Youtubestjärnan Manfred jagar framtidens ventilationsmontörer

Det råder en stor brist på utbildade ventilationsmontörer i Sverige. Närmare bestämt behöver 1200 nya talanger utbildas under de kommande tre åren. Nu tar Plåt & Ventbyrån hjälp av Youtubestjärnan Manfred Erlandsson för att få fler unga att få upp ögonen för ventilationsyrket. I den nya serien ”Var fick du luft ifrån?” utsätter sig Manfred för luft och ventilation i olika former. Det första avsnittet hade premiär i går kväll, 29 december, på Youtube.

Till och med år 2025 behövs ytterligare 1200 utbildade ventilationsmontörer i Sverige och därmed är det viktigt att ventilationsbranschen fylls på med unga talanger. Nu tar Plåt & Ventbyrån hjälp av youtubestjärnan Manfred Erlandsson i jakten på framtidens ventilationsmontörer. I en ny Youtube-serie kallad ”Var fick du luft ifrån?” undersöker Manfred luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation.

– Det är så roligt att spela in den här serien, jag får lära mig massor med spännande saker och träffa underbara och entusiastiska människor. Jag har dessutom förstått hur viktigt det är med inomhusklimat och bra luft, så jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för detta viktiga och roliga yrke, säger Manfred Erlandsson, Youtube-profil.

Serien ”Var fick du luft ifrån?” går ut på att Manfred utsätter sig för luft och ventilation i olika former, till exempel tryck, flöde, fukt, temperatur, ljud och luftens beståndsdelar. Därigenom får tittarna lära sig mer om ventilationens funktion och betydelse på ett underhållande sätt. Manfred testar även myter, tar reda på var luften kommer ifrån och vad som krävs för att bygga ett fungerande ventilationssystem.

”Var fick du luft ifrån?” utförs på bästa youtubemanér med utmaningar och test. Vem kan sitta kvar längst i en bastu? Kan man krypa i ventilationskanaler som på film? Lyckas Manfred få sig själv att sväva? Och hur undviker man bäst luftburna virus?

– Att fylla på ventilationsbranschen med nästa generation ventilationsmontörer är otroligt viktigt. För att nå ungdomar, 13-16 år, på ett engagerande sätt valde vi nu att storsatsa på influencer marketing och YouTube, där ungdomarna finns. Ett samarbete med just Manfred Erlandsson kändes givet. Han når rakt in i vår målgrupp, har en genuin nyfikenhet på ventilationsbranschen och är skicklig framför kameran. Han är dessutom en härlig person att jobba med, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Snabbfakta: ”Var fick du luft ifrån?”
• För att nå så många ungdomar som möjligt, och dessutom över en längre tid, har produktionen fått ett serieformat och sänds på YouTube. Premiären är 29 december 2022 på Youtubekanalen ”Var fick du luft ifrån?” och serien består av åtta avsnitt, 8-10 minuter långa. Ett nytt avsnitt sänds varje månad.
• Målet med serien är att väcka ungdomars intresse för att arbeta med luft och inspirera till yrkesvalet ventilationsmontör, exempelvis genom att välja den nya inriktningen Ventilation på gymnasiets VVS-och fastighetsprogram.
• ”Var fick du luft ifrån?” har producerats på Manfred Erlandssons klassiska manér. Han har tidigare skapat några av Sveriges största YouTube-klipp, medverkat i TV (t ex i SVT:s Snorkråkan och i Fångarna på fortet på TV4) samt släppt musik och föreläst på skolor runtom i landet.
• Manfred startade sin egen YouTube-kanal 2012. På bara några år skulle den växa sig till en av Sveriges största kanaler. Med nomineringar och vinster i prestigefyllda galor och videor med miljontals visningar, har han fortsatt att växa. Idag har hans kanal runt 300 000 följare och 80 miljoner videovisningar. ”Var fick du luft ifrån?” är Manfreds första engagemang för att synliggöra ett livsviktigt, men för ungdomar okänt yrke – ventilationsmontör.
• ”Var fick du luft ifrån” är en satsning från Plåt & Ventbyrån. Plåt & Ventbyråns uppdrag är att få fler att utbilda sig till ventilationsmontörer samt säkerställa att de får en kvalitativ yrkesutbildning. Plåt & Ventbyrån ägs gemensamt av fackförbundet Byggnads och arbetsgivar- och branschorganisationen Plåt & Ventföretagen.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!