Yrkesambassadörer stakar ut branschens framtid

Den 14 september samlades sju unga, engagerade yrkesambassadörer i Stockholm för att utveckla ambassadörsskapet. Flera av dem har under året som gått exempelvis besökt skolor, medverkat i filmer och figurerat i sociala medier, medan ett par just har fått sina nya roller.

– Det här är ett riktigt bra gäng. De är både yrkesskickliga och engagerade personer med en stor vilja att marknadsföra branschen och våra yrken, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Inspiration och nätverk

Under dagen utbyttes erfarenheter från olika sammanhang där de har representerat branschen. Allt från skolbesök, medverkan under Yrkes-SM, möten hos arbetsförmedlingen, inspelning av Youtubeklipp, medverkan på discord (en chatfunktion som många ungdomar använder i samband med gaming) och Instagram med mera.

Det poppade upp flera nya idéer och tankar kring hur man kan väcka intresse för branschens yrken hos ungdomar och framtida aktiviteter planerades. Det blev en riktigt rolig dag, men framför allt stärkte och inspirerade ambassadörerna varandra till att våga mer.

– Det är viktigt att ambassadörsskapet också ger något tillbaka till både ungdomarna och deras arbetsgivare. Vi ser också att de skapar ett eget nätverk med kontakter och resurser över hela landet. Det blir en stor tillgång i deras fortsatta arbetsliv och för branschen, konstaterar Kaveh.

Förebilder som levererar

Tillsammans representerar yrkesambassadörerna större delen av Sverige. De är killar och tjejer från båda yrkena och de har olika åldrar, utbildningsvägar och erfarenheter. Dessutom är ambassadörerna själva bevis på att ambassadörskapet fungerar.

En av de senast anslutna ambassadörerna är Stephanie Lindblad, som snart är färdigutbildad ventilationsmontör – ett yrke som hon hittade tack vare en film med en tidigare kvinnlig ambassadör.

Plåtslagaren Elisia Wendel är också nytillkommen, även om hon redan har varit med i olika kommunikationsnedslag. Hon har bland annat medverkat i en film om gymnasieskolans inriktning plåtslageri. Hon är precis färdigutbildad på gymnasienivå och har redan en anställning efter utbildningen.

Anton Lindvall är en av dem som har hunnit besöka skolor i sin roll som ambassadör och han berättar att det är många som har frågor kring plåtslagaryrket.

– De undrar hur lång tid olika jobb tar, vad som krävs för att utföra olika jobb och hur man blir plåtslagare. Många är helt ovetande om yrket, så från min sida handlar det ofta om att få till en dialog och att skapa ett förtroende för mig som plåtslagare, säger han.

Boka en ambassadör

Under senare delen av hösten kommer samtliga ambassadörer att presenteras tydligare på Plåt & Ventbyråns webbplats. Det kommer även att finnas en funktion för att boka in dem för olika aktiviteter. Men du kan redan nu boka via Kaveh Nowroozi på Plåt & Ventbyrån.

– Ambassadörerna finns tillgängliga för de företag som ska göra skolbesök eller kanske ta emot elever till sin arbetsplats. Det kan vara bra att komplettera med en yngre talang som är van att prata om yrket med ungdomar. Kom bara ihåg att inkomma med förfrågningar i god tid, säger Kaveh.

 

AKTUELLA AKTIVITETER
Om du som företagare är intresserad av att medverka eller bara följa med på ett skolbesök – kontakta Kaveh Nowroozi, Plåt & Ventbyrån.
Norrköping, oktober Den 25–26 oktober besökte Plåt & Ventbyrån och ventilationsambassadör Pontus Forsström Norrköping, för att uppmärksamma Bråvallagymnasiets nya inriktning ventilation.
Skara, november Den 8–9 november kommer högstadiet på Viktoriaskolan i Skara att få besök av Plåt & Ventbyrån tillsammans med en av plåtambassadörerna. Då bjuds det på en rolig plåtslagerilektion för att väcka intresset inför gymnasievalet.

AKTUELLA AMBASSADÖRER
Ventilation:
Pontus Forsström, Söderköping, Tobias Svensson, Örnsköldsvik, Stephanie Lindblad, Skurup
Plåtslageri: Anton Lindvall, Uppsala, Thea Nylén, Härnösand, Elisia Wendel, Norrköping, Jenny Landberg, Norrköping, Hadi Khasteh, Uppsala

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!