Anita Hagelin – tillförordnad vd på Plåt & Ventföretagen

I mitten av september blev Anita Hagelin tillförordnad vd på Plåt & Ventföretagen. Vi har passat på att ställa henne några frågor.

Hur känns det i den nya rollen?
– Det känns bra. Det blev en ordentlig rivstart och det finns förstås fortfarande mycket att sätta sig in i. Men jag har varit anställd på Plåt & Ventföretagen sedan augusti 2017, som förhandlingschef och vice vd, och innan dess arbetade jag på VVS Företagen i elva år, så jag har god förståelse för både hur förbundet fungerar och den nytta och service som våra medlemmar förväntar sig av mig och personalen. Jag har sedan jag började haft daglig kontakt med våra medlemmar och förbundsstyrelsen, vilket har gett mig en bra och trygg grund att stå på, säger Anita Hagelin.

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Lösningsorienterad, relationsbyggande och pragmatisk brukar vara de ord som används mest när någon beskriver mig. Med det i ryggsäcken och med den erfarenhet som jag har av 17 år i bygg- och installationssektorn känns det inte som ett jättestort steg att gå från vice vd till tillförordnad vd.

Berätta lite om din bakgrund?
– Jag har varit anställd på Polisen i tolv år, fyra år på Jusek, därefter VVS Företagen som sedan blev Installatörsföretagen, och nu sedan sex år tillbaka på Plåt & Ventföretagen.

Du är kvinnlig ledare i en mansdominerad bransch. Har du mött några fördomar med anledning av det?
– Jag tycker att jag hittills har klarat mig bra och utvecklingen går åt rätt håll. Det öppnas allt fler möjligheter för kvinnor att få tyngre roller. Jag hoppas att jag även i framtiden kommer att känna likadant. Men som beteende tycker jag att fördomar är både oacceptabla och svaga. Jag vet inte om det kanske handlar om en rädsla för att man inkräktar på någons revir.

Vilken är din största styrka som ledare?
– Det är inte i byggtekniken som jag har min största styrka, även om jag inte ska säga att jag saknar tekniska kunskaper. Min styrka är snarare att vara en ledare som är både lösningsorienterad, relationsskapande och pragmatisk. Jag försöker hjälpa medarbetarna att nå sin fulla potential och sedan har vi gott om byggtekniska experter inom förbundet, så det finns alltid någon klok människa att bolla den typen av frågor med.

Vilken branschfråga brinner du mest för?
– Jag har många hjärtefrågor och sund konkurrens är nog en av de viktigaste. Företagen måste tävla på lika villkor och arbetstagarna måste ha löner och ersättningar som går att leva på. Att hjälpa medlemsföretagen att få till ett bra team där alla i personalen gör sitt bästa och kämpar för samma mål står också högt. Lyckas vi där skapar vi förutsättningar för våra medlemmar att vara både trygga, lönsamma och bra arbetsgivare.

– Personalbristen är en annan viktig fråga, för även om vi just nu har en tillfällig konjunkturdipp så är bristen på utbildad personal fortfarande våra medlemmars största hinder för tillväxt. Därför har vi nyligen dragit i gång rekryteringskampanjen Garanterat jobb, där vi främst vänder oss till unga vuxna och föräldrar, för att få fler att välja utbildningar inom plåtslageri och ventilation. För handen på hjärtat, vilka andra utbildningar leder egentligen till garanterat jobb direkt efter avslutad utbildning?

Hur ska ni kunna locka fler tjejer till branscherna?
– Historiskt sett är det få tjejer som väljer att utbilda sig till plåtslagare eller ventilationsmontör. Men med hjälp av våra ambassadörer som vi har inom både plåt och ventilation går det lätt för ungdomarna att förstå att det passar utmärkt att vara tjej. Dessutom finns det, som sagt, gott om jobb. Så det gäller främst att synliggöra våra branscher och förklara att det här är yrken som passar alla, oavsett kön eller etnicitet.

Hur jobbar Plåt & Ventföretagen när det kommer till klimat och hållbarhet?
– Vi har exempelvis skrivit på bygg- och anläggningssektorns färdplan för Fossilfritt Sverige, och inom Svensk Byggplåt har vi en arbetsgrupp där vi tittar på hur man praktiskt ska gå till väga för att skala upp återbruk av plåt. På ventilationssidan går det lite trögare eftersom det inte finns samma politiska incitament, men här finns det nästan ännu bättre potential. Inte minst när det gäller energieffektiva klimatlösningar.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
– Jag umgås mycket med både vänner och familj. Att laga mat är ett stort intresse som jag delar med många av dem, så vi lagar ofta mat tillsammans. Sedan tycker jag om att vara ute i naturen med vår labrador Leia. Med henne blir det alltid ett par timmars promenader varje dag, vare sig det är fint eller dåligt väder eller om jag har haft långa arbetsdagar. Sedan älskar jag att resa och se på fotboll och hockey.

Har du någon okänd talang?
– Det ska väl vara matlagning och brödbakning, då.

 

FAKTA Anita Hagelin
| Familj:
Maken Peter, sonen Oscar 27 år, dottern Johanna 24 år samt bonussonen Alexander 32 år. | Bor: Har precis flyttat till en nybyggd lägenhet i Näsby Park (Täby). | Senast lästa bok: ”Den stora skrivboken” av Ágota Kristóf. | Det gör mig glad: En kram. Det gör mig arg: När någon är oärlig eller orättvis.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!