Vi intervjuar kunderna och frågar vad de ska ha infästningarna till och hur de ska användas. Det är viktigt för oss att kunderna får rätt produkt till ändamålet.

– Vi konkurrerar med plåtgrossister som har lager som kunden kan åka och hämta från. Det finns liksom ingen annan som är lika specialiserad som vi är. Vi är ju infästningsexperter och det kan inte grossister konkurrera med. De ska fokusera på det de är duktiga på, vilket är att sälja plåt, fortsätter Jonas.

Utvecklingsarbetet pågår ständigt och Jonas har oupphörliga idéer om hur infästningarna kan förbättras och förenklas.

– Jag är både säljare och infästningsnörd och går och tittar på fasader. Det är en yrkesskada. Så har jag alltid jobbat. En av anledningarna till att vi jobbar med produktutveckling är för att effektivisera för kunden. Rätt produkt till rätt ändamål. Vi kan också se till så att de har ett litet lager med produkter hemma, eftersom det ju är mer gynnsamt ekonomiskt jämfört med att hämta hem då och då.

Som exempel på produkter nämner Jonas krok och klammer, där Fastex har designat en speciell skalle så att kroken kommer ner i materialet på ett bättre sätt. Foto: Boel Ferm

Populära produkter

Som exempel på produkter nämner Jonas krok och klammer, där Fastex har designat en speciell skalle så att kroken kommer ner i materialet på ett bättre sätt. I produktkatalogen finns också ett nytt rostfritt material, Stainlex. Andra produkter är Timbex, en härdad träskruv för snabbt sprickfritt montage med en patenterad trekantsgänga och kärngeometri, samt Conrex betongskruv.

En annan nyhet är inmurningsklammern MLI. Till den finns det dessutom en speciellt framtagen app, med vilken det går att märka varje produkt med ett objektsnummer, så att kunden inte missar att fakturera sitt aktuella objekt.

– Så har vi också Bimex, som är vår produktserie med bi-metallskruvar av autentiskt rostfritt stål. Bi-metall innebär att skruven består av en rostfri stam samt en påsvetsad spets av kolstål.

Alla som jobbar på Fastex i dag har rekryterats och utbildats av Jonas. Förutom Åke Fagerlind som har lång erfarenhet av infästningsbranschen.

– Jag tar gärna in någon yngre förmåga som vill jobba här, eftersom det är lättare att lära en ung hund att sitta än en gammal.

Fredrik Håkansson har koll på både lager och försäljning. Foto: Boel Ferm

Stolt för sin service

Marknadsföringen sker på sociala medier som Instagram och Facebook men också via annonser i Plåt & Vent Magasinet.

– Eftersom våra kunder får tidningen varje månad är det självklart viktigt att annonsera i den.

Fastex brukar också vara med på Plåt & Ventföretagen årliga evenemang ”Leverantörernas afton” samt ”Plåt & Ventgolfen”, eftersom det då finns bra möjligheter att träffa kunderna.

Jonas Green sätter en stolthet i att hålla en hög service.

– Vi har mycket hemma på lager. Om kunden beställer på måndag har de det på tisdag, säger han och avslöjar att det fortfarande finns stora planer för företaget.

– Vi ska hitta fler kunder som uppskattar det vi erbjuder samt utöka med personal. Ett mål för framtiden är att omsätta 50 miljoner inom en femårsperiod. Marknaden är stor. Vi har bara en liten bit av den. //

 

FASTEX FÄSTTEKNIK AB
Anställda:
Sju.
Ägare: Jonas Green.
Företaget grundades: 2004 och drog i gång 2005.
Ort: Vinslöv.
Inriktning: Infästningsleverantör åt stål, plåt och ventilationsbranschen.
Omsättning: Cirka 20 miljoner kronor 2020.


MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!